HP Chromebook 14

Door: Jeroen Boer | 02 december 2013 09:51

Review

HP bracht begin 2013 zijn eerste Chromebook op de markt in de vorm van de HP Pavilion 14 Chromebook. Met zijn 14inch-scherm was dit een vreemde eend in de bijt tussen de overige Chromebooks met kleinere schermen. Met de HP Chromebook 14 komt HP met een 14inch-opvolger.

Oordeel: 3,5 sterren Processor: Intel Celeron 2955U (1,4 GHz dualcore) Geheugen: 2 GB DDR3 Grafisch: Intel HD Graphics Scherm: 14 inch (1366 x 768) Opslag: 16 GB SSD (+1 jaar 100 GB Google Drive) Aansluitingen: 2 x usb 3.0, usb 2.0, HDMI, SD-kaartlezer, 3,5mm audio Draadloos: Wifi 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0 Webcam: 720p Accu: 51 Wh Afmetingen: 34,4 x 24,2 x 2,1 cm Gewicht: 1,85 kilo
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Accuduur
 • Toetsenbord
 • Afwerking
 • Minpunten
 • Kwaliteit scherm
 • Formaat

Waar de HP Pavilion 14 Chromebook duidelijk een afgeleide was van de Pavilion notebookreeks, is de nieuwe Chromebook 14 een meer op zichzelf staand product. Qua ontwerp en behuizing vinden wij het een vooruitgang.

De achterkant is gemaakt van een kunststof dat een beetje stroef is en rubberachtig aanvoelt. Erg fraai is de onderkant die van hetzelfde stroeve kunststof met een ribbelpatroontje is gemaakt. Het gedeelte waar het toetsenbord in is verwerkt is gemaakt van een zilverkleurig glad plastic.

Het toetsenbord zelf tikt goed en kent weinig flex. Wel zijn de toetsen van een goedkoop aanvoelend ruw kunststof gemaakt. Het touchpad is lekker ruim en werkt goed. Alleen het gebaar om terug- of vooruit te bladeren tussen websites werkt niet soepel en moet u zo maken dat het gebaar de hele lengte van de touchpad bestrijkt.

Een Chromebook maakt gebruik van Googles Chrome OS, een besturingssysteem dat uit niet veel meer bestaat dan Googles Chrome internetbrowser. Alle functionaliteit wordt binnen de tabbladen van Chrome aangeboden. Wel zijn er een soort taakbalk en bureaublad toegevoegd en kunnen meerdere Chrome-vensters naast elkaar worden gedraaid.


Hardware

Voor een Chromebook is dit een erg krachtig apparaat. Er wordt gebruik gemaakt van een Intel Celeron 2955U, een dualcoreprocessor uit Intels Haswell-generatie met een kloksnelheid van 1,4 GHz. In de door ons geteste wifi-uitvoering wordt deze bijgestaan door 2 GB RAM. Voor opslag bevat de notebook een 16 GB SSD. Het 14inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 en maakt gebruik van een TN-paneel. Vooral de verticale inkijkhoeken zijn hierdoor niet heel goed en ook de helderheid valt tegen. Verder oogt het beeld wat korrelig. Volgens HP houdt de Chromebook 14 het 9,5 uur op de accu en in de praktijk is acht uur is zeker haalbaar

Conclusie

Een grote charme van een Chromebook vinden wij dat het lichte en compacte notebooks zijn die onderweg overal te gebruiken zijn. Die charme vinden we door het grotere scherm en hogere gewicht minder terug in HP's Chromebook 14. Wie een Chromebook wil gebruiken om documenten te maken heeft aan de HP Chromebook 14 wel een goede machine door het prima toetsenbord en ruime touchpad. Een groot nadeel is de kwaliteit van het scherm dat erg matig is door de slechte inkijkhoeken en korrelige beeld. Ook is het scherm niet echt helder. Voor een notebook die 329 euro moet kosten is de materiaalkeuze toch erg goed en de accuduur uitstekend.

3 Reactie(s) op: HP Chromebook 14

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 december 2013 10:24 Anoniem
  geweldig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2014 12:18 Anoniem
  Het is echt een goede aanrader
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2014 22:56 Anoniem
  hoe werkt het product met microsoft word, exel, powerpoint
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.