Je pc automatiseren met sneltoetsen

Door: dirk-schoofs | 30 september 2015 08:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Pc's moeten ons het leven makkelijker maken en toch krijg je vaak het gevoel dat het beter kan. Hoe vaak moet je niet dezelfde taken uitvoeren of dezelfde tekst ingeven? Macro Keys is een tool om tijdwinst te boeken, met eenvoudige toetsencombinaties open je programma's of verstuur je mails.

Tip 01: Systeemvak

Download het de installatiebestand van Macro Keys via de website van de maker. De installatie is veilig en enkele seconden later staat het programma open op het bureaublad. Standaard start het programma automatisch mee met Windows. Dat is ook de bedoeling omdat je deze software op ieder moment wilt kunnen gebruiken. Maar heb je een hekel aan toepassingen die zichzelf activeren, dan kun je de automatische opstart alsnog uitschakelen in de instellingen van Macro Keys. Met de knop Exit zet je het programma helemaal uit. Om het programma gewoon te verbergen, terwijl het wel actief blijft, gebruik je de knop Send to Tray. Hierdoor krijg je in het systeemvak een nieuwe miniatuurknop voor Macro Keys. Lees ook: 15 vervelende taken automatiseren op je pc.

Tip 01 Je kunt Makro Keys opbergen in het systeemvak.

Freeware of shareware

Het was aanvankelijk wat verwarrend of we moesten betalen voor deze software. Maker NewSoftwares is zelf verantwoordelijkheid voor deze onduidelijkheid. Op de website heeft de producent het over freeware, maar in de helpbestanden staat dat het slechts om een gratis proefversie gaat. De Register-knop in het programma zou je naar de webpagina moeten leiden waar je de volledige versie zou kunnen kopen. Vreemd, er is geen Register-knop in het programma aanwezig en op de website vinden we geen aankooppagina en ook geen prijs. Als we de vraag aan de support van NewSoftwares stellen, blijft het stil. Op de website Download.com lezen we dat vanaf versie 4.0 het programma toch helemaal gratis is voor persoonlijk en commercieel gebruik.

De helpbestanden zijn kennelijk nog afgestemd op een oude versie, vanaf versie 4 is de software wel degelijk freeware volgens Download.com.

Tip 02: Drie functies

Macro Keys is typische productiviteitssoftware. Je gaat er effectief vlotter van werken zonder dat je daarvoor ingewikkelde combinaties hoeft te onthouden. Het sleutelwoord is van deze toepassing is 'hotkey': een toetsencombinatie die je koppelt aan bepaalde handelingen. Zo'n hotkey kun je inzetten voor drie zaken. Je opent snel programma's, websites, mappen of bestanden met zo'n hotkey. Of Macro Keys plakt een van maximaal 100 items die zijn opgeslagen in een soort superklembord. Of het voert een vooraf ingetikt tekstfragment in.

Tip 02 De drie kernfuncties van Macro Keys zitten in de drie tabbladen.

Tip 03: Launcher

Het programma neemt weinig ruimte in op het bureaublad en bestaat uit drie tabbladen: Macro Shortcuts, Multiple Clipboards en Hotkey Launcher. De Hotkey Launcher werkt niet alleen erg makkelijk, deze tool oogt ook bijzonder professioneel. Je zou bijna hopen, dat iemand puur toevallig over je schouder zou meekijken. Met de ene toetsencombinatie activeer je Microsoft Word, met de andere hotkey open je een map vanaf de server op het bureaublad. En om snel een bepaalde website op het scherm te laten verschijnen, gebruik je alweer een andere toetsencombinatie. De kunst is om ervoor te zorgen dat je al die toetsencombinaties makkelijk kunt onthouden.

Tip 03 Met de bovenste hotkey openen we Photoshop Elements, met de onderste openen we een map op de server.

Tip 04: Alt, Shift of Ctrl

In eerste instantie krijg je Macro Keys in de vingers als 'sneltoets-programmastarter'. Met sneltoetsen maak je koppelingen naar elke bron. In het tabblad Hotkey Launcher klik je op de knop Add Hotkey. Vervolgens kom je bij het subtabblad Run Program / File. Via de knop Browse navigeer je naar het bestand of het programma dat je wilt verbinden aan de sneltoets.

Wij willen bijvoorbeeld Firefox openen, daarom navigeren we naar C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe en dan klikken we op Openen. Vervolgens kies je een sneltoets om dit programma te openen, die je combineert met de Alt-, Shift- en/of Ctrl-toets. Houd het simpel en baseer je op de beginletter van de toepassing. Wij gebruiken Ctrl+Alt+P voor Photoshop, Ctrl+Alt+F voor Firefox, Ctrl+Alt+W voor Word, Ctrl+Alt+E voor Excel. Klik telkens op OK om te bevestigen.

Tip 04 We koppelen Alt+Ctrl+F aan Firefox.

In de achtergrond

Wanneer je bij de instellingen (via de groene knop Options in de menubalk) hebt ingesteld dat Macro Keys samen met Windows opstart, loopt het programma in de achtergrond. Je hoeft het programma dan uiteraard niet op het bureaublad te brengen om de launcher, het meervoudige klemboard of de macro's te gebruiken.

7 Reactie(s) op: Je pc automatiseren met sneltoetsen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 september 2015 08:55 Anoniem
  Website wordt geblokkeerd door AV… Deze troep laat ik dus maar aan me voorbij gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2015 00:10 Anoniem
  Interessant, maar wat ik mis is een macro waarin toetsaanslagen en muisacties kunnen worden opgenomen.
  Bv. De actie andere gebruiker vergt nu:
  muis naar start - klik
  muis naar driehoekje - wacht - muis naar andere gebruiker - klik
  muis naar gebruiker - klik
  Of met toetsenbord:
  windows - L
  Alt -A
  x keer pijltje naar rechts
  Spatie
  Dat zou ik graag in een Ctr+Alt+ letter of cijfer zien.
  Helaas. Wachten op een volgend tooltje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2015 10:10 Anoniem
  Mwah… zitten wel makkelijke zaken bij, maar Fingertips (http://www.getfingertips.com/) vid ik persoonlijk beter en makkelijker. Met dank aan Taco Oosterkamp en lifehacking.nl.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2015 21:43 Jozefus
  Kan het zijn dat dit programma niet werkt onder Windows 8.1? Ik kan het programma wel installeren, maar kan geen macro's opnemen die ook daadwerkelijk worden opgeslagen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2015 08:11 Anoniem
  Helaas werkt dit programma niet wonder Windows 10. Die versie staat ook niet genoemd op de website. Het functioneert wel, maar je moet handmatig opstarten. En dus is het zinloos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 oktober 2015 11:16 Anoniem
  Nu blijkt ook nog, dat diverse toetsen het niet doen als dit programma meeloopt. Ik heb de makers aangeschreven, maar krijg geen antwoord. Gewoon rommel dus, beter er maar vanaf te blijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 22:09 Anoniem
  Probeer in plaat van deze Macro Keys eens Fingertips.
  Ik gebruik het al jaren en tot volle tevredenheid. En nee, ik heb geen aandelen.
  Je vindt het pogramma op:
  http://www.getfingertips.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.