In 8 stappen een snellere pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 november 2015 11:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Stap 5 - Gigabit-netwerk

Gebruik je het thuisnetwerk om mediabestanden vanaf een NAS te streamen, dan is het aanleggen van een gigabit-netwerk het overwegen waard. Er is dan extra bandbreedte beschikbaar, waardoor het bijvoorbeeld lukt om met meerdere apparaten films in een hoge kwaliteit te streamen. Bovendien is het netwerk dan meteen toekomstbestendig voor het transporteren van Ultra HD-films.

Tip5 - Geef je netwerk een snelheidsimpuls door alleen nog maar gigabit-apparaten te gebruiken.

Houd er rekening mee dat alle pc's, smart-tv's, mediaspelers en andere netwerkapparatuur een gigibit-poort nodig hebben. Let ook op of je randapparatuur geschikt is voor een gigabit-netwerk, zoals de switch en router. Als netwerkkabel heb je de CAT5e-standaard of hoger nodig.

Stap 6 - Sneller internet

Met een snel internetabonnement download je bestanden sneller vanaf internet. Bovendien verschijnen videostreams van internetdiensten vaak in een betere kwaliteit op het scherm. Onder andere Netflix past de beeldkwaliteit aan op de beschikbare bandbreedte.

Tip 6 - Controleer op www.speedtest.net de snelheid van je huidige internetverbinding.

De kunst is om een snel internetabonnement te vinden tegen een betaalbare prijs. Zeker als je een ADSL-abonnement hebt, is het zaak om de downloadsnelheid kritisch onder de loep te nemen. Hierbij ben je ook afhankelijk van de afstand van jouw huis tot de wijkcentrale. Via www.speedtest.net voer je eenvoudig een test uit om erachter te komen hoe snel jouw verbinding is. Gebruik hiervoor een bedraad netwerk om uit te sluiten dat je wifi-netwerk de bottleneck is. Als je de verbinding te langzaam vindt, is een overstap naar (sneller) kabelinternet het overwegen waard.

Stap 7 - Glasvezel

Wie de internetsnelheid erg belangrijk vindt, kan wellicht internet via glasvezel ontvangen. Hiermee zijn er hogere snelheden haalbaar. Op dit moment zijn er al aanbieders die een bandbreedte van maar liefst 500 Mbit/s beloven.

De verwachting is dat internetproviders in de toekomst nog hogere snelheden aanbieden. Benieuwd of glasvezel in jouw straat beschikbaar is? Op www.eindelijkglasvezel.nl controleer je de beschikbaarheid door de postcode en het huisnummer in te vullen.

Tip 7 - Kabelspecialist Reggefiber heeft inmiddels ruim twee miljoen huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten.

Wanneer de juiste kabel er al ligt, is het nog wel nodig dat je huis wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Er komt dan een monteur langs om een gat in de muur te boren zodat je ook echt gebruik kunt maken van de snelheid van glasvezel.

Stap 8 - Snellere updates

Bij eerdere Windows-versies downloadde het besturingssysteem nieuwe updates altijd van een centrale server. Windows 10 pakt het anders aan. Deze versie gebruikt namelijk P2P-technologie om updatebestanden binnen te halen, waarbij andere Windows 10-machines de data via internet beschikbaar stellen. Hierdoor zijn er kortere wachttijden.

Tip 8 - Maak gebruik van P2P-technologie om updates sneller binnen te halen.

Open via menu Start het onderdeel Instellingen en ga naar Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geavanceerde opties > Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Controleer of de schakelaar op Aan staat ingesteld en markeer zo nodig de optie Pc's in het lokale netwerk en pc's op internet.

3 Reactie(s) op: In 8 stappen een snellere pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 november 2015 23:17 Anoniem
  500 Mbit/s zoals Caiway als pakket heeft klopt. Ik heb het en de snelheid zit zelfs nog wat hoger dan 500.
  Een nadeel is de beperkte schrijfsnelheid van je hdd. Een hele snelle ssd biedt uitkomst ( maar die zijn nu nog te duur)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2015 16:22 Kasander
  Stappen 1 en 2 zijn behoorlijk "gevaarlijk" voor personen die niet weten waar ze het over hebben!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2015 12:50 Anoniem
  Ik betaal geen drol voor mijn internet. Ik wacht wel even tot de film gedownload is, geen probleem, maar geduld is een uitstervende eigenschap…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.