In memoriam: IDG-oprichter Pat McGovern (1937-2014)

Door: redactie-computertotaal | 23 maart 2014 16:24

Nieuws

Op 20 maart overleed IDG-oprichter Patrick J. McGovern op 76-jarige leeftijd. Hij begon de uitgeverij in de jaren 60 door zijn auto te verkopen.

IDG is actief in 97 landen en de Nederlandse tak geeft onder meer Computer!Totaal uit. Patrick J. McGovern - door IDG'ers intern 'Uncle Pat' genoemd - kreeg in de jaren 50 een beurs voor de Massachussets Institute of Technology (MIT) in Boston, omdat hij een boter-kaas-en-eieren-algoritme had bedacht. Op MIT werd hij een parttime redacteur bij het tijdschrift Computers and Automation, een van 's werelds eerste computerbladen. In 1959 studeerde hij af op de prestigieuze tech-universiteit en werd hij fulltime redacteur en co-uitgever.

Het muntje valt

"Ik bezocht een computeronderdelenbeurs in november 1963 en had de volgende dag een gesprek met Dr. Lou Nofrey, de EVP van Univac", beschrijft McGovern in een IDG-personeelsblad. "Ik vertelde dat ik met diverse computerfabrikanten gesproken had en dat ze heel trots waren op hun innovaties, maar een lege blik in de ogen kregen wanneer ik vroeg op welk marktsegment ze zich richtten." Toen viel het muntje dat er in de computerindustrie behoefte was aan het verbinden van computerproducenten met computergebruikers.

In het gesprek met Nofrey realiseerde hij zich dat er behoefte was aan gedegen marktonderzoek, zodat de computersector door betere data over de markt de juiste commerciële beslissingen kon nemen. McGovern begon daarom analistenbureau International Data Corporation (IDC) in 1964, toen de computerindustrie nog in de kinderschoenen stond. Hij had een startkapitaal van 5000 dollar, dat hij kreeg door zijn auto te verkopen.

Van studentenblad naar eigen uitgever

In zijn tijd bij Computer and Automation op MIT had hij het een en ander geleerd over het uitgeversvak, en na IDC volgde uitgeverstak IDG. De ambitieus genaamde International Data Group richtte zich op de tech-sector, want McGovern had op MIT doorgekregen dat de toekomst geschapen zou worden door deze industrie.

Het weekblad Computerworld verscheen voor het eerst in 1967 en werd de belangrijkste titel van de kleine uitgeverij. Nog eens vijf jaar later ging Computerworld internationaal met de Japanse editie Shukan Computer. McGovern wilde niet dat uitgaves in andere landen een directe kloon werden en begon in Japan met die traditie door uitsluitend Japanse redacties en medewerkers in te zetten om Shukan Computer ook echt Japans te houden.

Volledig Nederlandse titels

In 1984 werd IDG Nederland opgericht en verscheen onder meer het tijdschrift Computerworld. Ook voert IDG Nederland volledig Nederlandse publicaties zonder internationale evenknie, zoals bijvoorbeeld Webwereld. IDG is inmiddels actief in 97 landen, met titels als Computerworld, Infoworld, Macworld, CIO, Computer!Totaal, Zoom.nl, Tips & Trucs en Webwereld. In die vijftig jaar verschenen er wereldwijd 300 gedrukte publicaties, 460 websites en 200 apps onder de IDG-vlag en werden er 700 evenementen georganiseerd.

En het begon allemaal met de ambitieuze droom van Uncle Pat om een internationale uitgever van techpublicaties te worden. Op 20 maart overleed hij op 76-jarige leeftijd, tot grote verslagenheid van de medewerkers. "IDG heeft een gepassioneerde visionair verloren en de wereld is een van zijn meest bijzondere mensen kwijt", stelt IDG's CFO Ted Bloom in een memo naar het personeel. In een bericht aan het personeel van IDG Nederland schrijft CEO Robert van Loon: "Niet iedereen heeft het voorrecht gehad hem persoonlijk te hebben gekend, maar hij is altijd toegankelijk, down to earth en vlijmscherp gebleven."

2 Reactie(s) op: In memoriam: IDG-oprichter Pat McGovern (1937-2014)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2014 02:37 Oscar
  Oké, ik ken hem niet, (ook niet persoonlijk) toch even een gepaste reactie
  .
  Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan
  En dan ineens is het voorbij en is er geen later.
  Al word een herinnering verleden, Patric McGovern zal voor IDG (denk ik) altijd blijvende herinnering zijn. punt……
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 maart 2014 08:50 Anoniem
  Goh, Oscar wil ook weer iets typen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.