In 8 stappen een snellere pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 november 2015 11:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

We leggen uit wat je kunt doen om de snelheid van je pc te verhogen. Schakel je vervelende Windows-vertragers uit en geef de internetsnelheid een boost. -

Stap 1 - Opstarten

Veel programma's starten automatisch met Windows op. Over het algemeen bevindt zich dan ook een icoontje rechtsonder in het systeemvak. Als er veel programma's mee opstarten, is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor de snelheid van het systeem. Zeker als je de betreffende programma's niet dagelijks gebruikt, is het verstandig om de automatische opstartfunctie uit te schakelen. Een bekende truc in Windows 7 is om het commando msconfig binnen het zoekvak te typen. Via het tabblad Opstarten schakel je vervolgens ongewenste opstartitems uit. In Windows 10 heeft deze functie een andere plek gekregen. Open linksonder menu Start via het Windows-logo en navigeer naar Alle apps > Systeem > Taakbeheer.

Tip 1 - In Windows 10 is de functie om opstartitems uit te schakelen verhuisd naar Taakbeheer.

Open het tabblad Opstarten en kijk welke programma's er standaard in het kielzog van Windows opstarten. In de laatste kolom geeft het besturingssysteem aan in hoeverre de applicatie het opstartproces beïnvloedt. Selecteer een programma dat je niet meer automatisch wilt opstarten en bevestig met Uitschakelen. Schakel overigens geen programma's uit waarvan je de betekenis niet kent. Als je per ongeluk een belangrijke driver uitschakelt, loop je namelijk risico dat het systeem niet meer goed functioneert.

Stap 2 - Services

Er zijn op je computer een heleboel services actief die op de achtergrond draaien. Nutteloze services zijn verantwoordelijk voor een langere opstarttijd en een zwaardere belasting van het systeem. Je kunt eens kijken welke toepassingen er op jouw systeem continu actief zijn. Typ in het zoekvenster van Windows msconfig en druk op Enter. Het venster Systeemconfiguratie wordt geopend. Open vervolgens het tabblad Services. Je ziet precies welke zaken er zijn in- en uitgeschakeld. Schakel onderaan de optie Alle Microsoft-services verbergen in.

Tip 2 - Er zijn een heleboel verborgen services actief.

Haal zo nodig vinkjes weg voor services die je niet gebruikt, maar wees hiermee wel voorzichtig. Deactiveer alleen toepassingen waar je de betekenis van kent. Bevestig als laatste met OK om de wijzigingen op te slaan en start de computer opnieuw op. Overigens heeft Microsoft ook een apart programma ontwikkeld waarin er meer services zichtbaar zijn. Ga in het startmenu naar Alle apps > Windows Systeembeheer > Services. Klik op een service om een beknopte beschrijving weer te geven. Klik met de rechtermuisknop op een toepassing en kies voor Eigenschappen. Bij Opstarttype bepaal je of je de betreffende service wilt in- of uitschakelen.

Stap 3 - Animaties afspelen

In Windows 10 zitten verschillende animaties opgesloten. Menu Start schuift bijvoorbeeld pijlsnel uit de taakbalk zodra je linksonder op de startknop drukt. En wanneer je een venster minimaliseert, vervaagt het programma vloeiend naar de achtergrond.

Tip 3 - Je systeem presteert sneller zonder het gebruik van animaties.

Dit soort effecten zijn mooi om te zien, maar het nadeel hiervan is dat ze het systeem extra belasten. Om rekenkracht te besparen kun je deze animaties uitzetten. Ga in het startmenu naar Instellingen > Toegankelijkheid > Meer opties. Deactiveer de schakelaar onder Animaties afspelen in Windows. Je merkt direct verschil zodra je een venster minimaliseert naar de taakbalk.

Stap 4 - Visuele effecten

In de vorige tip las je al dat Windows dankzij verschillende er prachtig uitziet. Er zijn nog veel meer visuele effecten actief die stuk voor stuk rekenkracht opeisen. Denk bijvoorbeeld aan de schaduwrand die rondom openstaande vensters aanwezig is en diverse overgangseffecten. Om snelheid te winnen schakel je ook dit grafische spektakel uit. Ga in Start naar Alle apps > Systeem > Configuratiescherm. Klik daarna achtereenvolgens op Systeem en beveiliging > Systeem > Geavanceerde systeeminstellingen en klik bij Prestaties op Instellingen. Selecteer de optie Beste prestaties om alle visuele effecten uit te zetten. Je kunt ook zelf een keuze maken door de grafische instellingen aan of uit te vinken. Bekijk het resultaat via Toepassen.

3 Reactie(s) op: In 8 stappen een snellere pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 november 2015 23:17 Anoniem
  500 Mbit/s zoals Caiway als pakket heeft klopt. Ik heb het en de snelheid zit zelfs nog wat hoger dan 500.
  Een nadeel is de beperkte schrijfsnelheid van je hdd. Een hele snelle ssd biedt uitkomst ( maar die zijn nu nog te duur)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2015 16:22 Kasander
  Stappen 1 en 2 zijn behoorlijk "gevaarlijk" voor personen die niet weten waar ze het over hebben!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2015 12:50 Anoniem
  Ik betaal geen drol voor mijn internet. Ik wacht wel even tot de film gedownload is, geen probleem, maar geduld is een uitstervende eigenschap…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.