In 10 stappen wegwijs in Windows 10

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 oktober 2015 08:10

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Windows 10 heeft het beste van Windows 7 en 8.1 in zich verenigd. Bovendien zijn er talloze vernieuwingen. Maar 'nieuw' is vaak ook wat onwennig, dus in dit artikel laten we zien hoe je Windows 10 naar jouw smaak inricht en afstelt.

Naar verluidt is Windows 10 het laatste losse besturingssysteem dat Microsoft ooit uitbrengt: het Amerikaanse softwarebedrijf is namelijk van plan om tussentijds nieuwe functies via updates uit te brengen in plaats van daarmee te wachten tot een nieuwe editie van Windows. Versie 10 moet dus wel goed zijn! Aangezien er geen nieuwe versie meer op stapel staat, kan Microsoft zich geen valse start veroorloven. Gelukkig is er geen reden tot zorgen, want de nieuwste editie is een verademing na het ietwat teleurstellende Windows 8.1. Lees ook: Zo scherp je de privacy-instellingen van Windows 10 aan.

Nieuwe functies als Cortana, het Actiecentrum en het gebruik van virtuele bureaubladen springen direct in het oog. Daarnaast is het startmenu terug van weggeweest, waarbij invloeden uit de Metro-interface van Windows 8.1 nog duidelijk aanwezig zijn. Diverse programma's zijn verder behoorlijk opgepimpt. Zo heeft Internet Explorer plaatsgemaakt voor de nieuwe browser Edge en is OneDrive overal zeer prominent aanwezig. Benieuwd naar hoe de nieuwste functies en programma's van Windows 10 werken? In deze basiscursus doen we alles uit de doeken.

01 Microsoft-account

Zodra je voor de eerste keer met Windows 10 aan de slag gaat, vraagt het besturingssysteem om in te loggen met een Microsoft-account. Wanneer je onbeperkt toegang wilt tot álle functies, is het verstandig om het e-mailadres en bijbehorende wachtwoord in te vullen. Je gebruikt hiervoor een Hotmail-, Live-, MSN,- of Outlook-account. Als je nog geen Microsoft-account hebt, maak je die eventueel gratis aan. Je kunt er ook voor kiezen om een lokaal account te gebruiken. De mogelijkheden zijn dan wel beperkter. Zo ontbreken er synchronisatiefuncties in de nieuwe browser Edge. Verder kun je geen bestanden opslaan bij de online opslagdienst OneDrive en geen aankopen doen in de Store. Wanneer je uit privacyoverwegingen twijfelt om je Microsoft-account op te geven, kun je dat altijd later nog doen. Ga hiervoor naar Start / Instellingen / Accounts. Klik op het onderdeel In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account.

Je koppelt een Microsoft-account gemakkelijk aan Windows 10.

02 Flexibel startmenu

In tegenstelling tot Windows 8.1 is de startknop in Windows 10 weer teruggekeerd. Dat betekent echter niet dat Microsoft volledig afstapt van de Metro-interface. De kleurrijke tegels zijn nu namelijk onderdeel van het startmenu. Fijn is dat je dit menu naar eigen wens aanpast. Klik maar eens met de rechtermuisknop op een tegel. Je hebt hier de mogelijkheid om het formaat te wijzigen. Verder geef je het programma een ander plekje in het menu door de tegel te verslepen.

Leuk is bovendien dat je de tegels eenvoudig indeelt in groepen en hier een naam aan koppelt. Op die manier groepeer je bijvoorbeeld alle Office-software en mediaprogramma's. Is er te weinig ruimte in menu Start? Geen probleem, want je vergroot eenvoudig het venster door de randen te verslepen. Als je erg gehecht bent geraakt aan de Metro-interface van Windows 8.1, schakel je over naar de tabletmodus. Een voorwaarde is wel dat je een apparaat gebruikt met een aanraakscherm. Ga in menu Start naar Systeem en Tabletmodus. Activeer vervolgens de schakelaar. Ook apparaten zonder aanraakscherm kunnen menu Start op volledig scherm weergeven. Navigeer hiervoor naar Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Zet de schakelaar achter Start op volledig scherm weergeven aan.

In het vernieuwde startmenu lukt het eenvoudig om programma's te groeperen.

