Logitech Pop Keys – Vooral een vrolijk ontwerp

Door: Jeroen Boer | 18 februari 2022 17:04

Logitech Pop Keys
Review

Met de Logitech Pop Keys speelt Logitech in op de trend van toetsenborden met het retro-uiterlijk van een typemachine. Al gaat het bij de Pop Keys voornamelijk om die ronde toetsen en is de rest van het toetsenbord wat moderner en vrolijker dan bijvoorbeeld toetsenborden die zich laten omschrijven als steampunk. We hebben de Logitech Pop Keys samen met de bijbehorende Pop Mouse getest.

Logitech Pop Keys

Prijs € 99,99
Aansluiting Bluetooth LE of Logi Bolt
Accuduur 2x AAA-batterij, 36 maanden batterijduur
Switch TTC Brown
Toetsverlichting Nee
OS Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Chrome OS
Website www.logitech.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Vrolijk uiterlijk
 • Compact
 • Uitgebreide software
 • Minpunten
 • Tikt niet echt lekker
 • Geen toetsverlichting
 • Luidruchtig

Logitech richt zich met de Pop Keys op jongeren, zowel qua ontwerp als functionaliteit. Het toetsenbord doet met de ronde toetsen denken aan een ouderwetse typemachine, maar valt ook op door de speciale emoji-toetsen waarmee je de meest gebruikte emoji met één klik tikt. Logitech levert de Pop Keys in drie kleurcombinaties met geel, mint of roze als hoofdkleuren.

Het toetsenbord is gemaakt van kunststof, maar is erg stevig gebouwd. Het is op zich een compact toetsenbord, maar doordat er mechanische toetsen worden gebruikt is het wel een relatief dik toetsenbord. Hierdoor is het toetsenbord minder handig om in je tas mee te nemen.

Logitech Pop Keys
De Logitech Pop Keys heeft een vrolijk ontwerp.

Opvallend is dat dit toetsenbord werkt op een paar AAA-batterijen en in tegenstelling tot andere Logitech-toetsenbord als de MX Keys Mini niet is voorzien van een oplaadbare accu. Logitech zegt goed doelgroeponderzoek gedaan te hebben en het toetsenbord naar aanleiding van die keuzes ontworpen te hebben. Wellicht is een li-ion-accu onhandig voor een toetsenbord dat niet vaak gebruikt en bijgeladen wordt? 

In ieder geval heb je door deze keuze geen last van accuslijtage. Daar staat tegenover dat toetsverlichting juist weer niet mogelijk is in combinatie met AAA-batterijen. Je kunt volgens Logitech 36 maanden tikken op een setje batterijen.

Opmerkelijk is ook dat Logitech de Bolt-usb-ontvanger meelevert waar de onlangs geteste MX Keys Mini juist zonder deze usb-ontvanger verkocht wordt. Ik had het idee dat Logitech de Bolt-ontvanger vooral met zakelijke producten zou meeleveren, maar hij zit in de verpakking van de Pop Keys. Het toetsenbord werkt overigens ook via bluetooth en kan met drie apparaten verbinding maken waarbij je met F1, F2 of F3 het gewenste apparaat kiest. 

Mechanische toetsen

Het zijn de ronde toetsen die de Pop Keys een opvallend uiterlijk geven. Dit is overigens niet Logitech eerste toetsenbord met ronde toetsen, het ontwerp doet bijvoorbeeld denken aan de Logitech K380. Waar dat toetsenbord voorzien is van simpele schakelaars, gaan onder de ronde toetsen van de Pop Keys een bruine mechanische switch van TTC schuil. 

In navolging van Cherry-switches is bruin de kleur voor een mechanische switch die iets van feedback geeft als de toets zijn actuatiepunt bereikt. Dat doet een bruine schakelaar in tegenstelling tot een blauwe schakelaar wel zonder een duidelijk hoorbare klik. Deze bruine schakelaars van TTC hebben als je heel goed oplet inderdaad een voelbare klik, maar die is wel veel minder goed voelbaar dan die van de bekende Cherry-switches. 

In eerste instantie dacht ik zelfs dat dit een lineaire (rode) switch was. Dat maakt deze toetsen fijn voor bijvoorbeeld gamen, iets dat de doelgroep wellicht ook wil doen met dit toetsenbord.

Logitech Pop Keys
De Logitech Pop Keys gebruikt een bruine schakelaar.

Het toetsenbord heeft geen toetsverlichting en heeft dus geen toetsen nodig waar licht doorheen kan schijnen. De letters zijn misschien daarom simpelweg op de toetsen geprint. Het is afwachten hoe duurzaam deze opdruk is, maar op mechanische toetsenborden in de prijsklasse van de Pop Keys zie je doorgaans toch wat duurzamere toetsen zonder opdruk.

Tikcomfort

Of het door de ronde toetsen komt weet ik niet, maar dit is wel een erg luidruchtig toetsenbord om op te tikken. Ook als ik echt voorzichtig probeer te tikken en de toetsen slechts probeer in te drukken tot het actuatiepunt, tik ik toch erg luidruchtig. Dat is op zicht niet erg en hoort al snel bij een mechanisch toetsenbord, maar het is opvallend dat Logitech de bijbehorende muis juist zo stil mogelijk heeft ontworpen. En dat stille aspect wordt door Logitech extra benadrukt, dus dan is het vreemd dat het toetsenbord zo luidruchtig is. 

