Houd je computer veilig in 3 stappen

© PXimport

Houd je computer veilig in 3 stappen

Geplaatst: 11 juli 2016 - 10:29

Aangepast: 14 december 2022 - 14:48

Robbin Ooijevaar

De beveiliging van een pc is niet iets dat je één keer instelt en voor altijd mag vergeten. In dit artikel lees je hoe je je pc veilig houdt. Het is van belang dat je Windows Updates correct binnenkomen, je beveiligingssoftware bij de tijd is en dat je de meest recente versies van programma's hebt.

Stap 01: Windows Update

Microsoft brengt regelmatig zogenoemde patches uit voor Windows. Hiermee worden onder meer beveiligingsproblemen opgelost. Het is belangrijk dat deze patches geïnstalleerd worden. Als het goed is gaat dit automatisch, maar het is verstandig om dit regelmatig te controleren. Lees ook: Wat is de beste gratis antivirus voor je Windows-pc?

In Windows 10 ga je met Windows-toets+I naar de instellingen. Klik op Bijwerken en beveiliging. Hier zie je wanneer de updates voor het laatste zijn binnengehaald. Klik op Naar updates zoeken om handmatig een controle uit te voeren. Als er updates klaar staan, kun je ze vervolgens installeren. In Windows 7 ga je voor Windows Update naar Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update.

 

© PXimport

Controleer regelmatig of Windows Update nog wel correct werkt.

Stap 02: Verouderde software

Werken met verouderde software is vroeg of laat vragen om problemen. We hebben het niet over functionaliteit of over compatibiliteit met nieuwe Windows-versies, maar over de veiligheid. Verouderde versies van populaire (gratis) software zijn een makkelijk doelwit voor hackers. Bijna alle programma's hebben een updatefunctie aan boord om zichzelf bij te werken naar de meest recente versie. Deze functie wordt meestal pas actief op het moment dat je het programma opstart. Patch My PC is één van onze favoriete programma's om dit probleem te tackelen. Patch My PC kijkt welke programma's je gebruikt en of je beschikt over de meest recente versie. Als dit niet het geval is, kan Patch My PC de software voor je bijwerken.

 

© PXimport

Patch My PC controleert (bijna) al je programma's en update ze voor je als je achterloopt.

Stap 03: Beveiligingssoftware

Beveiligingssoftware wordt goede beveiligingssoftware als je weet hoe je de status ervan controleert. Hierbij zijn twee vragen belangrijk: "zijn de meest recente antivirusdefinities geïnstalleerd in mijn beveiligingsprogramma?" en "Wanneer is mijn systeem voor het laatst gecontroleerd?". Zorg dat je het antwoord weet op deze vragen. Meestal kom je hierachter door op het icoontje van je beveiligingssoftware te dubbelklikken (rechtsonder in je systeemvak). Je kunt eventueel handmatig een update uitvoeren en vervolgens je bestanden laten scannen.

 

© PXimport

Weet jij hoe je je beveiligingssoftware bijwerkt en een scan uitvoert?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten