Huawei MateBook 13 – Pareltje uit China

© PXimport

Huawei MateBook 13 – Pareltje uit China

Geplaatst: 14 mei 2019 - 07:14

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Jeroen Boer

Eind vorig jaar introduceerde Huawei met de MateBook X Pro hun eerste laptop op de Nederlandse markt. Onlangs werd het assortiment uitgebreid met de MateBook 13. Hoe bevalt deze nieuwste telg?

De Huawei MateBook 13 lijkt qua behuizing veel op de Huawei MateBook X Pro die op zijn beurt weer erg veel aan Apples MacBook Pro doet denken. De aluminium behuizing heeft zelfs een grijze kleur die door Huawei net als door Apple Space Gray genoemd wordt. Erg is dat niet, de MateBook 13 is een prachtige laptop die ook nog eens heel degelijk aanvoelt en op geen enkele plek is in te drukken. De MateBook is bovendien erg compact en dun, terwijl het gewicht met 1,3 kilo prima draagbaar is.

De MateBook 13 is een fraaie verschijning in spacegrijs.

© PXimport

Alleen usb-c

Qua aansluitingen is de MateBook 13 bescheiden. Je moet het doen met twee usb-c-poorten en een 3,5mm-headsetaansluiting. Op het eerste gezicht lijkt het handig dat beide zijkanten een usb-c-poort hebben. Deze aansluiting is immers universeel en kan vrijwel altijd behalve voor data ook voor opladen en video gebruikt worden. Helaas heeft Huawei usb-c niet heel handig geïmplementeerd. Alleen de linkerpoort kan opladen terwijl een beeldscherm aansluiten alleen op de rechterpoort kan. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld geen gebruik maken van het oplaadgedeelte van een modern usb-c-scherm met ingebouwde lader waardoor je dan nog steeds twee kabels moet aansluiten.

Beide usb-c-poorten ondersteunen uiteraard wel dataoverdracht. Helaas wordt de snelste vorm van usb 3.1, Gen 2, of Thunderbolt 3 niet ondersteund. Dit is een groot verschil met de MateBook X Pro die wel Thunderbolt aan boord heeft. Huawei levert netjes een usb-c-dongle met usb-a, usb-c, hdmi en vga mee, dus je kunt je bestaande apparatuur zonder extra kosten aansluiten.

Huawei levert een dockje mee zodat je ook apparaten zonder usb-c kunt aansluiten.

© PXimport

Toetsenbord en touchpad

De MateBook heeft een stevige behuizing waardoor het toetsenbord niet indeukt tijdens het tikken. De toetsen zelf hebben niet veel travel, maar tikken toch lekker omdat er wat feedback voelbaar is. Zoals we van een luxe laptop verwachten is het toetsenbord voorzien van verlichting die je kunt instellen op twee helderheidsniveaus. Prettig is dat de aan/uit-schakelaar niet is verwerkt in het toetsenbord, maar een losse knop is. In de schakelaar is een vingerafdrukscanner verwerkt die opvallend soepel werkt. Onze vingerafdruk wordt direct herkend waarna we ingelogd zijn in Windows. De touchpad is een lekker ruim exemplaar en is een precisie-touchpad die direct door Windows wordt aangestuurd waardoor alle multitouch-gebaren soepel werken.

De ruimte tochpad en het toetsenbord werken prettig.

© PXimport

Snelle hardware

De MateBook 13 is in Nederland in twee configuraties te koop. Ons testexemplaar (WRT-W29I) is de duurste variant die in Nederland voor 1299 euro verkocht wordt. Deze uitvoering is voorzien van een aanraakscherm in combinatie met een Intel Core i7-8565U, 8 GB ram en een 512 GB ssd. Huawei verkoopt ook een variant (WRT-W19A) zonder aanraakscherm die voorzien is van een Core i5-processor en een 256 GB ssd. Deze variant kost 999 euro. In andere landen zijn ook varianten met een Nvidia GeForce MX150 verkrijgbaar, maar die zijn in Nederland niet te koop. De ssd is een razendsnel een nvme-exemplaar, in ons geval gemaakt door WD.

