Je randapparatuur schoonmaken in 3 stappen

Door: Jeroen Boer | 30 oktober 2015 15:01

How To

Je randapparatuur wordt al snel vies. Vooral je toetsenbord en muis vormen een bron van vuil en bacillen. Een toetsenbord is doorgaans viezer dan een wc-bril! Wij laten in drie stappen zien hoe je je randapparatuur weer schoon krijgt.

1 - Toetsenbord schoonmaken

De eerste stap is je toetsenbord ondersteboven houden en even schudden. Je zult verbaasd staan hoeveel viezigheid je eruit kunt schudden. Ook een stofzuiger met een borsteltje komt van pas om het vuil eruit te krijgen. Pas wel op met de stofzuiger, je wilt niet dat een toets in de stofzuiger verdwijnt: een stukje dunne stof, zoals een panty, over de zuigmond kan dan helpen. Ook bij het toetsenbord van een laptop moet je oppassen, het vervangen daarvan is erg kostbaar. Is het grove vuil eruit, dan kun je de toetsen afnemen met een microvezeldoekje dat je een klein beetje vochtig maakt met een milde zeepoplossing, bijvoorbeeld op basis van een beetje afwasmiddel. Ook de rest van het toetsenbord maak je schoon met het microvezeldoekje en het sopje.

2 - Muis schoonmaken

Ook de muis verdient zeker je aandacht. De behuizing kun je schoonmaken met een vochtig doekje met een zeepsopje. Kijk ook vooral naar de onderkant van je muis, er zit vaak vuil vastgekoekt op en naast de glijvoetjes. De behuizing van een muis bestaat doorgaans uit twee delen waar een naad tussen zit. In die naad hoopt zich na verloop van tijd vuil op in de vorm van huidresten en andere viezigheid. Met een doekje kom je doorgaans niet tussen de kiertjes en het is geen goed idee om het heel nat te maken in de hoop dat het vuil dan oplost. Je kunt proberen je muis uit elkaar te halen, maar soms is dat lastig en zitten er schroefjes verstopt onder de glijvoetjes. Die kun je er beter niet afhalen, want je hebt kans dat je ze niet meer netjes krijgt terug geplakt. Een handig trucje is een stukje dubbelgevouwen papier. Dat trek je door de groeven waardoor je het aangekoekte vuil er uit kunt trekken. Ook tandenstokers en wattenstaafjes komen van pas.

Met een stukje dubbelgevouwen papier trek je vuiligheid uit de naden van je muis.

Toetsen eruit!

Wil je je toetsenbord echt grondig schoonmaken? Bij een normaal toetsenbord kun je de toetsen er één voor één uitwippen. Doe dit bijvoorbeeld met een oud bankpasje. Gebruik geen metalen schroevendraaier, dan beschadig je de toetsen. Maak voordat je begint even een foto van je toetsenbord, zo weet je later nog op welke plek welke toets hoort. Je kunt de toetsen nu schoonmaken in een afwassopje terwijl je ook de bodemplaat van het toetsenbord onder handen kunt nemen.

Je zou de toetsen zelf in het bestekbakje van je afwasmachine kunnen leggen, kies wel een wasprogramma met een zo laag mogelijke temperatuur. Laat de toetsen goed drogen en druk ze weer op het toetsenbord. Heb je een toetsenbord met laptopachtige toetsen, dan kun je de toetsen beter niet lostrekken. Vaak krijg je ze niet meer goed vast. Ook bij een laptop kun je de toetsen er beter niet aftrekken, ook die zijn weer lastig vast te maken.

Wip je toetsen er voorzichtig uit om ze schoon te maken.

3 - Scherm schoonmaken

Een scherm wordt snel vies door stof en ander vuil zoals vingerafdrukken. Het is verleidelijk om een schoonmaakspray te pakken en het scherm goed schoon te poetsen. Pas echter op, want moderne monitoren (en televisies) zijn erg kwetsbaar. Gebruik nooit een schoonmaakmiddel dat bedoeld is voor ramen. Daar zitten oplosmiddelen in die de coating van je scherm aantasten. Ook het gebruik van tissues en keukenpapier zijn uit den boze: papier bevat kleine scherpe vezels die je scherm bekrassen waardoor stof er nog sneller aanhecht. Het enige doekje dat in de buurt van scherm mag komen, is een microvezeldoekje. Als je beeldscherm niet heel vies is, dan kun je het scherm schoonmaken met een droog doekje. Maak zo groot mogelijke veeg begingen van links naar rechts en van boven naar onder, ga niet te veel in cirkelvormige bewegingen poetsen.

