Huawei MateBook 13 – Pareltje uit China

Door: Jeroen Boer | 14 mei 2019 11:14

Review

Eind vorig jaar introduceerde Huawei met de MateBook X Pro hun eerste laptop op de Nederlandse markt. Onlangs werd het assortiment uitgebreid met de MateBook 13. Hoe bevalt deze nieuwste telg?

Huawei MateBook 13 (W29I)

Prijs € 1299,-
Processor Intel Core i7-8565U (quadcore, 1,8 GHz)
Geheugen 8 GB (DDR 3)
Grafisch Intel UHD graphics 620
Display 13,3 inch IPS (2150x1440)
Opslag 512 GB SSD
Besturingssysteem Windows 10 Home (64 bit)
Formaat 21,2 x 28,6 x 1,5 cm
Gewicht 1,3 kilo
Accu 41,8 Wh
Connectiviteit 2x usb-c, 3,5 mm, wifi
Overig vingerafdrukscanner, dongel
Website www.huawei.com
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Usb-c-dock
 • Grote ssd
 • Prestaties
 • Bouwkwaliteit
 • Scherm
 • Minpunten
 • Laden via slechts één poort
 • Geen Thunderbolt 3
 • Accuduur

De Huawei MateBook 13 lijkt qua behuizing veel op de Huawei MateBook X Pro die op zijn beurt weer erg veel aan Apples MacBook Pro doet denken. De aluminium behuizing heeft zelfs een grijze kleur die door Huawei net als door Apple Space Gray genoemd wordt. Erg is dat niet, de MateBook 13 is een prachtige laptop die ook nog eens heel degelijk aanvoelt en op geen enkele plek is in te drukken. De MateBook is bovendien erg compact en dun, terwijl het gewicht met 1,3 kilo prima draagbaar is.

Huawei MateBook 13
De MateBook 13 is een fraaie verschijning in spacegrijs.

Alleen usb-c

Qua aansluitingen is de MateBook 13 bescheiden. Je moet het doen met twee usb-c-poorten en een 3,5mm-headsetaansluiting. Op het eerste gezicht lijkt het handig dat beide zijkanten een usb-c-poort hebben. Deze aansluiting is immers universeel en kan vrijwel altijd behalve voor data ook voor opladen en video gebruikt worden. Helaas heeft Huawei usb-c niet heel handig geïmplementeerd. Alleen de linkerpoort kan opladen terwijl een beeldscherm aansluiten alleen op de rechterpoort kan. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld geen gebruik maken van het oplaadgedeelte van een modern usb-c-scherm met ingebouwde lader waardoor je dan nog steeds twee kabels moet aansluiten.

Beide usb-c-poorten ondersteunen uiteraard wel dataoverdracht. Helaas wordt de snelste vorm van usb 3.1, Gen 2, of Thunderbolt 3 niet ondersteund. Dit is een groot verschil met de MateBook X Pro die wel Thunderbolt aan boord heeft. Huawei levert netjes een usb-c-dongle met usb-a, usb-c, hdmi en vga mee, dus je kunt je bestaande apparatuur zonder extra kosten aansluiten.

Huawei MateBook 13
Huawei levert een dockje mee zodat je ook apparaten zonder usb-c kunt aansluiten.

Toetsenbord en touchpad

De MateBook heeft een stevige behuizing waardoor het toetsenbord niet indeukt tijdens het tikken. De toetsen zelf hebben niet veel travel, maar tikken toch lekker omdat er wat feedback voelbaar is. Zoals we van een luxe laptop verwachten is het toetsenbord voorzien van verlichting die je kunt instellen op twee helderheidsniveaus. Prettig is dat de aan/uit-schakelaar niet is verwerkt in het toetsenbord, maar een losse knop is. In de schakelaar is een vingerafdrukscanner verwerkt die opvallend soepel werkt. Onze vingerafdruk wordt direct herkend waarna we ingelogd zijn in Windows. De touchpad is een lekker ruim exemplaar en is een precisie-touchpad die direct door Windows wordt aangestuurd waardoor alle multitouch-gebaren soepel werken.

