Lenovo T430u

Door: Jeroen Boer Jeroen | 15 september 2013 09:09

PC

Ultrabooks zijn er voor zowel consumenten als de zakelijke markt. Lenovo bedient met de ThinkPad T430U vooral de zakelijke markt, maar wellicht is de machine ook voor thuisgebruik geschikt. Dan moet je wel van het typische ThinkPad-uiterlijk houden.

De Lenovo ThinkPad T430u is een ultrabook uit Lenovo's zakelijke ThinkPad-lijn en dat zien we direct terug in de behuizing. De T430u is namelijk een typische ThinkPad met het vertrouwde maar enigszins saaie uiterlijk. De polssteun is gemaakt van een zwart ruw kunststof en de achterkant van het deksel is van een rubberachtig materiaal.

Er wordt in ons testmodel gebruikgemaakt van een Intel Core i5-3317U in combinatie met 4 GB DDR3-1600 geheugen. Als opslag heeft Lenovo in de testuitvoering gekozen voor een 128 GB SSD. Dit blijkt een 2,5inch-uitvoering gemaakt door Toshiba te zijn die goed presteert. Qua uitbreidingspoorten is de T430U behoorlijk compleet met twee usb3.0-poorten, een gigabit-netwerkaansluiting en zowel HDMI als DisplayPort.

Erg bijzonder is de onderkant die met slechts één schuifknop in zijn geheel is af te nemen. De opslag is dan direct bereikbaar, de geheugensloten zitten helaas onder het toetsenbord. Er is nog een geheugenslot vrij en bij het configureren kan je eventueel gelijk voor 8 GB kiezen tegen een schappelijke meerprijs van 34 euro.

Gebruik

De notebook oogt degelijk, en het is des te opvallender dat de behuizing op sommige punten behoorlijk ver in te drukken is. Ook het toetsenbord kan naar onze smaak net te ver doorgedrukt worden. Zoals elke ThinkPad is er een trackpoint, maar gelukkig is er ook een uitstekende touchpad ingebouwd. Er is helaas geen verlicht toetsenbord, maar wel een lampje in de schermrand ingebouwd dat op het toetsenbord schijnt.

De notebook oogt dan wel degelijk, maar toch zijn de behuizing en het toetsenbord wat ons betreft te ver in te drukken.

Wat ons echt tegenvalt, is het gebruikte 14inch-scherm. De resolutie van 1366 x 768 is niet spectaculair, maar erger is de matige inkijkhoek en het feit dat het beeld korrelig oogt. Ook de helderheid is niet hoog.

Conclusie

Met zijn typische uiterlijk is de ThinkPad T430U in de basis echt een zakelijk toestel. Jammer is dat de behuizing op sommige plekken ingedrukt kan worden en dat het scherm niet erg goed is. Erg prettig is dan weer dat de Lenovo T430u 2,5inch-opslag en normale geheugenreepjes gebruikt, zodat upgraden later nog mogelijk is. Bij de meeste ultrabooks kan dit niet.

De T430U is op de website van Lenovo overigens ook te configureren en er zijn goedkopere uitvoeringen dan ons testmodel mogelijk met een startprijs van 955 euro. Dan heb je geen SSD, geen vingerafdruklezer, en Windows 8 in plaats van Windows 7. De door ons geteste configuratie kost 1188 euro met Windows 7 Professional of 1106 euro met Windows 8. Tel bij de prijzen overigens nog 10 euro op voor de upgrade naar dualband 802.11n zodat je ook de 5GHz-band kunt gebruiken.