Linksys' nieuwe routers ondersteunen MU-MIMO en DD-WRT

Door: tijs-hofmans | 07 januari 2016 07:44

Nieuws

Tijdens CES 2016 heeft Linksys nieuwe premium routers onthuld, en geeft een aantal ouderen modellen ondersteuning voor DD-WRT. Ook heeft het een aantal wifi-versterkers aangekondigd.

Linksys' vlaggenschip-model is de EA9500, een lelijke maar krachtige router met niet minder dan 8 antennes én 8 gigabit-poorten. De router ondersteunt twee kanalen: 2,4 GHz met 1,000 Mb/s over 801.11n, en 5 GHz met 2,166 Mb/s over 802.11ac, maar het interessante is vooral de ondersteuning voor MU-MIMO (in combinatie met standaard tri-band) waardoor de losse kanalen per apparaat beter te reguleren zijn. Aan de achterkant zitten twee usb-poorten, een 2.0 en een 3.0. De router ligt voor 400 dollar (omgerekend zo'n 380 euro) vanaf deze zomer in de winkel. Lees ook: LG lanceert hub voor slimme huisapparatuur.

Kleine broertje

De EA7500 is het kleinere broertje van de EA9500, die iets minder krachtig is maar dan ook maar de helft van de prijs kost. De EA7500 heeft 4 ethernetpoorten en ondersteunt 600 Mb/s op de 2,4 GHz-band en maximaal 1,300 Mb/s op de 5 GHz. Tel daarbij de usb 3.0- én de usb 2.0-poort op en je hebt een prima router voor zowel thuisnetwerken als nas-opslag. Het apparaat kost 200 dollar en komt in tegenstelling tot zijn grote broer al in februari uit.

Versterker voor IoT-apparaten

Daarnaast komt Linksys met een nieuwe wifi-versterker die via de netstroom een signaal kan versterken tot maximaal 300 Mb/s (op 2,4 GHz) of 1,73 Mb/s (op 5 GHz). De versterker is volgens Linksys met name bedoeld voor IoT-apparaten, die door de speciale software direct worden aangesloten op de versterker, ook wanneer je je netwerknaam verandert. De versterker ondersteunt daarnaast dezelfde MU-MIMO-technologie die Linksys in zijn routers stopt, dus hoef je daar ook niet bang voor te zijn.

MU-MIMO-adapter

En voor iedereen wiens hardware nog geen MU-MIMO ondersteunt heeft het bedrijf ook een eigen adapter, de AC600. Daarmee is het mogelijk om bestaande laptops en computers te voorzien van MIMO-ondersteuning.

DD-WRT-ondersteuning

De laatste verrassing is dat oudere WRT-modellen nu ook officieel ondersteuning bieden voor DD-WRT, het opensource-besturingssysteem dat op Linux is gebaseerd. Het gaat in ieder geval om de WRT1900AC, WRT 1200AC en de nieuwe WRT1900ACS, maar later moeten ook andere WRT-routers het OS ondersteunen. Dat is goed nieuws voor de power-gebruikers, die het protocol willen gebruiken om bijvoorbeeld een eigen OpenVPN-server op te zetten. Het besturingssysteem is waarschijnlijk eind deze maand beschikbaar om te downloaden.

0 Reactie(s) op: Linksys' nieuwe routers ondersteunen MU-MIMO en DD-WRT

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.