Instellingen van Windows 10 inlogscherm

Door: Ronald Smit | 17 juni 2020 06:03

Het vergrendelingsscherm van Windows 10 is tweakbaar
How To

Het is niet een punt waar je normaliter lang op blijft ‘hangen’: het inlogscherm van Windows 10. Officieel trouwens bekend als vergrendelingsscherm. Maar er valt best nog wel wat aan in te stellen!

Het Windows vergrendelingsscherm (laten we het dan zo maar blijven noemen in dit artikel) is het scherm dat je na aanzetten van je pc of laptop na even wachten te zien krijgt. Je treft er je accounts op aan en om in te loggen vul je hier je wachtwoord in gevolgd door een druk op Enter. Kortom: je zou het ook het ‘snel wegwezen hier’-scherm kunnen noemen. Toch valt er nog best het een en ander te tweaken aan dit onderdeel.

Start Instellingen in het menu Start en klik vervolgens op Persoonlijke instellingen. In de kolom links van het nu voor je staande scherm klik je op Vergrendelingsscherm. Standaard verschijnt een alleraardigst achtergrondje in beeld voor dit scherm. Wil je controle over welke afbeelding dat precies is, dan zijn er verschillende opties. Ten eerste kun je onder Achtergrond kiezen voor een van de voorgebakken afbeeldingen. De bekendste is ongetwijfeld de blik vanuit een grot op een mediterraan ogende zee. Klik op Bladeren en niets staat je in de weg om een van je eigen foto’s te gebruiken, dat geeft het allemaal net weer een wat meer persoonlijk tintje.

Diashow

Kun je niet kiezen, dan is er in het selectiemenu onder Achtergrond de optie Diavoorstelling. Standaard is de map Afbeeldingen geselecteerd als bron voor je show. Wellicht is het handiger om een aparte map met speciaal voor de achtergrond geselecteerde afbeeldingen te maken. Verwijder dan de map Afbeeldingen door hierop te klikken en dan op Verwijderen te klikken. Uiteraard verdwijnt hiermee niet de map van je schijf, maar alleen de bron voor de diashow. Klik vervolgens op Toevoegen, blader naar de map met je verzamelde achtergrondfoto’s en klik op de knop Deze map kiezen. Check ook de mogelijkheden onder de link Geavanceerde instellingen voor diavoorstelling even; de hier beschikbare opties met schakelaar spreken voor zichzelf.

Kies de bronmap voor je diashow en verwijder eventueel de standaard geselecteerde bronmap.
Kies de bronmap voor je diashow en verwijder eventueel de standaard geselecteerde bronmap.

App-status

Tja, en dan is er nog de optie Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven. Wij adviseren om de schakelaar hier gewoon op uit te zetten. Al was het maar om te voorkomen dat er ooit allerlei promo-meldingen van Microsoft op je inlogscherm komen te staan. Verder zou je – als je een van die mensen bent die apps gebruikt – de status van een paar apps kunnen laten tonen.

Zo kun je bijvoorbeeld op het vergrendelingsscherm al zien of er een afspraak aan zit te komen of dat je nieuwe mail klaar hebt staan. Je kunt voor één app een gedetailleerde status tonen en voor een serie andere een snelle status. Heb je daar geen behoefte aan, dan klik je op elk van de eventueel al standaard aanwezige apps, scroll je naar boven in de dan getoonde lijst en klik je op Geen. Daarna is de betreffende app(status) uit de rij verwijderd.

4 Reactie(s) op: Instellingen van Windows 10 inlogscherm

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 juni 2020 21:28 Lex1
  Ik heb dit al na het installeren van windows10 uitgeschakeld ik Krijg nog altijd een blauw scherm met mijn hotmail naam en afbeelding, dat wil ik er ook graag uit slopen.

  Gewoon rechtstreeks naar het bureaublad. Mijn oude Dell inspiron linux mint computer gaat wel meteen naar het bureaublad en start daardoor ook sneller op dan mijn 2 jaar oude Acer windows10 computer , beiden hebben een SSD.

  Mijn Acer notebook heeft een snelle M.2 NVME SSD en zou dus sneller moeten opstarten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2020 00:28 Kok
  Ik vind het storend dat ik elke keer verplicht een wachtwoord moet invullen en ik gebruik maar 1 account. Na wat zoeken heb ik gevonden hoe je dat kunt uitschakelen en nu start mijn PC in een keer door. Ik ben er blij mee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2020 08:09 Lex1
  Dat is heel simpel uit te schakelen zie uitleg artikel.

  Ik vind het een inbreuk op mijn privacy dat ik voor sommige app's en onderdelen van Windows ingelogd moet zijn met mijn hotmail account.

  Wat verzameld Microsoft allemaal aan informatie over mij? En wat doen ze met deze informatie? Doorverkopen voor advertentie doeleinde?

  We weten nog steeds niet waarom Microsoft gratis Windows 10 aanbood en met welk doel. Nu gebruik ik een gekochte licentie maar toch.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juni 2020 23:18 p.grandjean
  Bij mij kan ik in het vergrendelingsscherm niets veranderen. Bovenin het scherm verschijnt de mededeling dat "een aantal van deze instellingen zijn verborgen of worden beheerd door uw organisatie".
  Geen idee waardoor deze mededeling is verschenen. Ik heb een privecomputer, dus niet van een organisatie. Is dit misschien veroorzaakt door een AV-programma?
  Hoe kom ik hier van af?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.