Kalibreer regelmatig de batterij van je laptop

Door: Martin Gijzemijter | 21 november 2013 09:50

How To

Accu's en batterijen zijn geen zaken waar we vaak aandacht aan besteden. We laden ze op en gebruiken ze. Toch verdienen deze componenten meer aandacht, wil je ze lang kunnen gebruiken. Maar waarom is dat nodig? En hoe zorg je er precies beter voor?

Waarom batterijen kalibreren?

Wanneer je je laptop net hebt gekocht, werkt de batterij op vol vermogen. Dat betekent dat wanneer de laptop aangeeft dat er 100 procent capaciteit beschikbaar is, dat dit ook echt zo is en dat wanneer er 5 procent wordt aangegeven, je niet bang hoeft te zijn dat dit in werkelijkheid slechts 3 procent is.

Hoe goed je ook voor je batterij zorgt, na verloop van tijd zal de capaciteit afnemen, daar valt niets aan te doen. Echter, wanneer je achteloos omspring met batterijen, kun je die levensduur aanzienlijk verkorten. Dan kunnen er dus situaties ontstaan waarin je laptop aangeeft 100 procent te hebben, om vervolgens vijf minuten later ineens 40 procent aan te geven. Of er staat dat je nog 10 procent hebt, en een minuut later schakelt je laptop zonder enige waarschuwing uit.

Op dat soort momenten (maar liever nog ver daarvoor als standaardprocedure) is het verstandig om de batterij te kalibreren. Dit omdat, eenvoudig gezegd, de batterij zelf niet meer weet wat 0 procent en 100 procent precies is, en alle waarden daartussen slechts een ruwe schatting zijn.

Een laptopbatterij die je niet kalibreert, kan onrealistische waarden weergeven.

Batterij handmatig kalibreren

Hoewel er laptopfabrikanten zijn die tools meeleveren waarmee je de batterij automatisch kunt kalibreren, zijn die tools niet voor iedere laptop beschikbaar. Bovendien is handmatig kalibreren interessant, omdat je dan enigszins in de gaten hebt waar het precies om draait.

Om de batterij van je laptop te kalibreren, laad je de laptop eerst volledig op, dus tot 100 procent. Vervolgens laat je de batterij minstens twee uur rusten door de laptop aan de oplader te laten hangen, zodat deze op netstroom draait en de batterij de kans krijgt om af te koelen.

In het Configuratiescherm stel je nu in dat de laptop naar Slaapstand moet overschakelen wanneer er nog 5 procent batterij over is. Koppel de oplader los. Je kunt nu je laptop gewoon blijven gebruiken tot deze de 5 procent bereikt, of je kunt hem gewoon aan laten staan zonder te gebruiken. Zorg er in het laatste geval dan voor dat de laptop niet in slaapmodus glipt omdat je hem niet gebruikt, anders heeft het proces weinig zin.

Wanneer de computer eenmaal in de slaapmodus schiet bij 5 procent, laat deze dan minstens 5 uur rusten. Pak daarna de oplader er weer bij en laad de laptop op tot de volledige 100 procent (je kunt je laptop gewoon gebruiken tijdens het opladen). Wanneer je de laptop vanaf nu gebruikt, zal de weergave van de resterende capaciteit beter overeenkomen met de werkelijkheid.

Wanneer je de batterij helemaal draint en opnieuw oplaadt, is de batterij gekalibreerd.

8 Reactie(s) op: Kalibreer regelmatig de batterij van je laptop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 12:28 Anoniem
  Goeie tip, Waar het (effe voor de gebruiker die niet zo technisch is aangelegd)) eigenlijk op neer komt, dat de meeste laptop gebruikers in de praktijk ( wat ook wel logisch is) hun accu nooit echt helemaal leeg gebruiken, maar de accu vaak al weer opladen, terwijl die minstens nog voor de helft halfvol of halfleeg is. Daardoor wordt de opslagcapaciteit van de accu geleidelijk aan minder. Wat je ook kan doen, als je technische kennis niet zo "'het-je-van-het" is , de laptop toch op de accu schakelen, (ook al is er netstroom aanwezig) en gewoon werken aan je laptop, of je zet nog effe een videobestand via een converteer programma om naar een ander bestand, of je download nog wat via bittorrent. Zo wordt de accu door normaal ook leeggetrokken. Waar het eigenlijk op neerkomt is, dat je als gebruiker de accu af en toe, tot meer dan driekwart op gebruikt, zodat er hooguit nog minder dan 10 procent aan accu- capaciteit over is, en de laptop een veiligheid waarschuwing zal geven dat de accu-capaciteit, tot beneden de waarde dreigt te komen, waarop de laptop nog normaal op kan functioneren. En de laptop zichzelf dan zal uitschakelen. Dat is het moment om de netstroom weer aan te sluiten. om de accu op te laden. Zo wordt de opslag capaciteit van de accu op peil gehouden en de levensduur verlengd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2013 11:30 Anoniem
  ik gebruik eigenlijk altijd netstroom…. (ik werk veel met foto's en die zijn in de accustand beslist een stuk minder helder omdat het scherm dan donkerder wordt). vraag me nu af of dat wel zo verstandig is? ben een digibeet, jammer genoeg.. dus wie geeft antwoord/advies?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2013 12:08 Anoniem
  Dat komt omdat de laptop bij gebruikmaking van accu's automatisch over gaat in de zogenaamde energie bespraring stand . daardoor wordt het scherm wat donkerder, zodra je netstroom aansluit, wordt het scherm weer helderder. In Windows kun je via energiebeheer dat anders instellen. http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/change-create-or-delete-a-power-plan-scheme
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2013 14:18 Anoniem
  Ik heb de accu van de laptop er na aankoop meteen uitgehaald, want er wordt alleen op netstroom mee gewerkt. Dan kan de accu ook niet slijten. Ik heb de de accu laatst gecontroleerd. Hij stond nog steeds op 100%. Ik ben van plan de accu binnenkort een keer in de laptop te klikken en helemaal leeg te maken en weer op te laden, zoals in het artikel hierboven beschreven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2013 15:47 Oscar
  Dat kan ook, maar de meeste laptops gaan automatisch over op de (volle) accu als de netstroomvoorziening uitvalt, los raken van stekker uit het stopcontact, bijvoorbeeld omdat een voet blijft haken aan het snoer.. Wanneer je de accu eruit haalt, en de stekker schiet een keer, om wat voor reden dan ook uit het stopcontact, loop je misschien het risico dat je laptop uitvalt. En je al het werk weer opnieuw mag gaan uitvoeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2013 16:43 Anoniem
  Je accu uit je laptop halen omdat hij dan niet slijt is onzin, de accu wordt als buffer gebruikt om hoge stroompieken (denk aan een cd branden) op te vangen. Hierdoor werkt de laptop beter. En opnieuw opladen bij 50% is alleen bij ouderwetse accu's schadelijk (geheugen rimpel effect) bij Li-ion accu's is dat probleem niet meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juli 2015 14:33 Anoniem
  Ik ben hier ook mee bezig, maar waar vind ik de instelling: laptop naar slaapstand bij een bepaald batterij vermogen. Ik kan alleen de tijd instellen wanneer de slaapstand in moet gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 februari 2016 10:53 Anoniem
  erg moeilijk voor iemand die weinig verstand heeft van laptops.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.