Logitech MX Vertical - Muis op z'n kant

Door: Edmond Varwijk | 16 oktober 2018 10:12

Logitech MX Vertical
Review

Ergonomische hardware ziet er al snel extreem uit. Met de Logitech MX Vertical biedt Logitech nu een ergonomische muis waar je zelfs in de meest kritische werkomgeving goed mee voor de dag komt. Helaas heeft men wel enkele compromissen gesloten.

Logitech MX Vertical

Prijs € 119,00
OS Windows 7/8/10, macOS 10.13.6 of nieuwer
Sensor 400 tot 4000 dpi
Knoppen 4 aanpasbare knoppen
Aansluiten Unifying usb-ontvanger of Bluetooth Low Energy
Afmetingen 7,9 x 7,9 x 12 cm
Gewicht 135 gram
Website www.logitech.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geen leercurve
 • Snel opladen
 • Uitgebreide software
 • Ontspannen gebruik
 • Prettig ontwerp
 • Minpunten
 • Alleen rechtshandig
 • Scrollwiel
 • Duimknoppen

De naam van de nieuwe Logitech-muis MX Vertical verraadt veel, wél MX, dus behorend tot de topmuizen van het bedrijf, en geen “ergo”, dus voor een breder publiek dan alleen voor hen die last hebben van een ‘muisarm’ of die willen voorkomen. In plaats van “ergo” gebruikt Logitech de aanduiding “vertical”, een aanduiding die past bij inmiddels een breed aanbod van dit soort muizen zoals van Cherry en Evoluent.

De MX Vertical beschikt over een 4000 dpi lasersensor waarvan de gevoeligheid zich in stappen van 50 dpi laat instellen. De muis weegt 135 gram, verbindt via Logitech Unifying-receiver of bluetooth of middels een usb-c kabel. Met de laatste wordt ook de 240mAh-accu in de muis opgeladen.

Logitech MX Vertical
Het fraaie design maakt de Logitech MX Vertical geschikt voor elke omgeving.

Gebruik

Bij een verticale muis ligt de hand niet op de muis ligt maar vouwt er omheen en alle voor het directe gebruik belangrijke knoppen zitten dan ook niet bovenop de muis maar aan de zijkanten. Dit levert een ontspannen houding op die vergelijkbaar is met wanneer je onderarm en hand uitgestrekt op tafel legt. Een voordeel ten opzichte van meer extreme muisvervangers zoals penmuis en trackball is dat je met een verticale muis meteen aan de slag kunt, een echte leercurve ontbreekt. Door zijn vorm is een verticale muis alleen geschikt voor rechtshandigen.

Logitech MX Vertical
Bij een verticale muis vouwt de hand zich om de muis en zitten de knoppen aan de zijkant.

Knoppen

Rechts op de MX Vertical zitten de twee muisknoppen en een scollwiel. Dit is helaas niet het scrollwiel dat we kennen van andere MX-producten en waarbij je kunt wisselen tussen kliksgewijs en supersnel scrollen of je door even op het muiswiel te klikken van links naar rechts scrolt. Dit is een standaard scrollwiel zonder enige extra’s. De duim ligt comfortabel aan de linkerzijde op de muis en daar bevinden zich nog twee knoppen, die je standaard gebruik voor vooruit en terug bladeren. Naar ons gevoel hadden deze wel iets groter gemogen en vergt zeker de knop het dichtst bij de pols, best een grote beweging van de duim. Eén knop boven en één onder de duim was misschien beter geweest. Via de uitstekende Logitech Options-software kun je de functie van alle knoppen op de muis aanpassen

Logitech MX Vertical
Met de Logitech Options-software laat zich de functionaliteit van alle knoppen op de muis aanpassen.

Conclusie

De MX Vertical is de eerste verticale muis van Logitech. Het komt in een veld met veel concurrentie. Hoewel de naam Logitech goede bouwkwaliteit en fraai design garandeert heeft de MX Vertical toch net even teveel compromissen om direct al de beste in het hele vertical-aanbod te zijn, iets wat we gezien de forse prijs wel hadden verwacht.

0 Reactie(s) op: Logitech MX Vertical - Muis op z'n kant

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.