In 3 stappen je laptopaccu testen en optimaliseren

© PXimport

In 3 stappen je laptopaccu testen en optimaliseren

Geplaatst: 28 september 2021 - 10:58

Aangepast: 9 januari 2023 - 23:26

Redactie ID.nl

Ben je vaak onderweg, dan is er niet altijd een stopcontact beschikbaar om je laptop op aan te sluiten. Je bent dan volledig afhankelijk van de laptopaccu en dit is net één van de onderdelen waarop wordt bezuinigd bij de meeste laptops. In dit artikel gaan we daarom je laptopaccu testen en optimaliseren.

Stap 1: BatteryInfoView 

Een accu is een onderdeel dat onderhevig is aan slijtage. Dit merk je bij de accu van je auto, smartphone, tablet en ook van je laptop. Veel goedkope laptops hebben een matige accu, simpelweg om de kosten te drukken. Hier kun je beperkt iets aan doen. Als je geïnteresseerd bent in de technische specificaties van je accu heeft BatteryInfoView alle antwoorden in huis. Het programma toont een lijst met onder andere de fabrikant, temperatuur, spanning en stroom. Bij Chemistry zie je het type accu. In de meest gevallen zal hier Lithium Ion staan. 

Stap 2: BatteryBar 

Als je wilt weten hoe snel of langzaam je accu leegloopt (en of dit nog lineair verloopt), kun je BatteryMon inzetten. BatteryMon toont het 'leeglopen' van je accu in een grafiek en kan dit voor je bijhouden. Zo krijg je een betere voorspelling hoe lang (of kort) je in de praktijk kunt werken op je accu.

Omdat de standaard accu-indicator van Windows zeer summier is, kunnen we BatteryBar aanraden. BatteryBar toont een groot icoontje van een accu in je systeemvak. Zo zie je in één oogopslag hoelang je nog kunt doorwerken. Klik op het BatteryBar-icoontje om de tijd te wisselen met een percentage.

In Windows 11 heeft Microsoft de optie verwijderd om externe programma's toe te voegen aan je systeemvak. Daarom adviseert BatteryBar Windows 11-gebruikers om bij de installatie te kiezen voor de Floating-modus. 

 

© PXimport

Stap 3: Energiebeheer 

Om langer op je accu door te werken, is het aan te raden om de energie-instellingen van Windows na te lopen. Deze vind je in het configuratiescherm. Het beeldscherm is één van de grootste stroomverbruikers van je laptop. Zorg er voor dat je je beeldscherm snel uitschakelt. Schakel ook je schermbeveiliging uit.

Als je accu nauwelijks meer oplaadt of extreem snel leeg is, is vervangen de enige optie. De garantie op de accu is meestal slechts enkele maanden. De aanschaf van een compatibele accu is de voordeligste optie. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar hebben vaak meer capaciteit dan de standaard accu van je laptopfabrikant.

Onderzoek de prestaties van je laptopaccu en pas je energie-instellingen aan om langer door te werken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten