© PXimport

Je oude schijf hergebruiken

Geplaatst: 21 april 2015 - 04:23

Aangepast: 14 december 2022 - 15:38

Martin Gijzemijter

Als je ergens nog een harde schijf in de kast hebt liggen, dan zal je wellicht de neiging hebben om deze weg te gooien. Maar dat is zonde, want de schijf kan nog prima dienst doen als extern opslagmedium. En zo'n oude harde schijf kun je eenvoudig veranderen in een externe schijf.

Behuizing kopen

Met een kant-en-klare behuizing is het ombouwen een interne schijf naar een externe eigenlijk heel eenvoudig. De behuizing zorgt ervoor dat de harde schijf beschermd blijft en de juiste aansluitingen heeft om hem aan te sluiten op je pc of laptop. Er zijn behuizingen voor zowel 2,5- als 3,5inch-schijven, variërend van tien euro tot zo'n veertig euro. Of duurder, maar dan zijn ze bijzonder.

Op onze Prijvergelijker vind je een lijst met allemaal verschillende modellen (waarbij je kunt sorteren op allerlei criteria). Let op dat je de juiste afmeting behuizing kiest voor je schijf en maak een keuze uit het type aansluiting. Je kunt 2,5inch-behuizingen kopen met één of twee usb-kabels, de tweede kabel zorgt dan voor extra stroomvoorziening. Dat is meer gedoe, maar voorkomt wel dat een schijf uitvalt wegens stroomgebrek. Behuizingen voor 3,5inch-schijven hebben bijna altijd een losse stroomadapter. Wil je makkelijk schijven kunnen wisselen? Koop dan geen vaste behuizing maar een dockingstation.

 

© PXimport

Koop een behuizing die past bij de harde schijf die je hebt liggen.

Schijf installeren

De manier waarop de harde schijf in de behuizing plaatst, verschilt per type behuizing. Het kan zijn dat je vier schroefjes aan de zijkant moet verwijderen voordat je de schijf in de behuizing kunt laten glijden. Of dat je eerst de aansluitingen aan de harde schijf moet bevestigen, maar meestal wijst het zich vanzelf. Mocht je iets verkeerd-om doen, dan zie je dat direct. In de meeste gevallen is het een kwestie van kijken op welke manier je de schijf in de behuizing moet laten schuiven, even aandrukken en eventueel de schroefjes weer op hun plek schroeven.

 

© PXimport

Het installeren is doorgaans een kwestie van schuiven en klikken (en soms wat schroefjes vastdraaien om de schijf op z'n plek te houden).

Aan de slag met je schijf

En nu? Nu ben je dus al klaar. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de harde schijf met de juiste kabel aansluiten op je computer en formatteren via Configuratiescherm / Schijfbeheer. Staan er al bestanden op de schijf die je wilt bewaren, dan is formatteren niet eens nodig en kun je meteen aan de slag met je nieuwe externe schijf.

 

© PXimport

Eventueel kun je de schijf nog formatteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten