In 3 stappen je Windows 10-installatie optimaliseren

Door: Edmond Varwijk | 02 oktober 2015 10:10

How To

Als je alleen de upgrade naar Windows 10 uitvoert en je laat het daarbij, dan heb je kans dat er dingen nog niet goed werken. Bij ons werkte bijvoorbeeld de infraroodpoort niet om een wat ouder sporthorloge uit te lezen. In 3 stappen kun je je installatie optimaliseren.

Tip 01: Hallo Windows

Controleer na de installatie of alle hardware beschikt over de juiste drivers. Gebruik Windows-toets+S om de zoekfunctie te starten en zoek naar Apparaatbeheer. Als het is gevonden, druk je op Enter om het te starten. Kijk of in de lijst met onderdelen of er onderdelen staan met een uitroepteken. Dat is hardware waarvan Windows vindt dat deze niet goed functioneert, vaak doordat er geen goede driver is. Klik met de rechtermuisknop op elk van die items en kies Stuurprogramma bijwerken. Probeer het eerst met de optie Automatisch maar als dat geen resultaat oplevert, zoek dan op internet zelf naar de juiste driver. Veel fabrikanten komen nu pas met Windows 10-drivers en het duurt even voor die in Windows Update zitten. Heb je na je update problemen met drivers, kijk dan eens hier. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Er zijn overigens ook nieuwe Windows-functies waarvoor nog niet zo veel hardware beschikbaar is, bijvoorbeeld Windows Hello, waarvoor je een RealSense 3D-camera nodig hebt. En ook als je wel de hardware hiervoor hebt (bijvoorbeeld onze Peaq-notebook van de MediaMarkt uit de ALURS-serie), dan kan het zijn dat je zelf eerst nog de nieuwste software (in dit geval Intel RealSense Dieptecamera F200) moet installeren om het aan de praat te krijgen.

Tip 02: Van Home naar Pro

Heb je na de installatie Windows 10 Home op de pc staan maar wil je ook de extra functies van Windows 10 Pro gebruiken, dan kun je een upgrade uitvoeren. Deze is niet gratis, een upgrade van Windows 10 Home naar Windows 10 Pro kost 159 Euro. Heb je dat ervoor over klik dan op Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Activering. Klik op Productcode wijzigen. Je wordt nu doorgestuurd naar de Store van Windows 10. Hier kun je een productcode voor Windows 10 Pro kopen. Heb je de code, vul deze dan in bij Productcode en klik op Volgende en daarna Upgrade starten. Enkele minuten later en veelal zonder dat de pc opnieuw opgestart moest worden, krijg je de melding dat de upgrade is voltooid. Klik op Sluiten en controleer of je nu de beschikking hebt over Windows 10 Pro.

Open de verkenner, klik met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen. Bij Windows-versie moet dan Windows 10 Pro staan.

Tip 02 Een upgrade naar de Pro-versie van Windows 10 is in enkele minuten geklaard.

Tip 03: Terug naar 7 of 8.1

Heb je problemen met de pc of bevalt Windows 10 toch niet? Dan kun je tot een maand na de upgrade nog terug naar de oude versie. Voor de computer was de upgrade van Windows 10 maar een gewone update, die teruggedraaid kan worden. Om terug te gaan naar de vorige Windows klik op Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Hier zie je afhankelijk van welke versie van Windows je bent geüpgraded, de mogelijkheid Terug naar Windows 7 of Terug naar Windows 8.1. Microsoft wil graag weten waarom je terug gaat naar de vorige Windows, waarschuwt dat je beter eerst een back-up kunt maken en vraagt of je nog wel je Windows 7 of 8.1 wachtwoord kent. Daarna kun je de downgrade starten.