Houd je pc hack- en malwarevrij

Door: ignace-de-groot | 23 januari 2015 07:57

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Het is belangrijk om na te gaan of je systeem goed is beveiligd. We laten je zien hoe je dit het beste kunt controleren en wat je te doen staat als dat niet zo blijkt te zijn. Het kost wat moeite, maar met de juiste tools is deze klus best te behappen!

Tip 01: Gezond verstand

Als je alle tips uit dit artikel opvolgt, beschik je over een goed beveiligde computer. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar tegelijk bestaat dan het risico dat je je dan 'onaantastbaar' waant en dat is niet de juiste houding. Alertheid en gezond verstand blijven nog altijd onmisbare ingrediënten. Dat houdt onder meer in dat je vanuit een e-mail niet zomaar elke bijlage of link opent, zeker niet wanneer de inhoud van het bericht je wat vreemd overkomt. Lees ook: Een usb-stick gebruiken om malware te verwijderen.

Ook bij e-mails die van bekenden lijken te komen, blijft het oppassen geblazen. Verder doe je er goed aan elke download, met name freeware, vóór het uitvoeren aan een uitgebreide virusscan te onderwerpen (zie ook tip 10) en tijdens de installatie van software wantrouwig te staan tegenover alle reeds ingevulde aankruisvakjes. Wie daar consequent op let, maakt het malware en hackers al meteen een stuk moeilijker.

Tip 01 Deze link kun je beter niet aanklikken.

Tip 02: Onderhoudscentrum

Om snel een indruk te krijgen hoe het met de beveiliging van je systeem is gesteld, open je het Windows-onderhoudscentrum, via het Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum. Met het pijlknopje open je vervolgens de rubriek Beveiliging. In één oogopslag zie je dan onder meer: of er een firewall, antivirus- en spywarebeveiliging actief zijn, of Windows Update is ingeschakeld, of je het gebruikersaccountbeheer wel hebt ingeschakeld (zodat je een melding krijgt wanneer programma's wijzigingen op je systeem trachten aan te brengen) en of beveiligingsopties van Internet Explorer wel op de aanbevolen niveaus zijn ingesteld.

Is alles in orde, dan zie je bij elk item Ingeschakeld of OK staan. Is dat niet het geval, dan kun je dat alsnog doen met de knop Nu inschakelen of Instellingen wijzigen. Standaard krijg je ook een notificatie in het Windows-systeemvak te zien als het onderhoudscentrum op de achtergrond problemen detecteert. Tenminste als je dergelijke meldingen niet hebt uitgeschakeld. Dat controleer je in het linkerpaneel, via Instellingen voor Onderhoudscentrum wijzigen.

Tip 02 Het Windows-onderhoudscentrum: een nuttige eerste stop

Tip 03: (Gratis) antivirustool

Het mag duidelijk zijn: een antivirusprogramma is en blijft een essentieel onderdeel van je defensiestrategie. Vanaf Windows 8 levert Microsoft standaard zo'n tool, onder de naam Windows Defender. Deze tool tref je weliswaar ook aan op Windows Vista en 7, maar daar beperkt het programma zich tot het detecteren en elimineren van spyware en aanverwanten. Wil je tevens gratis virusprotectie, dan installeer je op Windows Vista en 7 Microsoft Security Essentials. Controleer in elk geval of de realtime-beveiliging is geactiveerd: open het programma, ga naar het tabblad Instellingen, klik Realtime-beveiliging aan en schakel deze functie in.

Houd er wel rekening mee dat zowel Defender als Microsoft Security Essentials in onafhankelijke antivirustests vaak minder goede resultaten behalen. Daarom kun je wellicht beter op zoek gaan naar een krachtiger antivirustool.

