HP Pavilion 14 Chromebook - Chrome OS op z'n zwaarst

Door: Joris Peterse Joris | 20 november 2013 07:11

PC

In navolging op Samsung en Acer komt ook HP met een Chromebook-laptop op de markt. Qua specificaties ligt hij ongeveer op één lijn met de Chromebooks van Samsung en Acer, HP's variant is met z'n 14 inch-scherm echter wel een stuk groter en helaas een stuk zwaarder.

Qua mobiliteit legt de Chromebook het af tegen van de concurrentie. Het is meer de bouwkwaliteit en het 14inch-scherm waar de Chromebook het van moet hebben. Het apparaat is stevig en het toetsenbord typt daardoor erg prettig. Het touchpad voelt luxe aan door het reliëf en het scherm is erg helder. Ten slotte zijn er behoorlijk wat aansluitingen (3x usb, ethernet, HDMI, SD-kaarslot en audiojack). Bovendien zorgt de snelle SSD ervoor dat de laptop binnen een paar tellen opgestart is. Kortom, de HP Pavilion is een genot om mee te werken.

Zolang je dat thuis doet. Want de batterijduur is niet geweldig, in praktijk komt het op zo'n vier tot vijf uur neer. Dat is vooral te wijten aan het feit dat er een Celeron-processor in zit en geen energiezuinigere ARM-processor. Dit heeft wel als pluspunt dat de Chromebook in praktijk net even sneller reageert dan de Chromebook van Samsung, die wel een ARM-processor heeft.

Hij is door zijn gewicht en formaat iets minder handig meenemen dan zijn concurrenten.

Geen laptopvervanger

Hoewel de Pavilion Chromebook de luxe heeft van een ultrabook, is het geen ultrabook- of laptopvervanger. Daar is Chrome OS te beperkt voor. Alles gebeurt in een browseromgeving en vooral voor basale taken als video's kijken, tekstverwerken (ook offline) en internetten is het apparaat wel geschikt. Heb je dus thuis een gewone pc of laptop staan, dan kan je daar algauw veel meer mee.

De kracht van een Chromebook zit juist in de draagbaarheid: snel aan de slag kunnen met de belangrijkste functies. Het gewicht en het formaat boeten juist weer wat in qua op dat gebied. Hierdoor zijn we toch net even een slagje enthousiaster over de kleinere Chromebooks van Samsung en Acer.