Je oude SSD fixen of een nieuwe inbouwen

Door: Edmond Varwijk | 21 juli 2017 14:18

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Toen enkele jaren geleden de eerste ssd’s op de markt kwamen, was iedereen direct enthousiast. Minder lawaai, minder stroomverbruik en veel meer snelheid. Ineens startte Windows echt snel op. Maar ook ssd’s raken vol, worden langzamer of komen aan het einde van hun levensduur. In dit artikel gaan we je oude SSD fixen en brengen we deze weer helemaal op topsnelheid. Of is het beter deze te vervangen door een nieuwe, nog snellere?

Tip 01: Heb ik een ssd?

Weet je niet zeker of er een ssd of harde schijf in de computer zit, dan is dat best lastig te bepalen. Voor Windows is er namelijk niet direct verschil, het is een opslagmedium, en het onderdeel Schijfbeheer maakt het ook niet echt snel duidelijk. Toch is het met een omweg snel te achterhalen. Open Windows Verkenner en klik op een van de schijven, kies Eigenschappen. Open dan het tabblad Extra en klik op Optimaliseren. Je opent nu de schijfoptimalisatie, een onderdeel dat niet nodig is. Het is echter wel het onderdeel dat even later een prachtig overzicht oplevert van alle opslaglocaties in de pc waarbij duidelijk zichtbaar is of het een harde schijf of ssd is.

‘Stations optimaliseren’ is er niet voor gemaakt, maar het is wel de beste plek om te zien of er een ssd in de pc zit.

Tip 02: Ssd-status

Nu je weet dat het een ssd is, is het eerst zaak de status van de schijf te weten te komen. Hiervoor levert elke ssd-leverancier een softwareprogramma dat je mogelijk al bij de aanschaf van de ssd ook hebt geïnstalleerd. Ga anders naar de site van de ssd-leverancier en download daar SSD Magician als je een Samsung-ssd hebt, de SSD Toolbox voor Intel en SSD Dashboard als er een Western Digitial-ssd in jouw pc zit. Start na de installatie het programma en laat het de ssd controleren en de statistieken uitlezen. Om meer over de conditie van de ssd te weten te komen kijk je naar de S.M.A.R.T.-status. S.M.A.R.T. controleert een opslagmedium op een groot aantal punten. Het beste krijg zie je voor elk van de punten bij de status OK, dan is de conditie van de schijf nog goed. Geeft het programma aan dat er ergens problemen zijn, zoek dan op internet naar de specifieke betekenis van het punt waarop de ssd een onvoldoende scoort. Overweeg de aankoop van een nieuwe ssd wanneer uit een van de S.M.A.R.T.-parameters blijkt dat de gezondheid van de ssd niet meer in orde is.

Het ssd-hulpprogramma controleert de gezondheid van de ssd door de S.M.A.R.T.-parameters uit te lezen.
Om meer over de conditie van de ssd te weten te komen kijk je naar de S.M.A.R.T.-status

Tip 03: MTBF of TBW

Leveranciers van harde schijven gebruiken de Mean Time Between Failures (MTBF), de gemiddelde tijd tussen twee fouten, om de betrouwbaarheid van hun product aan te duiden. De kans dat een harde schijf stuk gaat is echter geen constante, maar deze neemt toe met de leeftijd van de schijf. En naarmate een schijf ouder is, kan de eerste fout al fataal zijn. Daarom is S.M.A.R.T. zo belangrijk: het helpt om een naderende fout te voorzien. Een ssd gebruikt NAND-flash om de gegevens te bewaren. Een kenmerk van NAND-flash is dat het maar een x-aantal keren beschreven en geleegd kan worden. Dit aantal rewrites loopt – afhankelijk van merk en model – op tot enkele duizenden. Dat klinkt weinig, maar valt uiteindelijk mee. Fabrikanten gebruiken namelijk ook de TBW-parameter, Terabytes to Be Written. Dat is het aantal TB’s dat gemiddeld op een ssd geschreven kan worden voor deze faalt. Deze waarde varieert tussen de 150 TBW en wel 600 TBW. Uitgaande van een ssd van normale grootte en 20 GB datagebruik per dag door consumenten, is dat goed voor meerdere jaren veilig gebruik van een ssd. In elk geval langer dan de meeste computers meegaan!

Fabrikanten zoals Western Digital publiceren de TBW-waarden van ssd’s op het internet.

Tip 04: Ssd-firmware

Ssd-fabrikanten brengen voor de ssd’s die zij verkopen gedurende de tijd dat deze door hen worden ondersteund ook firmware-updates uit. Minder vaak dan de updates voor Windows of een ander softwareproduct, maar zeker zo belangrijk. Met de firmware-updates worden namelijk gericht technische problemen opgelost, die pas na het uitkomen van de ssd bekend worden. Ook echte bugs in de firmware worden opgelost. Het is daarom – niet anders dan bij Windows of eigenlijk welk ander programma – belangrijk de firmware te upgraden wanneer er een nieuwere versie beschikbaar is. Maak wel eerst een back-up van de gegevens op de ssd.

