Logitech MX Keys - Eindelijk een MX-toetsenbord

Door: Jeroen Boer | 04 september 2019 09:01

MX Keys
Review

Logitech heeft op IFA de MX Keys geïntroduceerd. De MX-muizen vormen al jarenlang Logitechs topmodellen draadloze muizen met een flinke schare fans. Logitech vond het tijd om deze muis aan te vullen met een bijbehorend draadloos toetsenbord. Wij hebben hem getest.

Logitech MX Keys

Prijs € 109,- of € 119,- met palmsteun
Aansluiting Unifying usb-ontvanger (meegeleverd) of bluetooth
Accuduur 10 dagen met verlichting, 5 maanden zonder verlichting
Achtergrondverlichting Ja
OS Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Website
Website www.logitech.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Verlichte toetsen
  • Fijne aanslag
  • Goede bouwkwaliteit
  • Uitstekende software
  • Minpunten
  • ISO-indeling
  • Hellingshoek niet instelbaar

De Logitech MX Keys is een fraai toetsenbord om te zien en lijkt sprekend op de Logitech Craft zonder draaiknop. Waarschijnlijk niet voor niets, want die relatief dure Craft werd tot nu toe gezien als hét MX-toetsenbord. De MX Keys is met een prijs van 109 euro maar liefst 90 euro goedkoper. Hoewel de behuizing volledig van kunststof is, heeft de MX Keys een prima bouwkwaliteit. Het toetsenbord weegt genoeg en dankzij zes rubberen strips ligt het stabiel op het bureau. De kleur van de MX Keys is een combinatie van zwart en antraciet. Deze kleuren komen volledig overeen met die van de muizen MX Master 3 en MX Master 2S in de donkere variant. Het toetsenbord past qua uiterlijk dus in ieder geval uitstekend bij de MX Master-muizen.

Logitech MX Keys
De MX Keys ziet er keurig uit.

Een belangrijke eigenschap van de MX-muizen is dat het premium draadloze muizen zijn, logischerwijs is de MX Keys dan ook een premium draadloos toetsenbord. Net als de muizen MX Master, MX Master 2 en de tegelijkertijd gelanceerde MX Master 3 kun je het toetsenbord aan drie apparaten koppelen. Dat kan via een Logitech Unifying-ontvanger, maar ook via bluetooth. Het toetsenbord is geschikt voor Windows, Mac, Linux iOS en Android. Handig is dat op de relevante toetsen zowel de pc- als de Mac-functie weergegeven wordt. Je hoeft dus niet te kiezen tussen een pc- of Mac-variant. Via knoppen wissel je snel tussen deze apparaten. Het toetsenbord heeft een ingebouwde accu met genoeg energie voor 10 dagen tikken met verlichting of tot 5 maanden tikken zonder verlichting. Opladen doe je via een usb-c-poort, een kabel wordt meegeleverd.

Logitech MX Keys
Je laadt het toetsenbord op via usb-c.

Fijn tikken

We hebben behoorlijk wat tekst getikt op de MX Keys waaronder dit artikel en kunnen maar één ding zeggen: de MX Keys tikt subliem. Het toetsenbord is behoorlijk plat, iets dat wij op prijs stellen. Heb je liever een hoog toetsenbord, dan zitten er helaas geen uitklapbare pootjes op. Logitech verkoopt onder de naam MX Keys Plus het toetsenbord voor 10 euro extra ook met een losse zachte polssteun. Die hebben we heel kort kunnen proberen, maar de polssteun zat helaas niet bij het reviewexemplaar.

De toetsen maken gebruik van een schaarmechanisme zoals dat op veel laptops gebruikt wordt. De eilandtoetsen zijn voorzien van een holle inkeping waardoor je het midden van de toets op de tast prima kunt vinden. Het belangrijkste is uiteraard de aanslag en die durven we eigenlijk wel perfect te noemen. De toetsen met 1,8 mm travel bieden precies genoeg weerstand en een bevredigende klik. Hoewel dit een draadloos toetsenbord is, zijn de toetsen voorzien van achtergrondverlichting die in zeven niveaus in te stellen is. De verlichting wordt om energie te besparen door een nabijheidssensor automatisch ingeschakeld als je handen dicht bij het toetsenbord komen. Via de software kun je de verlichting ook compleet uitschakelen.

Logitech MX Keys
De toetsen hebben een holle inkeping.

Geen platte enter

Jammer is dat Logitech in Nederland onder de noemer US International nog altijd vasthoudt aan de ISO-toetsenbordindeling oftewel de variant met grote enter-toets en kleine shift. De meeste toetsenbordfabrikanten gebruiken in Nederland de Amerikaanse ANSI-indeling met liggende enter en grote shift. Naast de Enter en Shift zijn er nog een paar verschillen qua plaatsing van speciale tekens. Hoewel officieel de ISO-indeling de échte Nederlandse indeling is, is de ANSI-indeling in de praktijk de meest voorkomende met als belangrijke grote uitzonderingen Logitech en Apple. Op zich zitten natuurlijk alle letters en accenttekens op het toetsenbord en kun je prima tikken, alleen voor blindtikkers is het lastig om aan een andere indeling te wennen. Zeker als je thuis een andere indeling gebruikt als op kantoor, zul je regelmatig mistikken.

Logitech MX Keys
Het toetsenbord heeft een ISO-indeling met grote Enter.

Uitgebreide software

Net als de MX-muizen stel je de MX Keys in met Logitech Options. Met deze software geïnstalleerd kun je het toetsenbord geheel naar wens instellen. Hierbij kun je indien gewenst ook profielen voor verschillende programma’s maken, handig om per programma verschillende functies toe te kennen aan de functietoetsen.

MX Keys
Je stelt het toetsenbord in met Logitech Options.

De functietoetsen die standaard werken in de alternatieve modus met de software een andere functie geven waarbij je de keuze hebt uit allerlei functies die het besturingssysteem te beiden heeft. Ook kun je een programma starten, een toetscombinatie toekennen of een bestand openen. Standaard hebben de functietoetsen overigens al handige functionaliteit met fucnties voor vensterbeheer en mediabediening. De knoppen voor helderheid omhoog en omlaag (onder F1 en F2) zullen op veel Windows-systemen echter niets doen en die kun je dus sowieso al op iets anders instellen. Uiteraard kun je ook de klassieke functietoetsen F1 tot en met F12 gebruiken. Dat kan in combinatie met de FN-knop, maar je kunt de klassiek functies via de software ook de standaardfunctionaliteit maken.

MX Keys
Je kunt zelf functies toekennen aan de functietoetsen.

Conclusie

Met de MX Keys wil Logitech een toetsenbord op de markt zetten wat recht doet aan hun MX Master-muizen. Dat is wat ons betreft gelukt. Het toetsenbord heeft een goede bouwkwaliteit en past qua uiterlijk perfect bij de muizen. Het tikcomfort is erg goed. Wij vinden het platte ontwerp prettig, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen een verstelbaar voetje missen. Jammer is dat Logitech vasthoudt aan de ISO-indeling, dat had wat ons betreft ANSI moeten zijn. Het is een kleine smet op wat verder een uitstekend toetsenbord is.

0 Reactie(s) op: Logitech MX Keys - Eindelijk een MX-toetsenbord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.