Koopgids laptops

Door: redactie-computertotaal | 01 juni 2019 10:00

Review

Inhoudsopgave

  1. Wat heb je nodig?
  2. Schermformaat
  3. Schermresolutie
  4. Beeldkwaliteit
  5. Welke processor?
  6. Twee-in-één
  7. Chromebook

Zoek je een computer waarop je onderweg serieus kunt werken, dan kun je ondanks steeds betere tablets nog altijd niet om de laptop heen. Laptops zijn er tegenwoordig wel in allerlei soorten en maten, waardoor je goed moet weten wat je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Wat heb je nodig?

Er zijn veel soorten en formaten laptops in allerlei prijsklassen te koop. Voordat je een laptop koopt, zul je dus goed moeten weten waar en waarvoor je een laptop wilt gebruiken. Een laptop voor onderweg moet zo compact en licht mogelijk zijn, terwijl het gewicht bij een laptop die je alleen thuis gebruikt minder uitmaakt. Daarnaast moet je ook goed bepalen wat je budget is

Schermformaat

Het scherm is één van de belangrijkste eigenschappen van een laptop want het schermformaat bepaalt grotendeels de afmeting van de laptop. Het schermformaat wordt uitgedrukt in diagonaal gemeten inches. Veelvoorkomende afmetingen zijn 13,3, 14 en 15,6 inch. Wil je een laptop vooral onderweg gebruiken, dan bieden 13,3 of 14 inch een goede balans tussen draagbaarheid en werkruimte. De populaire 15,6 inch laptop is vooral handig als je hem het grootste deel van de tijd op één plek gebruikt. Ben je op zoek naar een laptop voor thuis, dan kun je eventueel een 17inch-model overwegen. Een dergelijke ‘desktopvervanger’ heeft als voordeel een groot scherm, maar is echt ontworpen om op één plek te blijven staan.

Schermresolutie

Hoewel het schermformaat een belangrijke eigenschap is, zegt het formaat niets over de beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit van een scherm wordt bepaald door de resolutie en de gebruikte schermtechnologie. De resolutie van een scherm wordt uitgedrukt in pixels, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels (full hd). Zorg ervoor dat de laptop die je koopt een minimale resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels. Alleen op echt kleine schermformaten (11 inch of kleiner) kun je als de laptop echt goedkoop is een lagere resolutie als 1366 x 768 pixels overwegen. De resolutie van 1920 x 1080 pixels past perfect bij schermen met een afmeting van 13,3, 14 of 15 inch en zorgt dan voor een scherp beeld. Een hogere resolutie zoals een 4k uhd-scherm (3840 x 2160 pixels) mag uiteraard ook. Waar dat in het verleden soms zorgde voor heel kleine letters, schalen moderne versies van Windows en macOS tekst en andere beeldelementen wel goed op hogere resoluties.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een beeldscherm wordt grotendeels bepaald door de gebruikte schermtechnologie of schermpaneel. Bij laptops zien we doorgaans de keuze tussen tn-schermen (twisted nematic) of ips-schermen (in-plane switching). Heb je de keuze, kies dan voor een ips-scherm. Een dergelijk scherm biedt betere kleuren en een grotere inkijkhoek wat bij alle werkzaamheden die je op je laptop uitvoert voor een prettige werkervaring zorgt. Een tn-scherm heeft een veel slechtere inkijkhoek en kleurweergave, maar is wel veel goedkoper. Alleen als een laptop dus echt goedkoop zou je een tn-scherm moeten overwegen.

Welke processor?

De processor bepaalt voor een groot gedeelte de kracht van je laptop. In laptops vind je vrijwel altijd een processor van Intel. Zoek je een laptop die je gaat gebruiken als enige computer, zorg dan dat je laptop minimaal een Core i3-processor heeft. Alleen als het heel goedkoop moet, bijvoorbeeld voor een laptop voor erbij, zou je kunnen kiezen voor een Pentium- of Celeron-processor. Een uitzondering hierop zijn Chromebooks, die presteren in de praktijk wel goed genoeg met een Pentium of Celeron.

De Core i3-processors zijn krachtig genoeg voor alle dagelijkse werkzaamheden. Wil je zeker weten dat je laptop genoeg kracht heeft, kies dan voor een Core i5- of i7-processor. Let er wel op welke Core i5- of Core i7-processor gebruikt wordt, want er zijn varianten met twee of vier cores. Een moderne processor is een quadcoreprocessor met significant meer kracht dan de varianten van de vorige generatie met twee cores.

Twee-in-één

Laptops beperken zich niet meer tot de zogenoemde ‘clamshell’ behuizing waarbij het toetsenbord de basis van de laptop vormt. Tegenwoordige zijn veel laptops uitgerust met een aanraakscherm en is het vaak mogelijk ze ook als een (soort) tablet te gebruiken. Dit kan of door het scherm om te klappen of los te klikken van een toetsenbord. Er zijn ook twee-in-één-pc’s die we eerder zouden typeren als een tablet waar je een toetsenbord aan kunt klikken. Dat toetsenbord doet dan ook dienst als beschermhoes voor het scherm. De bekendste voorbeelden van een dergelijk apparaat zijn de Microsoft Surface-producten, maar ook andere fabrikanten maken dergelijke convertibles.

Chromebook

Chromebooks worden steeds populairder en het aanbod beperkt zich al lang niet meer tot goedkope kleine laptopjes. Chromebooks zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in schermformaten als 13,3, 14 of 15,6 inch. Qua prijzen is er inmiddels ook een groot aanbod. Uiteraard zijn er nog steeds goedkope modellen te koop, maar Chromebooks zijn er ook in de prijsklasses van 500 tot 1000 euro. Chrome OS is behoorlijk volwassen en je kunt en Chromebook inzetten voor allerlei taken. Chrome OS ondersteunt tegenwoordig ook aanraakschermen, een eigenschap die zeker van pas komt als je Android-apps wil gebruiken.

0 Reactie(s) op: Koopgids laptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.