Je ideale pc samenstellen doe je zo

Door: Stephan Overbeeke | 26 januari 2021 06:03

How To

Hoe fijn moderne laptops ook zijn, voor tal van doeleinden gaat er niets boven de ouderwetse desktop-pc. De voordelen zijn duidelijk: een groter scherm is beter voor je ogen en nek, een beter toetsenbord en muis spaart armen en polsen, én een desktop-pc is aanmerkelijk makkelijker te repareren. In dit artikel bespreken we alle onderdelen waar je op moet letten voordat je een nieuwe desktop koopt, en stellen we twee complete systemen samen, waarmee zowel lichte als intensieve pc-gebruikers aan hun trekken komen. Een pc samenstellen doe je in een handomdraai!

Omdat desktop-pc’s de laatste jaren enorme sprongen voorwaarts hebben gemaakt in prestaties, hebben we het punt bereikt waarop zelfs relatieve instappers eigenlijk al voor de meeste gebruikers voldoen. Waar je voorheen voor fotobewerking of bescheiden video-editing al een stevige pc nodig had, kan dat tegenwoordig prima op een machine van minder dan 500 euro. Tenminste, als je de juiste machine(onderdelen) uitzoekt.

Wij richten ons hier dan ook op de onderdelen waar je op moet letten als je een nieuwe pc in de winkel koopt, maar ook op het samenstellen van twee verschillende, kant-en-klare machines die je bij een lokale shop zou kunnen laten bouwen.

De eerste machine die we samenstellen, is een alleskunner die razendsnel is in de meeste dagelijkse zaken. Denk aan browsen, office-applicaties en zelfs het bewerken van foto’s. Een systeem dat, mits je geen al te gekke eisen stelt, vele jaren snel zal blijven. Omdat het nagenoeg geen meerprijs met zich meebrengt, houden we dit systeem extreem compact, en aantrekkelijk voor plaatsing in de huiskamer.

Voor sommige doeleinden is een high-end machine echter onvermijdelijk. Denk aan complexere projecten in Adobe Premiere, grafisch design, 3D-modellen en dergelijke. Voor die doelgroep richten we ons op een systeem met flinke rekenkracht en grafisch vermogen. Een systeem dat niet alleen alle zware applicaties aankan, maar ook nog eens uitbreidbaar of aanpasbaar is aan de hand van specifieke wensen. Nu, of in de toekomst. Zoek je een pc specifiek gericht op gamen, die komen volgende maand aan bod.

De processor

Het hart van de computer is de processor. Met een goede processor kun je jaren vooruit, een matige processor kan zelfs direct na aanschaf al voor frustraties zorgen. Laat hierbij bekende termen als “Core i7” los, en kijk naar het werkelijke aantal rekenkernen dat de processor te bieden heeft, en of een kant en klare machine geen 5 jaar oude processor probeert te verbloemen.

Voor onze krachtpatser kiezen we voor de Ryzen 7 3700X processor van AMD, een cpu met 8 rekenkernen. Een processor die in zware taken sneller is dan de bekendere Intel Core i7, en dat voor een fractie van de prijs. Computers met minder dan vier rekenkernen raden we sterk af.

Werkgeheugen

Een systeem met onvoldoende werkgeheugen stort ook hard in wat prestaties betreft. Gelukkig is werkgeheugen in 2020 zo goedkoop geworden dat er geen goede reden is om er niet ruim voldoende van te plaatsen.

Voor de meeste simpele doeleinden is 8 gigabyte eigenlijk genoeg, maar wij kiezen ook voor onze betaalbare alleskunner voor 16 gigabyte vanwege de meerprijs van slechts enkele tientjes. Zo weet je zeker dat je even vooruit kan.

We volgen dezelfde logica bij onze krachtpatser, waar we voor 32 gigabyte kiezen. Let ook op de snelheid van het werkgeheugen, vaak is dit 2666 of 3200 MHz. We kiezen voor beide systemen voor 3200 MHz aangezien het in de praktijk niet of nauwelijks duurder is.

Moederbord

Koop je een kant-en-klare pc, dan wordt er vaak niet over het moederbord gesproken, en mag je ervan uitgaan dat deze past bij de rest van het systeem. In onze eigen configuraties, dus als je een pc laat bouwen, is het echter wel belangrijk dat het moederbord bij de processor past. Let hierbij op of het socket van de processor en het moederbord overeenkomen.

Het moederbord is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van onder andere de processor, dus een goede kwaliteit is zeker belangrijk. Het vereist echter vergaande technische kennis om dit te kunnen herkennen, kennis die meerdere pagina’s uitleg zou vereisen. Wij hebben dan ook simpelweg twee geschikte opties van goede kwaliteit uitgezocht voor onze voorbeeldsystemen, maar als je twijfelt over een ander systeem, laat je dan informeren door een expert. Je kunt zelf wel letten op de aansluitingen die het moederbord biedt, denk aan het aantal usb-poorten bijvoorbeeld, of dat er wifi op het moederbord zit, mocht je dat nodig hebben voor de internetverbinding.