Huawei MateBook 13
De ruimte tochpad en het toetsenbord werken prettig.

Snelle hardware

De MateBook 13 is in Nederland in twee configuraties te koop. Ons testexemplaar (WRT-W29I) is de duurste variant die in Nederland voor 1299 euro verkocht wordt. Deze uitvoering is voorzien van een aanraakscherm in combinatie met een Intel Core i7-8565U, 8 GB ram en een 512 GB ssd. Huawei verkoopt ook een variant (WRT-W19A) zonder aanraakscherm die voorzien is van een Core i5-processor en een 256 GB ssd. Deze variant kost 999 euro. In andere landen zijn ook varianten met een Nvidia GeForce MX150 verkrijgbaar, maar die zijn in Nederland niet te koop. De ssd is een razendsnel een nvme-exemplaar, in ons geval gemaakt door WD.

De combinatie van snelle hardware zorgt voor een laptop die goed presteert. In PCMark 10 wordt een score van 4142 gehaald terwijl in PCMark Extended een score van 2895 gehaald wordt die lager uitvalt omdat hierin ook een deelscore voor gaming is opgenomen. Voor gamen is deze laptop door het ontbreken van een aparte grafische kaart dan ook niet geschikt. Prettig is dat ook bij zwaardere belasting de koeling stil zijn werk blijft doen. Het enige dat een beetje tegenvalt voor een moderne laptop in de prijsklasse van de MateBook 13 is de accuduur die de 41,8 Wh accu levert. In de praktijk halen bij normale kantoorwerkzaamheden met de schermhelderheid op de helft een werktijd tussen de 6 en 7 uur. Dat is niet bijzonder indrukwekkend, een werkdag overleven zonder de lader is in ieder geval een uitdaging.

Extra hoog scherm

Net als de eerder door ons geteste MateBook X Pro heeft de MateBook 13 een scherm met een schermverhouding van 3:2. Deze schermverhouding zien we niet vaak, maar is in de praktijk wel prettig. Je hebt verticaal merkbaar meer ruimte om informatie te tonen terwijl er horizontaal door de resolutie van 2160 x 1440 pixels ook genoeg horizontale werkruimte voorhanden is. Alleen als je veelvuldig films kijkt, ga je je wellicht storen aan de grotere zwarte balken. Het ips-paneel heeft goede inkijkhoeken en ook de maximale helderheid is goed. Op de duurdere variant die wij getest hebben is het scherm een aanraakscherm. Aanraken werkt goed en de scharnier is stijf genoeg om het scherm aan te raken zonder dat de positie van het scherm verandert.

Fraai is dat de schermranden bescheiden zijn, maar dat Huawei in tegenstelling tot de MateBook X Pro de webcam gelukkig boven het scherm heeft verwerkt. Je moet het gadgetgehalte van de in het toetsenbord verwerkte webcam missen, maar je hebt geen last van een rare beeldhoek wanneer je de webcam gebruikt.

Conclusie

Huawei brengt met de Matebook 13 wederom een fraaie laptop op de markt. De behuizing is van een hoge kwaliteit en de grijze kleur maakt van de MateBook een echte eyecatcher. De vergelijking met Apples MacBook Air is snel gemaakt en de MateBook 13 is dan ook een prima alternatief als je Windows wilt gebruiken. Huawei valt op met zijn afwijkende schermverhouding van 3:2, iets dat erg prettig is als je vooral productief bezig bent. Onhandig is dat opladen maar via één usb-c-poort kan, jammer want een groot voordeel van usb-c zijn de universele mogelijkheden. Ook de accuduur van hooguit 7 uur is een smetje op wat verder een uitstekende laptop is.

0 Reactie(s) op: Huawei MateBook 13 – Pareltje uit China

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.