In 3 stappen je pc weer schoon

Door: Robbert Brus | 30 april 2014 11:04

How To

Uit onderzoek blijkt dat een toetsenbord vaak smeriger is dan een gemiddelde wc-bril. We vermoeden dat de meeste mensen niet weten hoe computerapparatuur schoongemaakt kan worden of bang zijn dat ze het stuk maken. Tijd voor een schoonmaakrondje.

1. Muis en toetsenbord

Begin met schoonmaken door het toetsenbord ondersteboven te houden en het heen weer schudden. Zo vallen de eerste vuildeeltjes er al uit. Gebruik vervolgens een opzetborstel op de stofzuiger en zuig, met niet al teveel zuigkracht, tussen de toetsen het vuil weg.

Heb je geen opzetborstel, gebruik dan een verfkwast of een spuitbus met perslucht. Blaas met korte stoten het vuil onder de toetsen weg. Indien het toetsenbord het toelaat, kun je ook de toetsen verwijderen. Zo kan je er gemakkelijker onder komen. Vergeet niet waar de toetsen zaten. De laatste stap is met een vochtige doek en eventueel wat schoonmaakmiddel het toetsenbord en de muis afnemen.

Onder de toetsen bevindt zich waarschijnlijk een hoop vuil.

2. Beeldscherm

Stof en vuil op het beeldscherm wordt wel opgemerkt en schoongemaakt. Het probleem hierbij is dat vaak de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Met reguliere middelen wordt de beschermende antistatische laag op het beeldscherm verwijdert. Met een speciale beeldschermreiniger en microvezeldoekje voorkom je dat.

Een goede schermreiniger heeft een antistatische werking en werkt stofafstotend. Heb je geen schermreiniger bij de hand en is je scherm vies geworden, gebruik dan geen schoonmaakmiddel, maar een zacht vochtig doekje. De behuizing kun je natuurlijk met wat schoonmaakmiddelen schoonmaken, maar zorg ervoor dat er geen vocht in de ventilatieroosters terecht komt.

3. Pc-onderdelen

Verwijder alle aangesloten kabels en laat de computer eerst afkoelen. Houd de stroomknop even ingedrukt om te ontladen en maak de zijpanelen los. Blaas eerst met een spuitbus met perslucht het stof weg in en rond de ventilatoren, koelelement en de onderdelen. Kantel de bus lucht maximaal zestig graden en gebruik korte stoten om het stof weg te blazen.

Zit er ook hardnekkig stof in de ventilatoren of tussen de koelelementen, gebruik dan een antistatisch kwastje om het voorzichtig stof weg te vegen. Voorkom dat er vocht bij de onderdelen komt en raak niet met je handen de onderdelen aan.

Met een spuitbus met perslucht kun je het stof wegblazen.