In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen

Door: robbin-ooijevaar | 17 juni 2020 13:47

How To

Heb je je pc of laptop al een tijdje in gebruik, dan kunnen er veel overbodige bestanden en resten van instellingen op je apparaat staan. Het is bijna niet te doen om deze data zelf handmatig te verwijderen, maar gelukkig hoeft dat ook niet. In drie stappen schoon je je pc of laptop weer helemaal op.

Stap 1: Browser

Voordat we naar extra 'schoonmaakmiddelen' grijpen waarvoor je een extra programma moet installeren, is het goed om te weten dat Windows al goede schoonmaakroutines aan boord heeft waarmee je overbodige bestanden kunt verwijderen.

Je browsers verzamelen tijdens het internetten veel extra bestanden en informatie. Dit kun je eenvoudig opschonen met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del. Deze toetscombinatie werkt in alle moderne browsers. Controleer alle onderdelen voordat je een schoonmaakactie doorvoert. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je opgeslagen wachtwoorden worden verwijderd uit je browser, iets dat veel mensen juist een prettige functie vinden.

De toetscombinatie Ctrl+Shift+Del werkt in elke moderne browser en activeert de ingebouwde 'schoonmaakhulp'.

Stap 2: Windows Schijfopruiming

Windows Schijfopruiming is ondergewaardeerd gereedschap als het gaat om het verwijderen van overbodige bestanden. Ook kun je schijfruimte vrijmaken door bijvoorbeeld back-upbestanden van Windows Update weg te gooien. Windows Schijfopruiming staat ergens in je startmenu, maar je start het onderdeel het eenvoudigst door de opdracht cleanmgr te geven via Windows-toets+R. Plaats vinkjes om aan te geven wat je wilt laten schoonmaken.

Onder Meer opties kun je extra schijfruimte vrijmaken door programma's te verwijderen die je niet gebruikt. Let er wel op dat het verwijderen van programma's binnen Windows 10 ook niet zaligmakend is. Er kunnen via deze manier nog steeds bestandsresten op je computer blijven staan. Met Revo Uninstaller kun jezoeken naar rotzooi die achtergebleven is op je computer nadat je bepaalde programma's hebt verwijderd.

Stap 3: BleachBit

Voor wie nog meer ruimte wil vrijmaken is BleachBit een aanrader. BleachBit gaat verder dan standaard Windows-onderdelen en pakt ook de 'werkbestanden' aan van bekende programma's. BleachBit legt alle verantwoordelijkheid van schoonmaakacties bij de gebruiker door alle opties standaard uit te schakelen. De onderdelen die je schoon kunt maken zijn onderverdeeld in categorieën als Systeem, Chrome en Internet Explorer. Klik op een categorie om te zien welke onderdelen je kunt laten schoonmaken. Vink aan waar je de 'poetsdoek' overheen wilt halen en klik op Voorbeeld voor een 'testschoonmaak'. Je ziet de gevolgen van je schoonmaakactie en weet dan ook hoeveel ruimte je ermee terugkrijgt. Controleer dit en voer de schoonmaakactie uit met de knop Opschonen. Het spreekt voor zich dat je nooit dingen moet verwijderen waarvan je niet weet waarvoor het dient. Met dit in het achterhoofd kun je BleachBit veilig gebruiken.

BleachBit is een uitgebreid schoonmaakprogramma om extra schijfruimte mee vrij te maken.

0 Reactie(s) op: In 3 stappen overbodige bestanden verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.