Wil je het absoluut gratis, dan kun je kiezen voor Avast! of AVG AntiVirus. Feit blijft dat gratis versies zo goed als altijd minder (beveiligings)functies aanbieden dan de commerciële variant. Zo bevat het gratis Avast! slechts beperkte virtualisatie-opties (waardoor je tijdens online transacties iets meer risico loopt) en scant het gratis AVG AntiVirus gedownloade bestanden pas wanneer je die ook echt uitvoert.

Gebruik je toch Windows Defender, zorg er dan in elk geval voor dat de realtime-beveiliging actief is.

Tip 04: Firewall

Hebben we wat bedenkingen over de kwaliteit van de antivirustool van Microsoft, op de ingebouwde firewall valt weinig aan te merken. Er zijn dan ook weinig redenen om die door een andere te vervangen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat je deze firewall correct hebt ingesteld. Open hiervoor het Windows Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Firewall. Je zou hier uitsluitend groene, dus geen rode, balkjes moeten zien en je firewall moet Verbonden zijn voor alle netwerklocaties. Dat kun je altijd nog snel aanpassen via Windows Firewall in- of uitschakelen. Heb je aan de firewallinstellingen gesleuteld, of een programma heeft dat gedaan, en wil je de oorspronkelijke instellingen terug? Dan regel je dat met Standaardwaarden herstellen / Standaardinstellingen / Ja.

Houd er wel rekening mee dat bepaalde programma's, die je voorheen toegang had verleend om bijvoorbeeld een internetconnectie op te zetten, dan mogelijk niet meer (volledig) zullen werken. Je moet in dat geval alsnog je toestemming geven wanneer daarom wordt gevraagd.

Het terugzetten naar de oorspronkelijke instellingen van de Windows-firewall, waarna je sommige toepassingen wellicht weer moet autoriseren.

10 Reactie(s) op: Houd je pc hack- en malwarevrij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 februari 2015 07:41 Anoniem
  Goed artikel, toch weer een paar dingen van opgestoken en dingen die ik vergeten was zijn weer boven komen drijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 10:08 Anoniem
  waarom alleen maar windows??
  hoeft het niet voor apple gebruikers??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 10:46 Anoniem
  ik heb Norton 360 geïnstalleerd en krijg een scherm met blauwe en groene hokjes.
  wat kan ik verder doen ??

  alvast bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 11:11 Anoniem
  Waarom wordt voor gratis antivirus/firewall comodo internet security niet genoemd? Is volledig gratis te gebruiken, makkelijk in gebruik en goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 12:29 Anoniem
  Wat heb ik aan deze nutteloze tip.
  Ga naar configuratie/systeem en beveiliging/onderhoud.
  Is de tip.
  Maar in win7 is helemaal geen optie systeem en beveiliging.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 12:35 Anoniem
  Ik werk met succes al vele jaren met Advanced SystemCare van www.iobit.com.
  De Ultimate versie heeft bovendien een uitstekende, zo niet de beste virusscanner, in zich. Het programma schoont ook nog eens adequaat je computer op.
  En voor de prijs hoef je het echt niet te laten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 12:48 Anoniem
  ik gebruik de gratis AVG voor windows 7 en 8 en ook voor de mac prima spul
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 14:41 Anoniem
  Ik heb laatst RegHunter en Spyhunter geïnstalleerd. Kostte weliswaar 75 euro maar met fantastische resultaten. Ik stond versteld wat deze suite er nog allemaal uitviste wat mijn reguliere internet security suite (Kaspersi) gemist had. Voor mij een aanrader.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 20:29 Anoniem
  waarom lees ik toch zo weinig over comodo antivirus programma , gebruik het al jaren en bevalt goed !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2015 15:27 Jorispeterse
  De keuze voor welke virusscanner je gebruikt is meestal behoorlijk om het even. We laten jullie ook graag de bredere aspecten van beveiliging zien. Daar hoort ook Apple bij inderdaad (om even op de tweede reactie terug te komen). Maar dat doen we liever in afzonderlijke artikelen over iOS en OS X.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.