Behuizing

De stalen doos om je componenten heen lijkt niet het meest cruciale onderdeel, en daar valt eventueel op te bezuinigen. Een goede behuizing is echter fijner in gebruik, zo kunnen stoffilters het onderhoud makkelijker maken, en een aantrekkelijke behuizing doet ook geen afbreuk aan je interieur.

Voor onze alleskunner kiezen wij een super compacte In Win Chopin, een strakke aluminium behuizing niet groter dan een broodtrommel. De keuze voor compact beperkt de uitbreidingsmogelijkheden, maar zorgt wel voor een systeem dat geen specifieke computerkast vereist of ruimte op de vloer.

Voor een krachtpatser is een goed koelende behuizing juist belangrijk, want krachtigere onderdelen genereren meer warmte, en dat moet ergens heen. Een behuizing kun je vrij kiezen, maar in onze selectie nemen we een chique, niet overdreven grote, case van Fractal Design. Het oog wil tenslotte ook wat, en met deze Meshify behuizing kopen we zowel goede koeling als mogelijkheden tot uitbreiding.

Opslag

De mogelijkheid tot uitbreiding is belangrijk omdat de hoeveelheid opslag die je nodig hebt subjectief is, of in de toekomst kan veranderen. De ssd van 500 gigabyte die wij in de alleskunner plaatsen, is uit ervaring voldoende voor het gros van de gebruikers. Alleen bij enorme fotocollecties zien we pas beperkingen optreden. Heb je echter meer ruimte nodig, geen paniek, want ook een ssd van 1 terabyte kost tegenwoordig de hoofdprijs niet.

Let er bij de opslag van je pc wel op dat de pc een ssd heeft, oftewel solid state storage, en geen hdd oftewel hard disk drive. Dit zorgt ervoor dat je pc ook echt snel start, snel aanvoelt, en snel blijft aanvoelen op termijn … en geen nare pruttelgeluiden maakt zoals vroeger. Alleen als je gigantische hoeveelheden video wil bewaren, raden we aan om ouderwetse mechanische opslag aan je systeem toe te voegen, iets dat bij de krachtpatser makkelijk kan. Voor iedereen anders: zorg dat je pc enkel ssd-opslag heeft.

Koeling

Kant-en-klare machines komen altijd met voldoende koeling, maar omdat deze systemen tot op het bot uitgeknepen worden voor de marges, is de aanwezige koeling vaak slechts net voldoende, en/of gehorig. Het is een van de redenen dat wij een samengesteld systeem prefereren, zo weten we dat elk individueel onderdeel ook goed is.

Een A-kwaliteit koeler voor je processor komt zowel de prestaties als de levensduur van de onderdelen ten goede, zorgt dat je systeem fluisterstil blijft en is makkelijk te installeren mocht je dat zelf willen doen. Voor beide systemen kiezen wij daarom voor Noctua koelers, die precies dat doen.

Mocht je voor een andere behuizing kiezen dan wij eerder in dit artikel gedaan hebben, let dan wel op of de koeler ook in die behuizing past.

Videokaart

De videokaart is vooral voor gamers van belang, maar niet noodzakelijk voor eenvoudig gebruik. We laten hem dan ook uit ons betaalbare lijstje, de Intel cpu kan zelf namelijk beeld aansturen.

Voor sommige zware creatieve applicaties, zoals Adobe Premiere, is een videokaart echter wel een voordeel. Wij kiezen hier voor een Geforce GTX 1660 SUPER van MSI, grotendeel vanwege de lage geluidsproductie, maar ook omdat deze videokaart krachtig genoeg is om een ondersteunende rol te spelen in creatieve taken.

Voeding

Net als het moederbord is een voeding in kant-en-klare systemen een vanzelfsprekendheid; je mag er dan ook van uitgaan dat de voeding in zo’n geval voldoet. Ook komen sommige behuizingen direct met een voeding af fabriek, zo ook de In Win behuizing van onze compacte alleskunner. In de regel voldoet zo’n voeding voor de onderdelen die je redelijkerwijs zou kunnen inbouwen.

Specifiek voor ons luxere systeem kijken we wel naar een echte A-kwaliteit voeding. Een goede voeding is goed voor de levensduur en de geluidsproductie van de pc, iets wat bij krachtigere componenten zwaarder begint te wegen. We kiezen de Seasonic Focus voeding, die een A-kwaliteit biedt voor een redelijke prijs. Er zijn meer respectabele merken op de markt, maar ook veel dramatisch slechte voedingen. Helaas is het bijna onmogelijk om dit aan de buitenkant te zien. Volg dus bij voorkeur onze adviezen, of laat je informeren door een expert.

Bouw het zelf, of laat het bouwen!

Je eigen desktop-pc in elkaar zetten, is echt prima te doen. Het internet staat vol met handleidingen en het risico is, zolang je goed leest en niets forceert, minimaal. Een kant-en-klare pc klinkt aantrekkelijker, maar die zitten vaak vol besparingen die de levensduur, geluidsproductie en ervaring niet ten goede komen.

