Je pc monitoren met CAM

Door: Toon van Daele | 04 januari 2018 10:55

How To

Ben je een enthousiaste computeraar of een verwoed gamer of heb je toepassingen die 24/7 draaien? Dan wil je wel weten of je computer nog wel gezond is. CAM is een gratis tool die je op elk moment informeert over de (gezondheids)status van je systeem(componenten). Je pc monitoren kun je in een handomdraai doen.

Account

De hardware-fabrikant NZXT zal vooral bekend zijn bij de gamer of veeleisende computergebruiker. Deze fabrikant is ook de maker van de software CAM, die je hier vindt. Wanneer je de tool de eerste keer opstart, word je gevraagd om een account te creëren. Je hoeft daar niet per se op in te gaan, maar het biedt wel voordelen. CAM houdt dan allerlei statuswaarden van je systeem over een bepaalde periode bij en je kunt de data dan bovendien via een mobiele app bekijken.

Dashboard

Zodra de app is opgestart, kom je bij je dashboard, waar je direct al informatie over je computer ziet. Je leest de actuele temperatuur en belasting af van de cpu en gpu, evenals de snelheid van de ventilatoren. Je ziet ook hoeveel ram en schijfruimte er nog vrij is. Nog meer informatie krijg je op de tabbladen Advanced (voor cpu, gpu, moederbord, ram, hdd en netwerkadapter) en op het tabblad Expanded (onder meer met de temperatuur van de cpu-kernen en diverse systeemspecificaties). Gevorderde gebruikers die het onderste uit hun grafische processor willen halen kunnen terecht op het tabblad Tuning. Nadat je hier de schakelaar op ON hebt ingesteld, kun je de gpu overklokken. De voltages kun je echter niet aanpassen en het aantal MHz waarmee je de core-clock en het geheugen kunt verhogen, is gelimiteerd. Om echt het uiterste van je processor te vragen kun je dus beter een ander programma gebruiken.

Het dashboard laat je direct allerlei actuele gegevens zien.

Meldingen

Via het tandwielpictogram kun je (pop-up)meldingen instellen, bijvoorbeeld als de cpu- of gpu-temperatuur of -belasting een limiet heeft bereikt. Overigens bestaan er ook mobiele apps van CAM, die je alleen kunt gebruiken als je een account hebt aangemaakt. Na je aanmelding krijg je dan ook via deze weg inzicht in historische én actuele systeemdata en in eventuele meldingen.

0 Reactie(s) op: Je pc monitoren met CAM

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.