Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 - Volgende evolutie van luxe werkpaard

© PXimport

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 - Volgende evolutie van luxe werkpaard

Geplaatst: 22 september 2021 - 13:33

Aangepast: 28 september 2023 - 11:42

Edmond Varwijk

Hoe slechter het product, hoe makkelijker de review. Wat dat betreft maakt Lenovo het iedereen al jaren lastig met de ThinkPad X1 Carbon serie notebooks. Hoewel de combinatie van krachtige hardware in een stijlvol lichtgewicht ontwerp niet uniek is in het topsegment van de notebooks, weet Lenovo de concurrentie vaak toch net op een kleine achterstand te houden. Maar of dat ook lukt wanneer de nieuwe versie opnieuw slechts een evolutie is van de voorganger?

De tijd dat een notebook de mindere mocht zijn van een desktop-pc ligt achter ons en komt door het hybride werken ook niet meer terug. Iedereen werkt mobiel en iedereen verwacht dat een dag lang ongestoord te kunnen doen zonder zich zorgen te hoeven maken over de accuduur of mindere prestaties. De Lenovo ThinkPad X1 Carbon past hier prima. De smaakvolle zwarte behuizing is zoals de typenaam al zegt, gemaakt van carbon met zoals een onderschrift aan de onderzijde bevestigt, intern met een magnesium chassis. De notebook is opvallend klein en vooral extreem licht van gewicht. Exclusief de voeding weet de ThinkPad X1 Carbon net iets meer dan een kilo. Deal even lichtgewicht en vooral prettig kleine voeding van 9 x 5 x 3 centimeter en 188 gram maakt het beeld alleen completer. Dit is in gewicht en formaat de droom van iedere mobiele werker en student.

 

© PXimport

Specificaties

De ThinkPad X1 Carbon Gen 9 is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. De geteste versie is voorzien van een Intel Core i7 1165G7 processor uit de Tiger Lake-serie. Deze beschikt over 4 cores, 8 threads en loopt op 2,80 GHz met een boost tot 4,70 Ghz. Er is ook een versie met een Intel Core i5-1145G7-processor met eveneens 4 cores, 8 threads en iets lagere klokfrequenties. Zoals gebruikelijk bij een zakelijke notebook wordt er gebruik gemaakt van een geïntegreerde grafische processor, in dit geval de Intel Iris Xe. De notebook beschikt over niet uitbreidbare hoeveelheid van 16 GB DDR4-geheugen maar wel is het mogelijk al bij het online samenstellen tegen een meerprijs van 110 Euro voor 32 GB te kiezen. Ook is er een variant met 8 GB RAM. Dit geldt ook voor de opslag, die is verkrijgbaar in verschillende formaten. De notebook is voorzien van een 14 inch groot ontspiegeld IPS-scherm met een bescheiden resolutie van 1920 x 1200 pixels. Het scherm is minder geschikt voor gamers of grafische professionals maar voor zakelijk gebruik werkt het perfect. Het beeld is gestoken scherp en blijft ook zonder de grootte van tekst, apps en andere items te vergroten, goed leesbaar. 

Boven het beeldscherm bevindt zich een 720p-webcam met ondersteuning voor Windows Hello. De gebruiker kan hiermee wachtwoordloos inloggen op bijvoorbeeld Windows door zijn gezicht te laten scannen. Naast de webcam bevindt zich in de smalle bazel van het scherm een klein schuifje waarmee de webcam zich laat uitschakelen. Een mooie privacy-optie zeker omdat gegeven het design van de laptop je geen sticker of andere blokkade van de webcam op de rand van het scherm wilt plakken. Behalve biometrisch inloggen via de webcam kan het ook met de in de aan/uitknop geïntegreerde vingerafdrukscanner. Als besturingssysteem wordt Windows 10 Pro meegeleverd. De voor Windows Hello vereiste TPM 2.0 module is aanwezig en garandeert samen met de overige specificaties van het systeem, de upgrade naar Windows 11 later dit jaar.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 - Volgende evolutie van luxe werkpaard-15082296

© CIDimport

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 - Volgende evolutie van luxe werkpaard-15082296

