Laptop kopen? Hier moet je op letten

Door: Martin Gijzemijter | 06 september 2018 09:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Laptops lijken tegenwoordig veel langer mee te gaan dan vroeger, simpelweg doordat de systeemeisen niet meer zo snel groeien als voorheen. Daarom moet je een laptop kopen die bij je past, je zult er namelijk de komende jaren mee moeten werken. Maar waar moet je eigenlijk op letten? We zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

Tip 01: Type apparaat

Het allereerste dat goed is om jezelf af te vragen is of je wel op zoek moet gaan naar een laptop. Wat ga je precies doen met het apparaat? Ben je van plan games erop te gaan spelen, hd-video’s te kijken en (zware) applicaties zoals Photoshop te gebruiken, dan is een laptop wel noodzakelijk. Maar wil je alleen maar wat mailen en surfen, dan is een netbook waarschijnlijk meer dan voldoende. Maar als dat het geval is, dan heb je misschien ook wel genoeg aan een tablet. Tablets zijn in de afgelopen jaren eindeloos veel beter en sneller geworden en ze zijn in sommige gevallen prima als alternatief voor een computer. Het voordeel is dat een tablet vele malen minder kost dan een laptop en in veel gevallen ook nog eens een stuk makkelijker mee te nemen is. Het is echter niet een beslissing die je zomaar even snel zou moeten nemen. Denk goed na welke applicaties je vaak gebruikt en controleer of die programma’s ook beschikbaar zijn voor de tablet, en binnen welk platform. Wie weet heb jij dan helemaal geen laptop meer nodig.

Tip 01 Heb je echt een laptop nodig? Of is een netbook of tablet al genoeg?

Tip 02: Wat heb je nodig

Voordat we overgaan op specificaties, eerst even een tip die je een klein fortuin kan schelen. Denk goed na over hoeveel geld je aan je laptop kwijt wilt zijn. Zoals gezegd kan een netbook niet heel veel meer aan dan wat surfen en e-mailen. Maar wanneer je een paar honderd euro meer neertelt voor een laptop, dan heb je al vrij snel een machine waarmee je behoorlijk wat kunt doen, zelfs zwaardere games kunt draaien enzovoort. Natuurlijk kun je helemaal losgaan en een laptop kopen van 2000 euro die fenomenale prestaties biedt, maar tenzij je een professioneel gamer bent of werkt in de audiovisuele industrie is dat alsof je een Ferrari koopt om mee naar de supermarkt te rijden. Denk goed na over het budget dat je wilt besteden en ga pas dan kijken naar laptops waar je interesse in hebt. Dat scheelt je geheid een paar honderd euro.

Tip 02 Denk goed na hoeveel geld je wilt uitgeven, een laptop kan peperduur zijn.

Tip 03: Gewicht

We beginnen met het gewicht. Dat lijkt misschien niet het meest relevante onderdeel om mee te beginnen, maar dat ís het wel. Een laptop koop je namelijk vaak niet om alleen maar op één vaste plek in je kamer te zetten, daar hebben we namelijk desktops voor. Dit betekent dat je een laptop waarschijnlijk met enige regelmaat bij je zult dragen en dan gaan de grammen al snel tillen. Nu moeten we erbij zeggen dat laptops tegenwoordig een stuk lichter zijn dan een aantal jaar geleden, maar wanneer je een laptop koopt met een groot display (zie volgende tip) en flink wat technische snufjes aan boord, dan kun je al snel een behoorlijk gewicht hebben om mee te sjouwen. Onze tip, ga naar de winkel en houd de laptop een minuutje in je handen. Pas dan krijg je een goed beeld van hoe zwaar het apparaat is dat je bij je wilt gaan dragen.

Tip 03 Een grote laptop is fantastisch, maar weegt ook heel erg veel.
Een groot display is mooi, maar natuurlijk ook een stuk zwaarder

Tip 04: Display

Vijf jaar geleden schreven we in deze checklist dat het belangrijk was om na te denken over de grootte van het beeldscherm. Dat vinden we nog steeds, maar er is nog een belangrijke factor bijgekomen: resolutie. Maar eerst even de omvang. Een groot display is fijn als je van plan bent te gamen op je laptop, video’s te monteren of gewoon films te bekijken, maar je moet wel onthouden dat dat je die omvang en dat gewicht ook allemaal met je mee moet slepen. Ook hiervoor geldt dat je het echt even moet uitproberen. Een scherm van 17 inch zou namelijk zomaar eens te groot kunnen zijn voor wat je zoekt, en 13 inch veel te klein. Hoezeer we ook naar een wereld toe gaan waarin we alles online bestellen, dit is echt iets dat je met eigen ogen moet zien voor je kunt beslissen. Hetzelfde geldt dus voor de resolutie. Ga je voor een 4K, kies je een MacBook omdat je een Retina-display wil? Weet dan dat je daar flink voor betaalt, en de vraag is of je na verloop van tijd echt nog wel verschil ziet (we kunnen je zeggen dat het snel went). De vraag is dus simpelweg: wat heb je ervoor over?

