Je pc automatisch bijwerken doe je zo

Door: Toon van Daele | 05 september 2018 06:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

7 Drivers automatisch

Alle drivers zelf controleren op updates is behoorlijk tijdrovend. Met het gratis SnailDriver gaat dat veel sneller. Wij verkiezen de iets oudere versie (1.0.0.3) omdat die minder opdringerig is dan de nieuwste editie. De werking is eenvoudig: start de tool, druk op Scan en even later toont SnailDriver de apparaten waarvoor een verouderd stuurprogramma werd gedetecteerd. Laat de vinkjes staan naast de drivers die je wilt updaten en klik op Update. Via het tandwielpictogram bepaal je onder meer of SnailDriver met Windows mag opstarten, wat de downloadmap is en of je vooraf een herstelpunt wilt maken.

Driver terugrollen

Blijkt je driverupdate problemen op te leveren, dan kun je die in principe nog terugrollen. Had je net voor de installatie een systeemherstelpunt gecreëerd, dan kun je het langs die weg proberen (zie kader ‘Systeemherstel’). Zo niet, controleer dan het volgende. Open het Apparaatbeheer, rechtsklik op nukkige apparaat en klik op Eigenschappen. Ga naar het tabblad Stuurprogramma, met wat ‘geluk’ is de knop Vorig stuurprogramma beschikbaar.

8 Biosversie

Het kan gebeuren dat ook je systeembios aan een update toe is en dat de update je wel de moeite lijkt. Zo’n update vergt enige voorbereiding. Allereerst moet je er zeker van zijn dat het om de juiste biosversie gaat. De systeemhandleiding kan je dat vertellen maar het kan ook softwarematig: druk op Windows-toets+R en voer msinfo32 uit: je leest het af bij BIOS-versie/datum. Of je gaat naar de opdrachtprompt en je voert het commando systeminfo uit, waar je de nodige info vindt bij BIOS Version.

9 Biosback-up

Zorg dat je eerst een veiligheidskopie van je bios-instellingen maakt. Open hiervoor eerst het bios-setupvenster. Hoe je dat doet vindt je in de handleiding, gewoonlijk kan dat door bij het opstarten van je pc op een speciale toets als F12, Del of Esc te drukken. Wellicht vind je zo’n back-upoptie al in de bios-setup zelf (zoals de O.C. Profiles van ASUS). Zo niet, maak dan (met je smartphone) foto’s van alle bios-instellingenvensters. Ben je klaar, stel de biosinstellingen dan bij voorkeur in op de standaardwaarden via een optie als Load (bios) default values / settings. Zo nodig schakel je de optie Bios write protection uit.

Bios A-merk

Wil je het bios van een A-merk updaten, dan start je je zoektocht naar een passende update best op de site van de fabrikant. Je vindt hier vast wel een rubriek terug als Software, Driver, Support of Downloads. Soms dien je een specifieke procedure te volgen, zoals bij Dell. Je kunt hier je toestel identificeren via een service tag (een id, gewoonlijk bevestigd op de onder- of achterkant van je toestel), maar je kunt ook op de webpagina Detect PC selecteren en de tool SupportAssist downloaden en uitvoeren, die dan zelf de juiste service tag voor je invult.

10 Bios-update

Je bent nu klaar voor de bios-update. Hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van je systeem(fabrikant). Mogelijk kan dat vanuit het bios via een optie als Update bios, waarna je naar het updatebestand (op een usb-stick) verwijst. Soms kan een bios-update ook vanuit Windows worden uitgevoerd. Zorg er dan wel voor dat er zo weinig mogelijk processen actief zijn die het updateproces kunnen verstoren. Immers, een onderbroken update kan je met een onwerkbaar systeem opzadelen! Gaat het om een laptop, zorg dan dat de stroomadapter is ingeplugd tijdens de update. Idealiter voer je de update uit vanuit een minimalistisch besturingssysteem als dos (zie kader ‘Dos-boot’).

Dos-boot

Dos is een prima besturingssysteem voor bios-updates. Je kunt dit regelen vanaf een usb-stick. Een handige tool om zo’n stick te prepareren is het portable Rufus. Stop een (lege) usb-stick in je pc en start Rufus op. Selecteer je stick bij Apparaat en kies FAT32 bij Bestandssysteem. Bij Creëer een opstartbare disk met selecteer je FreeDOS. Bevestig met Start en met OK. Sluit het venster na afloop en kopieer ook het bios-updatebestand naar deze stick. Ten slotte start je je systeem met deze stick op en voer je het updatebestand uit. Mogelijk moet je eerst de bootvolgorde in je bios-setup aanpassen.

11 Firmware updaten

Je systeem-bios kun je zien als firmware voor je systeem: software die in de hardware is geprogrammeerd. Je moederbord is echter niet de enige hardware die door firmware wordt aangestuurd: dat geldt voor heel wat meer apparaten, zoals een router, nas, ip-cam enzovoort. Je kunt dan ook regelmatig checken of er ook voor deze apparaten een update is. Ga op de website van de fabrikant na wat zo’n update precies inhoudt. Lijkt je dat wel de moeite, dan kun je besluiten de update te installeren. Hoe het precies in zijn werk gaat hangt van het apparaat af. We geven je hieronder twee concrete voorbeelden: voor een nas en voor een ip-cam.

12 Nas updaten

Beginnen we met een populair nas-model, een Synology DS214 (de procedure is voor veel andere modellen hetzelfde). Meld je via de webinterface aan bij je nas en open het Configuratiescherm. Bij Systeem vind je Bijwerken en herstellen. Het DSM-systeem controleert of het up-to-date is. Is het systeem aan een update toe dan regel je dat met een paar muisklikken. Onderbreek het proces onder geen beding! Je nas zal automatisch herstarten. Overigens controleer je het best ook regelmatig of de geïnstalleerde apps op je nas wel bijgewerkt zijn: open het Package Center en kies (Alles) bijwerken.

13 Ip-cam updaten

Heb je een netwerkcamera, dan kan het van groot belang zijn die van updates te voorzien. Niet alleen omwille voor de stabiliteit en functionaliteit maar ook voor de veiligheid: updates dichten immers vaak veiligheidslekken. De update-mogelijkheid voor onze ip-cam, een Foscam FI9900P, vinden we bij Settings / System / System Upgrade. Klik hier op Download the latest firmware, neem grondig de bijhorende instructies door en kies via Browse het gedownloade (en uitgepakte) upgrade-bestand. Installeer het via System Upgrade. Kijk ook even of je de huidige camera-instellingen eerst kunt veiligstellen. Op genoemde ip-cam kan dat via Settings / System / Back-up & Restore.

0 Reactie(s) op: Je pc automatisch bijwerken doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.