In veel gevallen zit de controle op een firmware-update en de daadwerkelijke functie om de update te installeren, in dezelfde software die je bij tip 2 hebt gebruikt. Controleer op de beschikbaarheid van een firmware-upgrade en kies ervoor die dan direct te installeren.

Met een firmware-update voor de ssd kun je technische problemen oplossen en voorkomen.

Tip 05: Opslagruimte

Wat goedkopere laptops worden helaas vaak nog met een ssd van slechts 128 GB geleverd. Ssd’s met veel opslagruimte zijn in vergelijking met traditionele harde schijven relatief duur. Belangrijke input voor de keuze of de ssd nog voldoet, is dan ook de hoeveelheid gegevens die op de ssd staan en vooral hoeveel ruimte er nog vrij is. De werking van de ssd is namelijk zo dat het leeghalen en schrijven van de geheugencellen in blokken gebeurt. Meer vrije ruimte zorgt ervoor dat dit legen en schrijven minder vaak gebeurt, wat de levensduur van een ssd met sprongen verbetert. Houd daarom minimaal 10 procent – maar liefst nog meer – ruimte vrij op de ssd. Om te zien hoeveel ruimte er bezet is, open je de verkenner. De aanduiding van elke schijf maakt het al meteen duidelijk. Wil je meer detail, klik dan met de rechtermuisknop op de ssd en kies Eigenschappen. Nu zie je direct hoeveel opslagruimte de hele ssd heeft en hoeveel of hoe weinig er daarvan nog vrij is.

Wanneer je een nieuwe ssd aanschaft, zorg dan dat je, ondanks de hogere prijs, ruim inkoopt. Gelukkig helpt de prijsontwikkeling van de ssd’s ons hier een handje mee. De prijs voor een ssd is namelijk al jaren stabiel maar je krijgt wel telkens meer opslagcapaciteit voor je geld. De nieuwste ssd’s bieden met bijvoorbeeld 500 gigabyte voldoende opslagruimte voor Windows, de programma’s en zeker ook nog een flink deel vrije ruimte.

Met nog maar 13 GB van de 250 GB opslagruimte vrij, zit deze ssd eigenlijk te vol om flexibel gebruikt te kunnen worden.

Nog meer informatie

Heb je behoefte aan nog meer informatie over de ssd of weet je niet zeker welke opslag er in de pc zit? Download en installeer dan Speccy. De gratis versie is voldoende. Start het programma en kies voor Opslag. Je ziet opnieuw de schijven en per schijf duidelijk het type, de fabrikant en nog heel veel meer zoals de interface, de snelheid en nog heel veel meer. Mooi is ook het overzicht van alle S.M.A.R.T.-attributen die samen een prachtig beeld geven van de gezondheid van de ssd.

Behoefte aan meer systeeminformatie? Gebruik dan Speccy.
Je krijgt bij ssd’s steeds meer opslagcapaciteit voor je geld

Tip 06: Wat staat erop?

Om te zien wat er allemaal op een harde schijf of ssd staat, kun je een programma als WinDirStat gebruiken. Dit programma geeft nog altijd het beste overzicht van de grote en kleine ruimtevreters op een opslagmedium zoals een harde schijf of ssd. Installeer en start het programma. Selecteer de schijf waarvan je het gebruik in kaart wilt brengen en bevestig via OK. Wacht dan even tot het overzicht klaar is, dit kan enige tijd duren.

Gebruik je Windows 10, dan kun je ook de nieuwe functie daarvan gebruiken. Klik op Start en open de Instellingen. Kies Systeem / Opslag en klik dan op de vermelding van de schijf boven in het beeld. Windows laat nu het opslaggebruik van de schijf zien. De grootste verbruiker staat bovenaan in de lijst, de kleinere eronder. Op elk van die deelverzamelingen kun je doorklikken om de individuele applicaties met hun opslagruimte te zien. Wij vinden WinDirStat toch wat overzichtelijker.

Met Opslaggebruik maak je in Windows zichtbaar welke onderdelen de meeste opslagruimte gebruiken.

1 Reactie(s) op: Je oude SSD fixen of een nieuwe inbouwen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 augustus 2017 11:23 Ikdoeweleenswat
  Ik heb een SAMSUNG SSD. Maar Magician zegt dat de schijf niet gesupport wordt.
  Volgens Magician heb ik een SSD type met een moeilijke code:
  MZNLN256HMHQ-000H1.
  Via Google kom ik op een pagina van de website van Samsung en is dit een PM871a.
  Op de 'normale' manier de website van Samsung gebruikend kan ik deze pagina echter niet bereiken.
  Ik heb op FileHorse nog een vorige versie van Magician gevonden die zegt dat er geen Samsung SSD gevonden kan worden. Wel wordt de SMART status getoond van mijn schijf, maar er wordt nu dus beweerd dat het een HDD is.
  Bestaat er een ander programma om de SMART status van mijn SSD te bekijken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.