Logitech MX Master 3 - Perfecte draadloze muis

Door: Jeroen Boer | 04 september 2019 09:01

MX Master 3
Review

Logitech lanceert op technologiebeurs IFA de Logitech MX Master 3, een nieuwe variant van het topmodel draadloze muis. Verbeteringen zitten in de vorm, plaatsing van de knoppen en een elektromagnetisch scrollwiel. Wij hebben hem al kunnen testen. De MX Master 2S was al erg goed, is er nog ruimte voor verbetering?

Logitech MX Master 3

Prijs € 109,-
Kleur Grafiet of lichtgrijs
Aansluiting Unifying usb-ontvanger (meegeleverd) of bluetooth
Accuduur Tot 70 dagen
Sensor 4000 dpi
OS Windows, macOS, Linux
Website www.logitech.com
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Ligt perfect in de hand
  • Still scrollwiel
  • Fijne plaatsing knoppen
  • Uitstekende software
  • Usb-ontvanger en bluetooth
  • Minpunten
  • Helaas alleen rechtshandig

De derde variant van de MX Master valt in eerste instantie vooral op door zijn vorm. De MX Master 2S had immers dezelfde vorm als de eerste MX Master, de grote vernieuwing zat hem toen in de sensor die flink nauwkeuriger werd. In de Logitech MX Master 3 is die uitstekende 4000 dpi-sensor gebleven, verder is alles anders. Logitech is terug naar de tekentafel gegaan en heeft een nieuwe vorm geboetseerd. Maar dat is niet eens het belangrijkste verschil, want het is vooral het scrollwiel waar de aandacht naartoe is gegaan. Dat scrollwiel werkt nu op basis van een elektromagneet en is een stuk stiller geworden.

Logitech MX Master
De MX Master 3 heeft een nieuw ontwerp.

Net als zijn voorgangers kun je de MX Master 3 zowel via een Unifying-ontvanger als via bluetooth gebruiken. Via een knopje aan de onderzijde kun je hem met drie apparaten verbinden en tussen deze apparaten wisselen. Opladen gaat zoals het een modern apparaat betaamd nu via usb-c in plaats van micro-usb. Een volle accu gaat volgens Logitech 70 dagen mee. Zolang hebben we de muis nog niet kunnen gebruiken, maar je hoeft nooit bang te zijn voor een lege accu. Slechts 1 minuut laden geeft je drie uur gebruikstijd terwijl je ook gewoon met aangesloten usb-kabel kunt werken.

MX Master 3
Via een knopje kun je tussen drie apparaten schakelen.

Grotere duimknoppen

De vorm van de MX Master 3 is gewijzigd ten opzichte van de vorige modellen. Dat is echter vooral een cosmetisch verschil, want de muis ligt weer uitstekend in de hand. Logitech heeft vooral het scrollwiel bij de duim vergroot en de bladerknoppen onder het scrollwiel geplaatst waardoor het geheel fijner te bedienen is. De duimknop heeft een bobbeltje gekregen waardoor duidelijker is dat het een knop is. Hiermee heeft Logitech na vier jaar eindelijk mijn grootste kritiekpunt (de bladerknoppen) op de MX Master opgelost. Het is wat mij betreft nu de perfecte muis.

MX Master 3
De duimknoppen op de MX Master 3 (rechts) zijn fijner te gebruiken ten opzichte van zijn voorganger (links).

Stil scrollwiel

Logitechs MX-muizen vallen naast hun natuurlijke vorm vooral op door het omschakelbare scrolwiel. Via een knopje kun je het scrollwiel wisselen tussen volledig vrij scrollen en kliksgewijs scrollen. Dat laatste, kliksgewijs scrollen, ging altijd gepaard met behoorlijk wat kabaal. Je hoorde de klikgeluidjes van het scrollwiel bijvoorbeeld behoorlijk goed bij de twee voorgaande varianten van de MX Master. Zo goed zelfs dat collega’s soms klagen als er driftig gescrolld werd. Ook de wissel tussen vrij en kliksgewijs scrollen verliep altijd met een duidelijk hoorbare klik.

Het scrollwiel van de MX Master 3 kun je via een knopje bovenop de muis nog steeds wisselen tussen vrij en kliksgewijs scrollen. Er is echter een heel belangrijk verschil: de luide klikgeluiden zijn verdwenen, Logitech heeft het scrollwiel volledig opnieuw ontworpen en maakt nu gebruik van een elektromagneet in het scrollwiel om trapsgewijs scrollen mogelijk te maken. Qua gevoel werkt dit uitstekend met als groot voordeel dat de geluiden verdwenen zijn. Het omschakelen tussen vrij en kliksgewijs scrollen maakt daarbij ook nog eens vrijwel geen geluid. Een welkome innovatie, zeker voor de omgeving.

M Master 3
Niet zichtbaar, maar het scrollwiel is nu heerlijk stil.

Uitgebreide software

Je stelt de MX Master 3 in met Logitech Options. Met deze software geïnstalleerd kun je de muis geheel naar wens instellen. Hierbij kun je indien gewenst ook profielen voor verschillende programma’s maken, handig om per programma verschillende functies aan de knoppen toe te kennen. Je kunt een indrukwekkend aantal verschillende functies aan de knoppen toekennen. Overigens kun je de linker- en rechter muisknop niet zelf toewijzen, dat zou de muis natuurlijk onbruikbaar maken. Beide scrollwielen kun je instellen op normaal of omgekeerd scrollen. Uiteraard is ook Flow weer van de partij, Logitechs mogelijkheid om de muis op twee computers tegelijkertijd te gebruiken waarbij je de muiscursor van de ene naar de andere pc kunt bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld je laptop als tweede scherm voor je pc gebruiken.

MX Master 3
Met Logitech Options kun je de muis naar wens instellen.

Conclusie

Logitech zegt voor deze derde uitvoering van de MX Master goed naar gebruikers te hebben geluisterd en dat geloven we direct. Onze twee kritiekpunten op de vorige uitvoeringen (de duimknoppen en het luide scrollwiel) zijn opgelost. De MX Master was al goed, maar drie keer is écht scheepsrecht: dit is de perfecte draadloze muis. Voor rechtshandige gebruikers dan, linkshandigen kunnen helaas niet van deze perfectie genieten.

0 Reactie(s) op: Logitech MX Master 3 - Perfecte draadloze muis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.