Iiyama ProLite XUB2792QSU - Mooi voor thuis en op de zaak

Door: Stephan Overbeeke | 11 september 2018 17:06

Iiyama ProLite XUB2792QSU
Review

27 inch, QHD en IPS: in onze optiek een gouden combinatie zowel voor een chique thuiscomputer als voor een productieve kantoorcomputer. Iiyama combineert al deze eigenschappen in de ProLite XUB2792QSU. Na enkele weken gebruik maakten wij de balans op.

Iiyama ProLite XUB2792QSU

Prijs Vanaf € 309,-
Formaat 27 inch
Resolutie 2560x1440p (QHD)
Paneeltype IPS
Refreshrate 60Hz (70Hz met Freesync)
Freesync/G-Sync Freesync
Aansluitingen DisplayPort, HDMI, DVI
Extra’s VESA mount, Speakers, USB 3.0 Hub
Website https://iiyama.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Ergonomische voet
  • Ook bruikbaar voor gamen
  • Uitstekende beeldkwaliteit en afstelling
  • Minpunten
  • Speakers matig

Zoals een scherm in deze klasse beaamt is de iiyama XUB2792QSU fysiek een degelijk beestje. Een prima, doch niet uitzonderlijk, stevige voet, hoogteverstelling, kantelbaar, te roteren en indien gewenst op een VESA-mount te monteren. Ouderwets fysieke knoppen onder de rand is niet het meest chique om te zien, maar praktische eenvoud is ons ook wat waard. Een DisplayPort-, HDMI- en DVI-aansluiting (DP- en HDMI-kabel meegeleverd), ingebouwde usb-hub en speakers versterken de positie van dit praktische prettige scherm. Al komt onze beschrijving van de geluidskwaliteit niet voorbij ‘er komt inderdaad geluid uit’, een bekend pijnpuntje van bijna elke monitor.

ProLite XUB2792QSU
De ProLite XUB2792QSU heeft een degelijke voet.

Vooral goed beeld

De XUB2792QSU scoort echter waar het telt: het IPS-scherm is echt uitstekend en daarbij ook uitstekend afgesteld vanuit de fabriek. Met een gemiddelde kleurafwijking van 1,26 DeltaE en een maximale afwijking van 3,22 DeltaE en een grijsafwijking van 0,49 DeltaE valt er op de afstelling echt niets af te dingen. Ook het contrast van 1200:1, de gamma waarde van 2,22 (2,2 zien we als perfect), de wittemperatuur van 6499K (6500K zien we als perfect) en de uniformiteit zijn uitstekend. Het resultaat is een fijn IPS-scherm om je foto’s op te bewerken, maar vooral ook om dag in dag uit op te werken ongeacht wat je ermee doet.

Mocht je af en toe ook een spelletje spelen, dan is de XUB2792QSU ook interessant. Hij is namelijk best vlot voor een non-gaming IPS-scherm en dankzij FreeSync komt hij zelfs op 70 Hz in plaats van de typische 60, alle beetjes helpen. Hoewel er een aantal concurrenten vergelijkbare alternatieven kennen, zet deze iiyama zich zo toch een beetje af van de rest. Iets wat ook voor het lage verbruik op gaat, een paar watt in het voordeel van dit model is toch mooi meegenomen.

Conclusie

Voor een habbekrats koop je tegenwoordig een 24 inch full-hd-monitor, maar met de XUB2792QSU laat Iiyama zien dat het toch echt loont om wat meer uit te geven. Stevig, uitstekende beeldkwaliteit, en ook nog meer dan prima voor af en toe een spelletje. Als je dit bedrag kan missen een overtuigende aanrader.

0 Reactie(s) op: Iiyama ProLite XUB2792QSU - Mooi voor thuis en op de zaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.