De combinatie van snelle hardware zorgt voor een laptop die goed presteert. In PCMark 10 wordt een score van 4142 gehaald terwijl in PCMark Extended een score van 2895 gehaald wordt die lager uitvalt omdat hierin ook een deelscore voor gaming is opgenomen. Voor gamen is deze laptop door het ontbreken van een aparte grafische kaart dan ook niet geschikt. Prettig is dat ook bij zwaardere belasting de koeling stil zijn werk blijft doen. Het enige dat een beetje tegenvalt voor een moderne laptop in de prijsklasse van de MateBook 13 is de accuduur die de 41,8 Wh accu levert. In de praktijk halen bij normale kantoorwerkzaamheden met de schermhelderheid op de helft een werktijd tussen de 6 en 7 uur. Dat is niet bijzonder indrukwekkend, een werkdag overleven zonder de lader is in ieder geval een uitdaging.

Extra hoog scherm

Net als de eerder door ons geteste MateBook X Pro heeft de MateBook 13 een scherm met een schermverhouding van 3:2. Deze schermverhouding zien we niet vaak, maar is in de praktijk wel prettig. Je hebt verticaal merkbaar meer ruimte om informatie te tonen terwijl er horizontaal door de resolutie van 2160 x 1440 pixels ook genoeg horizontale werkruimte voorhanden is. Alleen als je veelvuldig films kijkt, ga je je wellicht storen aan de grotere zwarte balken. Het ips-paneel heeft goede inkijkhoeken en ook de maximale helderheid is goed. Op de duurdere variant die wij getest hebben is het scherm een aanraakscherm. Aanraken werkt goed en de scharnier is stijf genoeg om het scherm aan te raken zonder dat de positie van het scherm verandert.

Fraai is dat de schermranden bescheiden zijn, maar dat Huawei in tegenstelling tot de MateBook X Pro de webcam gelukkig boven het scherm heeft verwerkt. Je moet het gadgetgehalte van de in het toetsenbord verwerkte webcam missen, maar je hebt geen last van een rare beeldhoek wanneer je de webcam gebruikt.

Conclusie

Huawei brengt met de Matebook 13 wederom een fraaie laptop op de markt. De behuizing is van een hoge kwaliteit en de grijze kleur maakt van de MateBook een echte eyecatcher. De vergelijking met Apples MacBook Air is snel gemaakt en de MateBook 13 is dan ook een prima alternatief als je Windows wilt gebruiken. Huawei valt op met zijn afwijkende schermverhouding van 3:2, iets dat erg prettig is als je vooral productief bezig bent. Onhandig is dat opladen maar via één usb-c-poort kan, jammer want een groot voordeel van usb-c zijn de universele mogelijkheden. Ook de accuduur van hooguit 7 uur is een smetje op wat verder een uitstekende laptop is.

8,5

Ons oordeel

Huawei MateBook 13 (W29I)

Pluspunten

Usb-c-dock

Grote ssd

Prestaties

Bouwkwaliteit

Scherm

Minpunten

Laden via slechts één poort

Geen Thunderbolt 3

Accuduur

Conclusie

**Prijs** € 1299,- **Processor** Intel Core i7-8565U (quadcore, 1,8 GHz) **Geheugen** 8 GB (DDR 3) **Grafisch** Intel UHD graphics 620 **Display** 13,3 inch IPS (2150x1440) **Opslag** 512 GB SSD **Besturingssysteem** Windows 10 Home (64 bit) **Formaat** 21,2 x 28,6 x 1,5 cm **Gewicht** 1,3 kilo **Accu** 41,8 Wh **Connectiviteit** 2x usb-c, 3,5 mm, wifi **Overig** vingerafdrukscanner, dongel **Website** [www.huawei.com]( https://consumer.huawei.com/nl/laptops/matebook-13/specs/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000