Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

Door: Wesley Akkerman | 11 oktober 2021 17:06

4k televisie
How To

Als je een presentatie wilt geven, dan is het soms handig om je laptop of desktop aan te sluiten op je tv. De televisie kan je dan als monitor gebruiken. Hoe sluit je je laptop of pc aan op je tv?

De eerste vraag is eigenlijk: kan het wel? Het korte antwoord is: ja. De meeste laptops en computers hebben tegenwoordig hdmi-aansluitingen, waardoor je met een simpele hdmi-kabel je systeem aan je televisie koppelt. Het kan zijn dat je computer nog gebruikmaakt van dvi of vga, maar dan heb je een ouder model. Niet elke moderne tv heeft die aansluitingen; in het geval van dvi kun je nog een speciale dvi-naar-hdmi-kabel kopen. En anders heb je nog de DisplayPort en de daarbij horende DisplayPort-naar-hdmi-kabel. Check dus goed welke kabel je nodig hebt voor je pc of laptop.

Het is ook wel even handig om van tevoren te checken of de grafische kaart de resolutie van je tv aankan. Dat is met moderne hardware vaak geen probleem: laptops draaien 720, 1080p en 4k en televisies ook. Heb je nog een ietwat oudere laptop bijvoorbeeld, met een geïntegreerde grafische kaart, dan kan het een ander verhaal zijn. Je kunt de resolutie van je beeldscherm opzoeken door naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm te gaan.

Afbeelding van de drie HDMI-aansluitingen

Tv als monitor: dingen om rekening mee te houden

Verder zijn er andere dingen om rekening mee te houden. Hoe kleiner een scherm en hoe hoger de resolutie, hoe compacter de pixels zijn. Dat is de pixeldichtheid. Als dat getal hoog is, dan is de beeldkwaliteit scherp en goed. Als je dezelfde pc-resolutie op een scherm projecteert dat misschien wel vier, vijf of zes keer groter is, dan neemt de pixeldichtheid – en daarmee de kwaliteit van het scherm – dus af. Daarnaast kan het helpen afstand te nemen van de televisie, zoals in de woonkamer.

Daarnaast is er sprake van een hogere input lag, omdat tv’s daar – in tegenstelling tot echte monitors – minder tot geen rekening mee houden. Wil je dus competitief gamen met je muis en toetsenbord op schoot, dan kan het helpen de gamemodus aan te zetten. Hetzelfde geldt voor de respons time: monitors hebben een hogere response time dan tv’s; als de tv er te lang over doet (het gaat dan om milliseconden) dan kan het ghostingeffect ontstaan.

En dan hebben we natuurlijk nog de verversingssnelheid. Monitors hebben doorgaans een hogere verversingssnelheid, zeker de schermen bedoeld voor gamers. Veel tv’s hebben 60 Hz aan boord. Wanneer je video’s of presentaties bekijkt, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar wanneer je van plan bent om veel te gamen, dan kan een hogere snelheid (144 Hz of meer) veel prettiger zijn voor de ogen. Voor echte fanatieke gamers kan een hogere snelheid bovendien het verschil maken tussen winnen en verliezen, en is het argument helder. Maar ook als je slechts af en toe een spelletje speelt, is de winst merkbaar. Bewegende objecten zijn zichtbaar scherper en dat maakt de ervaring aangenamer en rustiger voor de ogen. Daarbij hoeft een snel scherm tegenwoordig ook niet heel veel meer te kosten.  

Het is overigens helemaal niet nodig om je pc aan te sluiten op je televisie om je favoriete pc-games goed te kunnen spelen. Er zijn tegenwoordig heel veel monitors, waarmee je uitstekend kunt gamen. Hoe kies je een beeldscherm voor je gamesessies? In dit artikel praten we je bij.

Extra beeldscherm

Merk je dat je je laptop wel erg vaak op je televisie aansluit, omdat je dat grotere beeld wel fijn vindt? Wellicht is het dan makkelijker om gewoonweg een extra beeldscherm toe te voegen aan je laptop. Er zijn een hoop aansluitingen om een tweede scherm aan je laptop, Chromebook of pc te koppelen. Hoe je een extra scherm aansluit leggen we uit in een ander artikel.

1 Reactie(s) op: Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 31 mei 2021 19:44 SjaakvanLoenhout
    Hallo met Sjaak: De nieuwe versies van LG oled tv, hebben een respons tijd van 1 ms, zoals de LG oled 55CX6LA (2020), dus geen ghosting effect, die 1 ms scoort in feite hoger dan het gemiddelde van een dure monitor, die over het algemeen 4 ms hebben. En als je in plaats van te gamen naar films of documentaires gaat kijken ben je niet meer uit je stoel of bank te slaan. Ik heb momenteel een Philips 50 inch 4K maar de tv kan mijn grafische kaart van de desktop niet aan de grafische kaart een nvidia geforce GTX1050 G1 gaming, blaast de HDMI poorten van het moederbord van de TV op als je de resolutie op 4 K zet. Dus wel effe oppassen als je een tv wil gebruiken. Ik heb de desktop nu dus alleen op een Philips BDM4065 UC monitor aangesloten en dat werkt prima. Ga in de toekomst de oude tv inruilen voor de LG gaat me niks kosten want de Philips zit nog in de garantie. PS: Ik kan er nog wel mee casten en dat werkt dus ook.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.