Tip 04 Denk na over de gewenste grootte van je display, maar vooral ook over de resolutie.

Tip 05: Kijkhoek/reflectie

De keuzes met betrekking tot het display gaan verder dan alleen de afmeting en de resolutie. Wanneer je altijd in je eentje met je laptop aan de slag gaat, zal de kijkhoek je niet zoveel interesseren. Maar als je laptop een apparaat is dat de televisie vervangt en je vindt het fijn om bijvoorbeeld in bed samen Netflix te kijken dan is het heel storend als één van de twee het beeld niet goed kan zien vanwege een belabberde kijkhoek. Helaas zien we bij extreem weinig laptops iets over de kijkhoek staan in de specificaties. Dat betekent dat je dit eerst met eigen ogen zult moeten beoordelen, of actief zult moeten opzoeken in een recensie. Kijk dan ook meteen even naar eventuele ontspiegeling van het beeldscherm. Dat is iets waar je veel aan zult hebben, zeker als je van plan bent om buiten in de zon te gaan werken.

Tip 05 Ontspiegeling en een grotere kijkhoek kunnen een hoop ergernis voorkomen.

Tip 06: Opslag

Een jaar of tien geleden zouden we je aangeraden hebben om een laptop te kopen met zoveel mogelijk opslagcapaciteit, of in ieder geval een externe harde schijf aan te schaffen voor het opslaan van je gegevens. Dat is inmiddels niet meer nodig. We raden aan om niet teveel te beknibbelen op de interne harde schijf. Afhankelijk van wat je ermee gaat doen, wil je natuurlijk wel al je programma’s kunnen installeren zonder je druk te hoeven maken om hoeveel ruimte je nog hebt. Maar je bestanden, je foto’s en je documenten kun je tegenwoordig prima in de cloud opslaan. Parkeer je bestanden op Dropbox of Google Drive, en het enige dat je nodig hebt is internet om overal bij te kunnen. Dat laatste is tegenwoordig écht geen probleem meer. Van intercity tot aan Starbucks, overal kun je gratis online en anders zijn er altijd nog betaalde hotspots of desnoods je eigen wifi-hotspot via je smartphone. Maar zelfs als je veel met video gaat werken raden we je aan geen gigantische harde schijf te nemen, 500 tot 750 GB is meer dan genoeg. Voor je bestanden is het gebruik van een externe schijf namelijk veel verstandiger, zeker voor als je laptop gestolen wordt of beschadigd raakt.

Tip 06 Een hele grote harde schijf is tegenwoordig niet meer nodig dankzij de cloud.
De meeste laptops hebben een prima ingebouwde videokaart

Tip 07: Belangrijke specs

We hebben al eerder aangegeven dat systeemeisen, en daarmee de specificaties van computers en laptops al enige tijd redelijk stilstaan. Het wordt allemaal wel beter, maar de tijd dat je om de twee jaar een geheugenmodule moest bijprikken om je software te kunnen draaien, die ligt wel achter ons. Qua geheugen zien we op dit moment drie categorieën laptops: 4 GB, 8 GB en 16 GB. De indeling is eenvoudig: met 4 GB kun je redelijk wat doen, maar geen zware zaken, met 8GB kun je gaan denken aan fotobewerking en middelzware games, en met bij 16 GB heb je een krachtpatser die ook zware videobewerking aankan. De videokaart speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol in. Ook deze hardware is tegenwoordig standaard vrij goed, al moet je er rekening mee houden dat als je flink wilt gamen of zware foto’s en video’s wilt bewerken, je ten minste 8 GB aan videogeheugen nodig hebt. Het loont altijd de moeite om te Googelen naar recensies van de videokaart van de laptop die je op het oog hebt.

Tip 07 Kijk bij het kiezen van een videokaart ook naar het geheugen op die kaart.

3 Reactie(s) op: Laptop kopen? Hier moet je op letten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 september 2018 16:43 frablos
  Het meest belangrijke is de garantie en wat dat waard is. Bij Dell kom je na 6 maanden gebruik in een situatie waar je zelf moet bewijzen dat er iets mis is met je PC. Bovendien wordt het euvel niet opgelost en steeds maar weer vooruit geschoven. Zelf heb ik een Inspiron in januari 2017 gekocht voor Euro 1199. Sinds die tijd 5 maal een blauw scherm en alles terug moeten zetten naar fabrieksinstellingen. Gevraagd aan Dell om een andere PC, maar ze blijven iedere keer weer terug gaan naar fabrieksinstellingen. Tot zover de garantie van Dell.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2018 17:20 jaccies
  @frablos zie https://pc-en-internet.infonu.nl/diversen/101371-wat-te-doen-bij-een-blue-screen-of-death-bsod.html
  maakt het misschien wat duidelijker wat er aan de hand is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2018 21:13 Kasander1
  Bekijk eerst eens voor jezelf wat je nou ECHT gaat doen met die nieuwe laptop. Vanuit dat inzicht kan je vaak de zware jongens laten vallen en een veel minder dure nemen. Kan zo een paar honderd euro schelen!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.