Lopen de prijzen van videokaarten weer terug?

Door: Justin Doornekamp | 11 februari 2022 11:11

Promotionele afbeelding van ASUS' Radeon RX 6500 XT OC-videokaart.
Nieuws

Videokaarten zijn in het afgelopen jaar flink duurder geworden, wat onder meer pc-gamers treft. Gaat er binnenkort verandering komen in die hoge prijzen? Experts verwachten van wel en dat heeft alles te maken met cryptovaluta. De forse daling van de ethereum-koers in combinatie met de uitdagingen rond het minen van de cryptomunt, zorgt voor wat druk op de extreem hoge prijzen van grafische kaarten van zowel Nvidia als AMD.

Eerder in januari verhoogde Nvidia nog de prijzen van zijn Founders Edition-videokaarten in Europa met maar liefst 6%. Dit zijn de kaarten die Nvidia zelf op de markt brengt. Een duurdere dollar ten opzichte van de euro kan mede de reden zijn van de prijsverhoging, maar vooral de extreem hoge vraag naar grafische kaarten zorgt al tijdenlang voor de extreme prijzen.

Ondanks dit specifieke geval, waarin Nvidia dus de prijzen nog verder opdrijft, lijkt er juist positief nieuws te zijn voor pc-gamers. Diverse deskundigen hebben in de afgelopen twee maanden geen significante verschillen gezien in de retailprijzen van grafische kaarten.

 Volgens berichtgeving van het Duitse 3DCenter is er zelfs meer reden tot optimisme, gezien de prijzen in de eerste weken van januari hier en daar zelfs daalden. Vooral de Radeon RX 6800 en RX 6800 XT van AMD werden goedkoper. 

De Radeon RX 6800 daalde recent scherp in prijs.

Daling cryptovaluta zorgt voor lagere prijzen

De daling van veel cryptomunten zoals etherium en een verbod op het minen van digitale munten in diverse delen van de wereld hebben het een stuk minder interessant gemaakt om cryptomunten te delven. Voor dit proces worden videokaarten gebruikt, die door de laatste ontwikkelingen dus minder in trek raken. 

Inmiddels ligt de adviesprijs van grafische kaarten van AMD circa 67% boven de adviesprijs, terwijl de GPU’s van Nvidia 77% duurder zijn dan de adviesprijs. Toch zijn de prijzen daarmee afgekomen van het hoge niveau in oktober vorig jaar. Nieuwere grafische kaarten als de Nvidia RTX 3050 en de AMD Radeon RX 6500 XT zijn niet alleen minder aantrekkelijk geworden voor miners, de kaarten worden al voor een lagere prijs op de markt gebracht.

Ethereum is veruit de populairste cryptomunt om te minen met videokaarten, maar het wordt iedere maand moeilijker om de digitale munt te delven. Er zijn ook andere munten die met videokaarten gedolven kunnen worden, maar die brengen lang niet zoveel geld in het laatje als ethereum. Dit alles zal tot gevolg hebben dat miners de komende tijd hun grafische kaarten van hand willen doen om een deel van hun investeringen alsnog terug te verdienen.  

Al met al lijken er dus veel seinen op groen te staan voor een daling van de videokaart-prijzen, en dat zou zeker hoog tijd worden.

0 Reactie(s) op: Lopen de prijzen van videokaarten weer terug?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.