Cortana

Cortana is de slimme assistent van Windows 10. Je opent deze functie door rechtsonder op het vergrootglas te klikken. Via een trefwoord zoek je rechtstreeks in apps, bestanden en instellingen. Verder kun je er ook je eigen documenten mee doorzoeken. Na het typen van een trefwoord klik je in dat geval onderaan op Zoeken in mijn spullen. Helaas is het gebruik van Cortana in de Nederlandse editie van Windows 10 nog beperkt. Zo werkt de spraakfunctie niet en is het niet mogelijk om automatisch aanvullende informatie te verzamelen vanaf internet. Overigens werkt Microsoft wel aan een Nederlandse versie, dus op termijn kun je Cortana in volle glorie gebruiken. Wanneer je geen problemen hebt met de Engelse taal, zet je de regio en taal van de pc op Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. In dat geval is Cortana direct beschikbaar!

03 Persoonlijk tintje

Net als bij eerdere Windows-versies geef je versie 10 eenvoudig een andere uitstraling. Klik ergens op het bureaublad met de rechtermuisknop en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Als eerste pas je de achtergrond naar eigen wens aan. Je kiest desgewenst een standaardafbeelding, maar je kunt ook een eigen foto instellen. In dat laatste geval klik je op Bladeren, waarna je de fotomap opzoekt. Nadat je een keuze hebt gemaakt, kies je voor Kleuren. In dit menu selecteer je desgewenst een andere accentkleur. Hiermee wijzig je het uiterlijk van tegels in het startmenu en overige accenten binnen Windows 10. Bepaal verder of je deze kleur ook in de taakbalk, het startmenu en het Actiecentrum wilt weergeven. Via het onderdeel Vergrendelingsscherm stel je eventueel een andere achtergrond in. Verder bepaal je welke apps evengoed bereikbaar zijn terwijl je bent afgemeld. Je hebt hier onder meer keuze tussen Weer, Mail, Store en Agenda.

Geef aan welke apps rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit het aanmeldvenster.

04 Actiecentrum

Aan de rechterkant van Windows 10 bevindt zich het Actiecentrum. Je roept dit onderdeel op door rechtsonder op het spraakballonnetje te klikken of vanaf de rand te vegen. In dit deelvenster zie je een overzicht van systeemberichten, tips en andere relevante meldingen, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe update klaarstaat. Verder vind je hier ook nieuwe notificaties van allerlei apps. Door op een melding te klikken, voer je zo nodig rechtstreeks een actie uit.

Bovendien heb je rechtstreeks toegang tot je favoriete instellingen. Je kunt bijvoorbeeld een VPN-server instellen of draadloze apparaten aansluiten. Het voordeel hiervan is dat je niet eindeloos hoeft te zoeken binnen de instellingen om de gewenste opties te vinden. Je bepaalt zelf welke favoriete instellingen je binnen het Actiecentrum wilt tonen. Navigeer naar Start / Instellingen / Systeem / Meldingen en acties en geef onder Snelle acties aan welke instellingen je het meest gebruikt. Onderaan zie je welke apps meldingen weergeven in het Actiecentrum. Onbelangrijke notificaties schakel je desgewenst uit.

05 Virtuele bureaubladen

Heb je verschillende programma's met grote vensters openstaan? Dan kun je die openstaande programma's groeperen in een soort virtuele bureaubladen. Bovendien scheid je op die manier gemakkelijk privé en zakelijk gebruik van de computer. Klik in de taakbalk op het Taakweergave-pictogram of druk op Win+Tab. Van alle openstaande vensters verschijnt er een miniatuur. Rechtsonder het scherm kies je voor Nieuw bureaublad. Je krijgt nu gelegenheid om Bureaublad 2 te openen. Fijn is dat je met een schone lei begint, want je richt het bureaublad naar eigen wens in. Het aantal bureaubladen dat je kunt openen is overigens onbeperkt. Om vlot tussen meerdere werkomgevingen te switchen, gebruik je de sneltoets Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks (of PijltjeRechts). Verder open je met de toetscombinatie Windows-toets+Ctrl+D vliegensvlug een nieuw bureaublad. Via Windows-toets+Ctrl+F4 sluit je een bureaublad.

Het nadeel van deze virtuele bureaubladen is wel dat zodra je je pc afsluit, de programma's natuurlijk ook sluiten en de groepering verdwijnt. De enige truc om dat te voorkomen is om de slaapstand van Windows te gebruiken.

In tegenstelling tot eerdere versies ondersteunt Windows 10 eindelijk het gebruik van meerdere bureaubladen.

2 Reactie(s) op: In 10 stappen wegwijs in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 oktober 2015 12:18 probeertehelpen
  Cortana werkt voor geen meter.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2015 11:12 Anoniem
  @probeertehelpen, onzin, alleen jammer ze nog geen Nederlands kent
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.