In 3 stappen een back-up maken van Windows 10

© PXimport

In 3 stappen een back-up maken van Windows 10

Geplaatst: 25 januari 2020 - 10:11

Aangepast: 13 december 2022 - 14:54

Robbin Ooijevaar

Diefstal, verlies, en Windows-crash hebben één ding gemeen: je raakt bestanden kwijt. Een back-up maken is geen pretje, maar het is je enige redding als er iets misgaat. In dit artikel lees je wat je allemaal met AOMEI Backupper kunt om je te behoeden voor dataverlies in Windows 10.

Stap 1: AOMEI Backupper voor Windows

AOMEI Backupper voor Windows is een zeer veelzijdig programma en biedt alles wat je nodig hebt om een goede back-up te maken. Download en installeer de gratis versie van het programma. Alles wat met het veiligstellen van bestanden te maken heeft staat je achter de knop Backup. Herstel van gegevens gaat via de knop Restore. Lees ook: Veilig en snel een dubbele back-up maken.

Je back-ups kun je opslaan op een externe harde schijf. De opslag is goedkoop en gegevensoverdracht snel, zeker als je usb 3.0 gebruikt. Je kunt het programma ook gebruiken om back-ups te maken naar een NAS (netwerkschijf).

 

© PXimport

Een externe schijf is een goed back-upmedium vanwege de hoge snelheid en lage prijs per GB.

Stap 2: Volledige back-up

Er zijn meerdere manieren om een reservekopie te maken. Met System backup maakt het programma een image-bestand van Windows en de C-schijf. Met Disk Backup wordt de reservekopie gemaakt van de volledige schijf. De meeste schijven (en SSD's) zijn opgesplitst in meerdere 'delen' (partities), bijvoorbeeld een C-schijf en een D-schijf. Met Partition backup kun je zelf kiezen welk deel van je schijf je wilt veiligstellen.

Bedenk goed welk scenario voor jouw situatie ideaal is. Hoe meer je veiligstelt des te minder raak je kwijt bij een crash of ander verlies.

Stap 3: Bestanden veiligstellen

AOMEI Backupper kan ook op bestandsniveau back-ups maken. Dit is vooral handig voor mappen die je zeer regelmatig gebruikt, zoals je map met documenten en foto's. De optie heet File backup en is een uitstekende aanvulling op een tijdrovende systeemback-up. Ga naar Backup / File backup en stel bij Step 1 de map (of mappen) in die je wilt back-uppen. Bij Step 2 kies je de locatie waar je de back-up wilt veiligstellen, bijvoorbeeld je NAS. Klik op Schedule als je de back-up wilt automatiseren. Je vindt je back-ups terug onder de knop Restore. Hiervandaan kun je je bestanden laten terugzetten.

 

© PXimport

Door een back-up in te plannen naar bijvoorbeeld een NAS, heb je er geen omkijken meer naar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000