Hoe kun je je webcam uitschakelen als je hem niet gebruikt?

Door: Chwhynny Overbeeke | 30 september 2016 07:08

How To

Als je webcam gehackt wordt kunnen mensen je zomaar bespioneren. Je kunt je webcam uitschakelen zodat je zeker geen last van pottenkijkers hebt. Hier lees je hoe je dat doet.

Het lijkt misschien paranoïde of overdreven, maar het zou zomaar kunnen dat een hacker controle over je webcam krijgt en op deze manier jou en je kinderen zit te bespieden. Je webcam is immers bijna altijd gekoppeld aan een apparaat dat in verbinding staat met het internet. En je webcam staat bijna altijd op jou gericht. Bovendien kun je vaak niet zien of de camera actief is of niet. Lees ook: 10 tips om meer uit je webcam te halen.

Tegenwoordig is het veel minder lastig om stiekem een webcam te benaderen en te bedienen dan vroeger. Met de juiste malware kan een webcam zomaar worden overgenomen, zonder dat er hacking- of programmeerkennis voor nodig is.

En het gaat hier niet alleen om griezels die naar je kinderen of je vrouw zitten te gluren. Het kan net zo goed een onwettige surveillancemethode zijn van mensen die jou om wat voor reden dan ook in de gaten willen houden. Je baas die wil zien of thuiswerken nou echt wel zo efficiënt is als jij beweert, je achterdochtige partner, je concurrenten die willen weten met wat voor geheim project je bezig bent... Noem maar op.

Gelukkig is het mogelijk om je webcam volledig uit te schakelen wanneer je hem niet gebruikt, zodat een kwaadwillende persoon hem niet zomaar kan bedienen.

Webcam afplakken of loskoppelen

Het is niet moeilijk om een externe webcam gewoon los te koppelen door de kabel uit de usb-poort te halen. Op die manier kan niemand meekijken of meeluisteren.

Een andere eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat niemand mee kan kijken, is gewoon iets over je webcam heen hangen of plakken, zoals bijvoorbeeld een theedoek of een sticker. Heb je een laptop met een ingebouwde webcam, dan kun je een stukje ondoorzichtig plakband over het deel van het scherm plakken waarin de camera is ingebouwd. Probeer iets te vinden dat je eenvoudig kunt verwijderen zonder dat er lijm achterblijft, anders heb je een probleem wanneer je je webcam wel weer wilt gebruiken.

Het gaat natuurlijk niet alleen om het beeld, maar ook om het geluid dat door de microfoon wordt opgevangen. Als je een laptop gebruikt, kun je iets over de opening van de microfoon heen plakken. Gebruik je een pc, dan kun je het beste de webcam gewoon loskoppelen zodat hij zeker geen geluid registreert.

In Apparaatbeheer in Windows 10 kun je de webcam uitschakelen.

Webcam uitschakelen

Het is het veiligste om je webcam los te koppelen zodat hij helemaal niet benaderd kan worden. Maar als je webcam in het scherm is ingebouwd, of als je niet steeds onder je bureau wilt hoeven kruipen, dan kun je het apparaat vanuit Windows 10 uitschakelen.

Op deze manier is het voor hackers lastiger om je webcam te benaderen, omdat ze eerst toegang tot de computer zelf moeten krijgen om je webcam weer in te schakelen voordat ze kunnen meekijken of meeluisteren.

Typ in het zoekveld naast de startknop de tekst apparaatbeheer en klik op het zoekresultaat. Navigeer in het venster van Apparaatbeheer naar de categorie Imagingapparaten en klik met de rechtermuisknop op je webcam. Selecteer vervolgens Uitschakelen. Wil je je webcam weer gebruiken, ga dan terug naar Apparaatbeheer, zoek je webcam op en kies Inschakelen.

Je kunt via dit menu het apparaat ook deïnstalleren als je het vrijwel nooit gebruikt, maar dit is een veel drastischere oplossing.

Heb je een andere vraag over hardware? Stel hem in ons gloednieuwe Techcafé!

2 Reactie(s) op: Hoe kun je je webcam uitschakelen als je hem niet gebruikt?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 september 2016 10:07 jdboot
  Probeer ook eens het programma'tje WebCam on-off. Dat doet op een simpele manier, wat hierboven beschreven is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 12:18 JWCT12345678
  Je kunt er ook een schuifje voorzetten, da's nog veel gemakkelijker, deze zijn wel handig : https://www.webcamblock.nl/webcamblockers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.