Is je scherm wat viezer, dan lukt het waarschijnlijk niet met een droog doekje. Sommige monitorfabrikanten raden een speciale monitorspray aan, die zijn doorgaans gemaakt van water gemengd met isopropylalcohol (afgekort IPA). Er zijn ook monitorsprays zonder alcohol, die bestaan grotendeels uit water. Andere monitorfabrikanten raden speciale schoonmaakmiddelen af. Alleen water met eventueel een heel klein beetje afwasmiddel is genoeg om je scherm schoon te maken.

Wij raden je aan om je scherm met alleen water schoon te maken. Je kunt kraanwater gebruiken, maar beter is gedestilleerd of gedemineraliseerd water (ook wel demi-water genoemd). Spuit water of een speciaal schoonmaakmiddel nooit direct op je scherm. Je hebt dan kans dat vocht in kieren loopt waar het niet thuishoort. Spuit of sprenkel een beetje water of schoonmaakmiddel op je microvezeldoekje tot het vochtig is en maak daar je scherm mee schoon. Zet voordat je het scherm gaat schoonmaken het scherm uit. Heb je het scherm net een tijd gebruikt, wacht dan tot het scherm is afgekoeld.

Kom alleen met een microvezeldoekje in de buurt van je scherm.

Speciale schoonmaakspullen?

Je zult gemerkt hebben dat we je in dit artikel speciale schoonmaakmiddelen niet direct aanraden. Alles wat je nodig hebt voor de grote schoonmaak heb je vermoedelijk al in huis. Het enige dat je uit je keukenkastje met schoonmaakmiddelen nodig hebt, is handafwasmiddel waarmee je een licht zeepsopje maakt. Alle andere reinigingsmiddelen voor in huis, zoals glasreinigers, allesreinigers, spiritus, chloor en vloeibare schuurmiddelen blijven tijdens het schoonmaken van je elektronische apparatuur in je keukenkastje staan.

Het enige dat dergelijke middelen doen is het wegpoetsen van coatings of zelfs oplossen van plastic onderdelen op je pc of randapparatuur. Zelfs het zeepsopje heb je voor veel zaken niet nodig, water is vaak afdoende. Voor je beeldscherm (en televisie) is demi- water het meest geschikt. Deze waters zijn ontdaan van onzuiverheden en drogen op zonder lelijke vlekken. Je kunt demi- water kopen bij de drogist of bouwmarkt, het is bedoeld voor strijkijzers of luchtbevochtigers. Poetsen doe je met een doekje en het enige doekje dat wij aanraden is een microvezeldoekje dat van zichzelf niet krast. Vaak krijg je een dergelijk doekje bij een beeldscherm, televisie of notebook meegeleverd, anders kun je ze op veel plekken kopen.

6 Reactie(s) op: Je randapparatuur schoonmaken in 3 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 oktober 2015 16:37 darknessblade
  een toetsenbord schoner maken is veel gemakkelijker
  (werkt alleen bij standaard keyboards zonder toeters en bellen)

  schroef het hele bord uit elkaar, verwijder alle folie/pcb-boards,

  en stop het zo in de vaatwasser
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2015 23:42 Kasander
  Ik maak zo'n beetje alles schoon met (de goedkope versie van) glassex.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 17:15 Kasander
  En wil je de binnenkant van je pc eens uitblazen, kijk dan uit met luchtbussen onder druk. Die kunnen te krachtig zijn.
  Persoonlijk gebruik ik voor het uitblazen … een fietspomp!
  Kleine hint: Spuit NOOIT een pc in huis uit. Dit doe je maar een keer!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 18:18 Anoniem
  om de hoeveel tijd is het aangeraden om je randapperatuur oppervlakkig te kuisen en om hoeveel tijd grondig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2021 20:58 Jan12345678910
  @Anoniem dat ligt er aan als je zakken chips eet tijden gebruik pc dan eigenlijk wekelijks en anders maandelijks
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2021 20:53 Jan12345678910
  het beeldscherm maken wij wekelijks stofvrij met een antistatische Plumeaus. de behuizing en voet van het beeldscherm wekelijks met een sopje De muis schroef ik open en haal de elektronica er uit en sop met een sopje de behuizing schoon. dan goed drogen en de boel weer monteren Het toetsenboord gaat uit elkaar en alles in de spoelbak met een sopje. Ook hier weer goed drogen. De pc 3 maal per jaar uit elkaar en stof verwijderen met hogedruk droge lucht met de focus op de fan en koellichaam. De pc schoon blazen buiten en niet in huis berging of schuur. Er komt dan fijnstof vrij en dat is schadelijk voor de longen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.