De TTC-schakelaars zelf tikken in ieder geval fijn, al vind ik het toetsenbord als geheel niet heel comfortabel. Dat komt door de ronde toetsen die net wat minder oppervlak bieden dan vierkante toetsen en relatief veel ruimte tussen de toetsen hebben. Het is voor een deel natuurlijk wennen en na enige tijd op de Pop Keys gewerkt te hebben, kan ik er best blind op tikken. Traditionele toetsen blijven echter fijner en trefzekerder tikken. Voor veeltikkers is de Pop Keys wat mij betreft dan ook wat minder geschikt. 

Logitech Pop Keys
Er zit relatief veel ruimte tussen de ronde toetsen waardoor snel tikken lastiger is.

Emoji-toetsen

Behalve door de ronde toetsen, valt de Pop Keys ook op door de vijf emoji-toetsen met daarop de volgens Logitech vier meest gebruikte emoji. Naast de vier standaard emoji worden er nog vier extra emoji-toetsen meegeleverd. Omdat de toetsen aan de zijkant van het toetsenbord zitten en er door de ronden toetsen veel ruimte tussen de toetsen aanwezig is, is het eenvoudig om een toets los te trekken zonder dat je daar een keycap-puller voor nodig hebt. 

Helaas blijft het wel bij de acht meegeleverde emoji, je kunt vooralsnog geen andere emoji-toetsen bij Logitech bestellen. Wel kun je zelf bepalen welke emoji een toets produceert via de bijbehorende Logitech Options-software. Je moet die software zelf installeren om het geheel te laten werken, want standaard werkt alleen de onderste toets voor het emoji-menu.

Logitech Pop Keys
Je krijgt vier extra verwisselbare emoji-toetsen.

Logitech Options

Wanneer je Logitech Options hebt geïnstalleerd dan worden automatisch de standaard geplaatste emoji's toegekend aan de toetsen. Je kunt zelf kiezen voor andere emoji, bijvoorbeeld die van andere vier meegeleverde toeten. Daarnaast kun je ook andere functionaliteit aan de toetsen toekennen, zoals toetscombinaties, te starten programma's of speciale toetsen als Page Up die op dit toetsenbord ontbreken.

Ook de functionaliteit van de functietoetsen kun je zelf bepalen als de standaardmogelijkehden je niet bevallen. Hierbij heb je uitgebreide mogelijkheden. Fijn is dat het weer mogelijk is om de klassieke Print Screen-functie toe te kennen aan de knop waar normaal gesproken het schermknipselprogramma mee gestart wordt. Die mogelijkheid ontbrak een tijdje geleden nog in Logitech Options. 

Logitech Options is prima software, maar een nadeel blijft dat de software de functionaliteit aanstuurt. De configuratie wordt dus niet in het toetsenbord opgeslagen. Op een systeem zonder de software doen de opvallende emoji-toetsen dus niks.

Logitech Pop Keys
Logitech Pop Keys

Logitech Pop Mouse

Logitech Pop Mouse

Prijs € 39,99
Aansluiting Bluetooth LE of Logi Bolt
Accuduur AA-batterij, 24 maanden batterijduur
OS Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Chrome OS
Website www.logitech.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Compact om mee te nemen
 • Stille werking
 • Lange batterijduur
 • Drie profielen
 • Minpunten
 • Te klein voor alledaags gebruik
 • Geen bladerknoppen

Logitech verkoopt naast het toetsenbord ook een bijbehorende Pop Mouse in dezelfde kleuren als het toetsenbord. Dit is een simpele muis die naar mijn smaak te klein is en ik meer zou omschrijven als een reismuis. De opvallendste eigenschap zijn de uitzonderlijk stille muisknoppen, die hoor je vrijwel niet klikken. Logitech zegt dit gedaan te hebben omdat er tegenwoordig veel online vergadert wordt. Het is in dat opzicht zoals gezegd vreemd dat het toetsenbord dan weer erg luidruchtig is.

 De muis heeft geen bladerknoppen, wel zit er een knop onder het scrolwiel. Die knop opent opmerkelijk genoeg het emoji-menu. Je kunt die functie via Logitech Options gelukkig wijzigen, want in combinatie met het bijbehorende toetsenbord is dat een beetje onzinnig. De muis werkt op een AA-batterij en is te gebruiken in combinatie met Logi Bolt of bluetooth.

Logitech Pop Mouse
Logitech Pop Mouse

Conclusie

Met de Pop Keys (en de Pop Mouse) zet Logitech producten op de markt waarbij het vooral om het uiterlijk gaat. Het is tegelijkertijd wel een premiumproduct met bijvoorbeeld mechanische toetsen, maar de uiterlijke keuzes zoals de ronde toetsen maken het langdurige tikcomfort minder fijn. Het is geen heel slecht toetsenbord als je erg om het uiterlijk en emoji geeft, maar voor hetzelfde geld kun je als veeltikker echt wat fijners in huis halen.

0 Reactie(s) op: Logitech Pop Keys – Vooral een vrolijk ontwerp

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.