In 3 stappen zuiniger printen in Windows 10

© PXimport

In 3 stappen zuiniger printen in Windows 10

Geplaatst: 7 mei 2016 - 04:01

Aangepast: 14 december 2022 - 14:54

Robbin Ooijevaar

Geld over de balk gooien is altijd zonde. Op je printkosten kun je met een paar kleine aanpassingen in Windows 10 flink besparen. Doe je het niet voor het milieu, doe het in ieder geval voor je portemonnee, want inkt en toner zijn nog steeds schreeuwend duur.

Stap 1: Besparen

De eenvoudigste manier om minder inkt of toner te verbruiken, is door een standaardinstelling van je printer aan te passen. De afdrukkwaliteit van de meeste printers is ingesteld op 'normaal' of 'standaard'. Bij het geven van een nieuwe printopdracht kun je de kwaliteit aanpassen naar concept, maar dat kost altijd een paar extra muisklikken. Door standaard te kiezen voor een 'snelle afdruk' of 'conceptafdruk' bespaar je aanzienlijk. Ook kun je dankzij de voorbeeldweergave van iPrint (zie tip 3) vooraf zien wat er uit je printer rolt en zelfs pagina's uitsluiten. Lees ook: 15 tips en tools voor printen.

Stap 2: Conceptmodus

Ga naar de Windows 10-instellingen met Windows-toets+I en geef de zoekopdracht Apparaten en printers. Open de printer waarvan je de instellingen wilt wijzigen en ga naar Afdrukopties aanpassen. De instelling heet 'kwaliteit' of 'conceptmodus' (of iets wat hierop lijkt). Activeer dit als standaardinstelling. Je kunt zelf overwegen om printopdrachten altijd in zwart/wit te maken.

Standaard verbruikt je printer nu minder inkt of toner. Bijkomend voordeel is dat de printjes ook nog een sneller uit het apparaat worden gespuugd. Als je een printopdracht geeft, bijvoorbeeld vanuit je browser, Word of Excel, kun je altijd alsnog besluiten de kwaliteit verhogen.

 

© PXimport

Kies standaard voor een conceptafdruk en bespaar direct op je inktverbruik.

Stap 3: Bekijk vooraf wat je print

Om zowel inkt als papier te sparen is iPrint een aanrader. Dit programma biedt een virtuele printer die zich nestelt voor je echte printer. Stel iPrint in als standaardprinter van Windows. Alle afdruktaken worden vanaf nu eerst naar iPrint gestuurd. Hier krijg je een voorbeeldweergave van de pagina's die je gaat afdrukken. Je kunt pagina's uitsluiten van de afdruk. Dit is handig om van die A4-tjes met een paar regeltjes tekst te voorkomen, iets wat vaak voorkomt als je bijvoorbeeld een mailtje afdrukt. Verder kun je ervoor kiezen om twee of vier pagina's af te drukken op één A4-tje. Dit laatste is ook mogelijk vanuit de meeste programma's, maar iPrint maakt de instelling eenvoudiger bereikbaar.

 

© PXimport

iPrint toont je printopdracht voordat deze naar je printer wordt gestuurd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten