Laat Windows 10 sneller draaien met deze trucs

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 april 2016 14:33

How To

Als Windows 10 een beetje traag lijkt, kun je een aantal dingen doen om je computer te sneller te laten draaien zonder dat je nieuwe hardware aan hoeft te schaffen. Hier laten we je enkele trucs zien.

Het is erg vervelend als je moet zitten wachten tot een programma geopend wordt of tot de tekst die je probeert te typen op het scherm verschijnt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om Windows 10 wat sneller te laten draaien. Lees ook: Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie.

Autoloaders uitschakelen

Als het erg lang duurt voordat Windows volledig is opgestart, kan dit komen doordat er tijdens het laden van het besturingssysteem ook een heleboel programma's op de achtergrond geladen worden. In veel gevallen wordt er namelijk een zogenaamde autoloader mee geïnstalleerd.

Een autoloader is een tool die ervoor zorgt dat bij het starten van Windows (een deel van) het programma in kwestie ook geladen wordt. Dit kan bijvoorbeeld een update checker van een bepaald programma zijn, een configuratietool voor je printer, muis of webcam, een synchronisatietool van een clouddienst, enzovoorts. Hoe meer autoloaders er actief zijn, hoe langer het duurt om Windows volledig te starten.

Waarschijnlijk heb je een groot deel van deze autoloaders niet nodig. Om ze uit te schakelen moet je met de rechtermuisknop op taakbalk klikken en Taakbeheer selecteren. Als je bovenaan het venster dat verschijnt geen tabbladen ziet, moet je op Meer details klikken. Selecteer vervolgens het tabblad Opstarten.

Je krijgt nu een lijst te zien met alle programma's en diensten die Windows tijdens het opstarten automatisch probeert te laden. Probeer in deze lijst items te vinden die je niet nodig hebt. Als je meer informatie over een item wilt zien kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Eigenschappen selecteren, of je kunt er online meer over te weten komen door op Online zoeken te klikken. Heb je besloten dat een bepaalde autoloader onnodig is, dan kun je deze vervolgens uitschakelen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Uitschakelen te kiezen.

Animaties uitschakelen

Windows ziet er mooier en leuker uit met animaties, maar ze belasten wel je computer, waardoor die trager kan worden.

Om de animaties uit te schakelen, moet je met de rechtermuisknop op de Start-knop klikken en Systeem selecteren. Klik in het linker paneel in het venster dat verschijnt op geavanceerde systeeminstellingen. Klik op het tabblad Geavanceerd en klik op de knop Instellingen in het gedeelte Prestaties. Klik op het tabblad Visuele effecten, kies Beste prestaties en bevestig je keuze.

De energie-instellingen aanpassen

Als je computer energiezuinig is ingesteld kan het voorkomen dat het apparaat trager draait.

Als je denkt dat de energie-instellingen verantwoordelijk zijn voor de traagheid van je pc, kun je deze aanpassen in het Configuratiescherm. Hier kun je terechtkomen door met de rechtermuisknop op de Start-knop te klikken en Configuratiescherm te selecteren.

Klik rechts bovenaan in het scherm dat verschijnt op de zoekbalk en typ Energiebeheer. Klik op het zoekresultaat en klik in het scherm Een energiebeheerschema kiezen of aanpassen op het pijltje naast Aanvullende schema's weergeven. Vervolgens kun je de optie Hoge prestaties aanvinken, waarmee je computer sneller, maar minder energiezuinig zal draaien.

11 Reactie(s) op: Laat Windows 10 sneller draaien met deze trucs

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 april 2016 21:37 Anoniem
  Ik vermoede al lang dat hrt niet juist was met windouws 10 ik werk met widouws 8.1En ik ga absoluut geen windouws 10 binnen hale GOED WETEN
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 april 2016 22:22 Anoniem
  Wat een onzin, windows 10 draait prima. Beter dan z'n voorgangers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2016 06:27 Anoniem
  "Ik vermoede al lang dat hrt niet juist was met windouws 10 ik werk met widouws 8.1En ik ga absoluut geen windouws 10 binnen hale GOED WETEN"

