Maak een back-up van je Windows Startmenu

Door: Mark Gamble | 14 maart 2017 14:21

How To

Het Windows 10-startmenu kun je helemaal aanpassen aan jouw wensen. Je geeft tegels en pictogrammen een handige plek en kunt het formaat aanpassen. Maar als je bijvoorbeeld Windows opnieuw installeert, dan moet je dat weer helemaal opnieuw doen. De oplossing? Maak een back-up van het Windows 10-startmenu, en upload hem in je nieuwe configuratie.

Stap 1: Xml exporteren

Richt eerst het startmenu zodanig in dat je een mooie basis hebt voor de export. Plaats bijvoorbeeld handige snelkoppelingen naar veelgebruikte websites, programma’s of documenten, en geef groepen een duidelijke naam. Heb je een menu ingericht? Start dan PowerShell vanuit het startmenu als administrator (rechtsklik op het pictogram van PowerShell en kies voor Als Administrator uitvoeren. Voer nu de volgende opdrachtregel uit:

Export-StartLayout -path “d:\Startmenu.xml”

Er wordt een xml-bestand opgeslagen met daarin alle instellingen van je startmenu. Let wel, het gaat dan alleen om het rechterdeel van het startmenu, het linkerdeel is niet op deze manier te configureren.

Heb je een prettige indeling van je startmenu? Dan kun je die opslaan.

Stap 2: Template

Het template dat je nu hebt, kun je in een bestaande Windows-installatie niet direct importeren via PowerShell. In plaats daarvan maak je gebruik van de groepsbeleid-editor, die je start door op Start te klikken en gpedit.msc te typen gevolgd door Enter. Blader in de editor naar Gebruikersconfiguratie / Beheersjablonen / Startmenu en Taakbalk. Zoek rechts naar het onderdeel Indeling van Start en dubbelklik daarop. Bovenin zet je het vinkje op Ingeschakeld. Bij het veld Bestand met de indeling van het startscherm geef je de exacte locatie op van het xml-bestand dat je eerder hebt gemaakt, zoals in dit voorbeeld d:\startmenu.xml. Druk op OK om je wijzigigen op te slaan. Om het aangemaakte beleid daadwerkelijk door te voeren, moet je de computer opnieuw opstarten of jezelf afmelden en opnieuw aanmelden.

Via de editor voor lokaal groepsbeleid kun je de instellingen in een nieuwe installatie importeren.

Stap 3: Andere computers

Met een template van een startmenu kun je bovenstaande truc met de beleidsinstellingen ook toepassen op andere computers. Dat kan op pc-niveau, maar als je een netwerk beheert en gebruikmaakt van Active Directory, kun je daarmee het template netwerkbreed naar alle Windows 10-clients uitrollen.

1 Reactie(s) op: Maak een back-up van je Windows Startmenu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 maart 2017 10:09 f.j.stols
    Geldt dit ook voor het startmenu met Classic Shell?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.