Vind je zelf bouwen toch eng? Laat je pc dan assembleren door een bekende winkel. De meeste grote (web)winkels vragen rond de 50 à 60 euro om een pc in elkaar te zetten. Zo kun je een top pc krijgen met de beste, recente componenten voor een goede prijs, en je profiteert van het feit dat je één aanspreekpunt hebt als er iets met een van de onderdelen mis blijkt te zijn. Zo is het net een kant-en-klare pc, maar dan beter … mét behoud van garantie op elk van de individuele onderdelen.

De onderstaande systemen zijn onze adviezen voor twee gebalanceerde allround systemen. De eerste combineert krachtige specs in een zeer compacte vorm, de tweede is een krachtig werkstation voor intensieve gebruikers. Alle onderdelen zijn op moment van schrijven uitgezocht op basis van beschikbaarheid (in Nederland), en een goede prijs-kwaliteitverhouding

Randapparatuur

De desktop-pc zelf is het hart van de ervaring, maar zonder randapparatuur kun je nog weinig. Bezuinig nooit te veel op de randapparatuur, dit zijn tenslotte de producten die je dagelijks in je hand heeft, of waar je ogen naar moeten kijken. Goede randapparatuur hoeft ook niet duur te zijn, verwacht ze echter niet in de budget-grabbelton van de lokale prijsstunter. We geven enkele adviezen die je vrij kunt combineren met de door ons besproken systemen.

Beeldscherm

Tijdens je pc-gebruik kijk je constant naar je beeldscherm, een goed scherm is daarom goud waard. Voor thuisgebruik is vooral de beeldkwaliteit, resolutie en het beeldtype belangrijk. Kijk bij voorkeur naar een ips-paneel, dit geeft in de regel betere kleuren voor algemeen en creatief gebruik.

Ons instapadvies is de Iiyama ProLite XUB2493HSU (149 euro), een 24inch-monitor met een uitstekende beeldkwaliteit en een verstelbare voet voor een goede werkhouding. Heb je liever iets groters, overweeg dan de Iiyama ProLite XUB2792QSU (299 euro), deze 27inch-monitor is eveneens goed verstelbaar, maar biedt met zijn hogere resolutie meer werkruimte. Zeker voor fotobewerking een fijne plus.

Ga je met je werkstation aan de slag met onder andere videobewerking, dan is de LG 27UL650 (349 euro) een prachtige optie. Deze 4K-monitor van 27 inch is nog scherper, biedt nog meer helderheid en nog iets betere kleuren. De hogere resolutie komt in fotobewerking al goed van pas, maar is zeker voor videowerk praktisch onmisbaar.

Toetsenbord en Muis

Een goed toetsenbord en dito muis zijn eveneens onmisbaar, zeker als je veel uren maakt. Wat je zelf fijn vindt is echter grotendeels subjectief, en dus lastig om eenzijdig advies in te geven. Het beste is dan ook om je in een winkel te oriënteren, zowel voor de muis als het toetsenbord, en te ontdekken welke vormen je wel of niet aanspreken.

De Logitech MX Master (79 euro) is een goed uitgangspunt voor een A-kwaliteit muis, en de Logitech MX Keys (99 euro) is een ultiem toetsenbord, maar als je andere voorkeuren wat vorm of toetsaanslag hebt, kun je dit vrij combineren met onze pc-adviezen.

Audio

Hoewel de meeste monitoren iets van geluid kunnen produceren, is de kans klein dat je er echt van zult genieten. Een fijne speakerset of een leuke headset is daarom al snel onmisbaar als je meer wilt dan louter kunnen horen wat iemand zegt.

De markt voor speakers is helaas overladen met matig klinkende soepblikken, en het is echt zoeken naar de pareltjes. De Edifier R1280T (89 euro) is de uitzondering in het segment tot 100 euro, en biedt een fantastische muziekervaring voor een schappelijk bedrag.

Liever een headset? De Steelseries Arctis 1 (55 euro) is een lichte, fijne hoofdtelefoon met verwijderbare microfoon, een goed geluid en een nette prijs. Hoofdtelefoons zijn eveneens erg subjectief, maar dit is een veilige aanrader die praktisch iedereen comfortabel zal zitten.

2 Reactie(s) op: Je ideale pc samenstellen doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 februari 2021 05:33 Catressia
  🍓 Hеte pikkеn windеn mе op! Schrijf mе hier - ----KLIK----
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2021 18:01 rveijkwwnl
  Nee, als 1e kijk je hiernaar, je zoekt de JUISTE hardware voor Qubes OS bij elkaar om vervolgens een super veilige computer samen te stellen waarbij ALLES virtueel draait >> https://www.qubes-os.org/ << en JIJ bepaald WELKE rechten welk programma deze moet krijgen om WAT te mogen doen.

  Dat is een heel andere benadering.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.