  Je PC is waarschijnlijk net zo modern als dat correcte Nederlands.. Laten we over de inhoud van je bericht maar zwijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 april 2016 21:42 Anoniem
  Ik verbaas me er altijd over dat er nog steeds mensen zijn die overal een reactie op geven terwijl ze geen fatsoenlijke Nederlandse zin uit hun bevlekte toetsenbord kunnen krijgen. Zie de eerste reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2016 15:33 Error404html
  reeds bekend.. maar goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2016 11:44 Anoniem
  Windows 10 is goed
  Het eenege is dat je veel moet bijwerken dat is soms wel lastig
  Maar verder is het beter dan Windows 8.1 en 7
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2016 14:55 Anoniem
  En dat eindeloze bijwerken en configureren doen we al jaren en jaren. Ik heb de afgelopen vijf jaar een iMac gebruikt en buiten dat OSX bijzonder stabiel was, heb ik met dit besturingssysteem nooit zo vaak updates en upgrades hoeven uitvoeren. Nu heb ik door omstandigheden een computer met Windows 10 als besturingssysteem en het feest kan weer beginnen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2016 18:22 Anoniem
  Als je niet weet wat je doet, moet je er niet aan beginnen. Het ligt niet aan Windows 10, maar aan de gebruikers !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2016 16:14 Anoniem
  Als bescheiden gebruiker werkte Windows 1 week zoals verwacht en beloofd. Bvb. "2 seconden opstrat", ging prima, tot week 2… . Nu half jaar oud, en zeer traag. Geen spelletjes of zware applicaties.

  Wat meer is, na een zeer gemakkelijke herinstallatie van W7 er eerdere versies, en zelf een herinstallatie vanaf de site van Windows zelf bij W8, blijkt het nu plots nu plots heel moeilijk te zijn je Windows 10 opnieuw te installeren. Want de enige echte goeie tip die ik kan geven, en die NIET zo lang duurt in tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is iedere paar maanden je C-schijf te formatteren en je Windows gewoon opnieuw installeren. Telkens weer nieuw en clean. Zet uiteraard eerst je documenten veilig, duur ook niet lang, bij mij staan ze automatisch in OneDrive, en ik zet ze nog eens voor de veiligheid op mijn D-schijf (virtueel opgesplitst). En je extra programma's opnieuw installeren duurt ook niet zo lang. Tenzij je een mega-gebruiker bent mss.

  Nog beter (maar nu mss ook plots moeilijker?) is je PC/laptop opsplitsen, en 2 x je zelfde Windows installeren, dus met je zelfde productcode. Was in iedere geval mogelijk met W8 en eerder. En legaal, of op zijn minst volledig getolereerd. Is de ene Windows traag, kan je gewoon je andere gebruiken, en ondertussen rustig aan je slecht vervangen, hoef je je niet te haasten en zit je nooit zonder.

  Ik heb het nog niet gedaan met mijn nu 8 maanden oude laptop waar standaard W10 opstond, ik hoop dat het me lukt, maar ik begin nattigheid te voelen dat ze het zowat onmogelijk hebben gemaakt. Dat wordt dan weeral een goeie 100 euro uitgeven voor een nieuwe W10….. .Tenzij me iemand kan zeggen of ik ook en OEM versie zou kunen kopen? Zou mijn verkoper dat willen doen als dienst??? (=coolblue). Ik probeer eraan te denken om mijn ervaring te laten weten, zal iets voor juli zijn, eerst mijn examens afleggen, als opnieuw-40-jarige student onder de jonkies.

  Groeten, een ja spijtig genoeg al 15 jaar ontevreden gebruiker van Windows die geen Mac kan betalen… .
  B. Cox.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2016 14:17 Anoniem
  waarom kan ik android niet installeren in windows 10 ik heb namelijk google play nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2016 20:05 Anoniem
  Windows 10 werkt naar behoren met bovengenoemde tips. Er zijn echter nog genoeg zaken intern dit programma die aangepakt of uitgeschakeld kan worden voor meer performance, waaronder het hele app gebeuren, dat is onder windows pc gebruikers, naar mijn mening, niet meer dan een opgeblazen icoonverhaal is, dat geheugen, dus tijdrovend binnen windows gaat werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.