Is die website down of ligt het aan mij?

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 09 juli 2015 13:56

How To

Superfrustrerend, je probeert een website te bereiken, maar krijgt nul op het rekest. Die ene Facebook-vriend zegt echter dat er niets aan de hand is. Waar ligt het aan?

Het is daadwerkelijk mogelijk dat een website het voor jou niet doet, terwijl hij bij een ander wel werkt. Dat wil niet automatisch zeggen dat er iets mis is met je internetverbinding, het kan simpelweg te maken hebben dat jij de website benadert via een andere route. Of dat het zo druk is op de website dat het selectief mensen wel en niet lukt om de website te bereiken. Hoe kom je er dan achter of er iets mis is met de website?

Aan wie ligt het?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn verschillende sites waarmee je kunt testen of een website up is of niet. De snelste manier is door in je adresbalk in te typen: www.isup.me/website.nl waarbij je website.nl uiteraard vervangt door de website waarvan je de status wilt weten. Je kunt verschillende van dit soort sites proberen, zodat je zeker weet of het aan jou ligt of dat er toch iets is met de server. Voorbeelden van dit soort sites zijn www.isitdownrightnow.com en www.currentlydown.com.

Je kunt eenvoudig controleren of een website down is

Mensenwerk

De bovenstaande methoden werken vrijwel allemaal hetzelfde: de websites bezoeken de website in kwestie om te kijken of deze bereikbaar is. Betrouwbaar is dat niet altijd. Daarom is het ook goed te weten dat er een site is als www.allestoringen.nl. Deze site werkt met behulp van mensen. Wanneer iemand een storing ervaart op een website, kan hij dat op de website van alle storingen aangeven. Wanneer voldoende mensen dat doen, wordt vanzelf duidelijk dat er een storing is. Zo weet je snel genoeg of het aan jou ligt of aan de website zelf.

Bij allestoringen.nl worden de storingen door mensen gemeld

2 Reactie(s) op: Is die website down of ligt het aan mij?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2015 11:08 Anoniem
  Iedere keer als ik artikelen op deze site lees ben ik weer teleurgesteld. Ik vraag me af of ik het ooit ga afleren.

  Zal er vast mee te maken hebben dat ik vroeger wel graag op C!T kwam. Sinds de grote verandering in 2013 is het echter één grote teleurstelling.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juli 2015 10:25 Oscar
  Dat uitgebreide (kwaliteit) artikelen, zíjn te vinden in hét magazine Computer Totaal, deze site is gewoon een online verlengstuk, van Computer Totaal…… zo zit dat ongeveer..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.