© CIDimport

Grote inzetbaarheid

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon beschikt over een toetsenbord met de van Lenovo bekende lichte aanslag en afgeronde toetsen. Om onduidelijke reden zijn aan de linkerkant de Fn-toets en de Ctrl-toets van plek verwisseld. Het went niet, al zal dat persoonlijk zijn. In het BIOS is het mogelijk de toetsen weer virtueel op de goede plek te zetten. De achtergrondverlichting van de toetsen laat zich naar wens uit- of in twee standen inschakelen. Midden op het toetsenbord tussen de letters G, H en B bevindt zich de voor Lenovo typerende rode TrackPoint. Met deze kleine rubberen knop, een soort mini-joystick laat zich de muis sturen en in combinatie met enkele toetsen is het ook mogelijk ermee te scrollen of bijvoorbeeld het vergrootglas te activeren. Software om de functionaliteit van de TrackPoint verder aan te passen ontbreekt. Wel aanwezig is Lenovo Quick Clean. Deze blokkeert voor een zelf te kiezen tijd van 1 tot maximaal 10 minuten de toetsenbordinvoer maar ook de TrackPoint en de muis, wat de mogelijkheid geeft deze apparaten even grondig schoon te maken of snel af te nemen met een desinfecterende doek. Voor het toetsenbord bevindt zich nog een 11 x 5,5 centimeter touchpad met erboven drie knoppen. De bediening voelt goed aan.

Voor het geluid zijn links en rechts van het toetsenbord twee naar boven gerichte luidsprekers en aan de onderzijde twee naar beneden gerichte woofers geplaatst. Het geluid is afhankelijk van de muzikale voorkeur voldoende tot goed, lichte muziek en pop scoren beter dan blues of rock met zwaardere bassen. Carbon is dan toch minder geschikt als klankkast dan de materialen die bij minder-premium notebooks gebruikt worden. Voor samenwerken is behalve de webcam een microfoon aanwezig al blijft zeker voor online sessies een headset de betere oplossing. 

Prestaties

De prestaties van de ThinkPad X1 Carbon zijn goed, maar niet opvallend. In PCMark 10 scoort de Lenovo 5117 punten waarmee dit een prima zakelijke notebook is. In Cinebench R23 scoort de ThinkPad respectievelijk 1449 en 4800 punten op de single- en multicore-test. De notebook is voorzien van een gemiddelde 57-Wh-accu. In de batterijbenchmark Modern Office wordt 4 uur en 33 minuten gehaald, maar je kunt zo bewijst de praktijk, bij normaal zakelijk gebruik al snel zes uur of meer doorwerken. Een half uurtje opladen blijkt bovendien genoeg om daarna weer enkele uren aaneengesloten door te werken. De Samsung-ssd behaalt een score van 2345 in de Full System Drive Benchmark van PCMark 10. De lees- en schrijfsnelheid van 4068,68 en 2693,28 MB/s zijn prima. In de gamers-benchmark 3DMark Time Spy scoort deze laptop 4799 cpu-punten met een graphicsscore van 1596 punten. Dit bevestigt dat dit geen gamers-notebook is, maar wel prima geschikt is voor zakelijk gebruik.

Conclusie

Normaliter maken we onderscheid tussen luxe paarden en werkpaarden, maar deze Lenovo ThinkPad X1 Carbon is beide. De hardware laat weinig te wensen over. Zelfs al zijn de scores nooit de allerhoogste, ze voldoen meer dan prima voor het beoogde gebruik én garanderen jarenlang gebruik. Hooguit zou meer geheugen of een grotere SSD een mooie aanpassing zijn bijvoorbeeld wanneer ook zwaardere applicaties gebruikt gaan worden zoals 3D of virtualisatie. Het beste moment voor dergelijke aanpassingen is direct bij de aankoop. Samen met het fraaie en vooral ultra compacte ontwerp, het extreem lage gewicht en de voor een werkdag benodigde accuduur maakt het dat deze Lenovo ThinkPad X1 Carbon onveranderd een van de meest begeerlijke notebooks blijft ook in alweer zijn negende evolutie.

8,0

Ons oordeel

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9

Pluspunten

Design

Hardware

Windows Hello-webcam

Webcam-schakelaar

Gewicht

Minpunten

Prijs

Geen LAN-poort

Geen aanraakscherm

Conclusie

**Prijs** € 2049,- **Processor** Intel Core i7-1165G7 **RAM** 16 GB **Grafisch** Intel Iris Xe Graphics **Scherm** 14 inch ips (1920x1200) **Grafisch** Intel Iris Xe Graphics **Opslag** 1 TB ssd (getest met 512 GB ssd) (NVMe 3.0 x4) **OS** Windows 10 Pro **Webcam** 720p-camera met PrivacyShutter **Afmetingen** 31,5 x 22,2 x 14,9 cm **Gewicht** 1,15 kg **Accu** 57 Wh **Aansluitingen** 2 x usb 3.2 (Gen 1), 2 x Thunderbolt 4, HDMI 2.0, 3,5mm-audio-aansluting, **Draadloos** Intel Wifi 6 802.11 AX, bluetooth 5.2, nfc **Website** [www.lenovo.com]( https://www.lenovo.com/nl/nl/laptops/thinkpad/thinkpad-x1/X1-Carbon-G9/p/22TP2X1X1C9 )...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000