Maak in 12 stappen je laptop vakantieproof

Door: Maikel Dijkhuizen | 01 augustus 2014 20:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een laptop zorgt tijdens je welverdiende vakantie voor gebruiksgemak en vermaak. Wel is het zaak om het systeem vooraf met handige software uit te rusten, zodat je ook op plekken zonder internetverbinding iets aan de computer hebt. In dit artikel vind je tips om je laptop vakantieproof te maken.

Tip 01: Diefstal

Een laptop is zeer gevoelig voor diefstal. Omdat je tijdens vakanties meer risico loopt, is het slim om een programma te installeren waarmee je het apparaat op afstand kunt lokaliseren. Is je laptop plotseling nergens meer te bekennen, dan achterhaal je simpel de locatie via een andere computer, smartphone of tablet. Je gebruikt hiervoor het gratis programma Prey. Surf naar www.preyproject.com en klik op Download now om het exe-bestand op te slaan. Dubbelklik op dit bestand en installeer de freeware via Next / I Agree / Next / Install / Finish.

Je hebt een account nodig om de laptop bij vermissing te traceren. Selecteer de optie New user en klik op Next. Vul vervolgens je naam, e-mailadres en tweemaal het wachtwoord in. Bedenk achter Device name een naam voor het apparaat. Bij Device type kies je voor Portable. Klik daarna op Create. Open het postvak van het opgegeven e-mailadres en klik op de weblink om het account te bevestigen. Prey draait op je notebook ongemerkt op de achtergrond en verzendt zo nodig via internet informatie over de locatie.

Tip 01 Met een Prey-account vraag je op afstand de locatie van je laptop op.

Tip 02: Laptop traceren

Mocht je jouw laptop kwijtraken, dan achterhaal je dankzij Prey gemakkelijk de locatie. Surf op een willekeurige pc, tablet of smartphone met internetverbinding naar https://panel.preyproject.com/login. Nadat je het e-mailadres en wachtwoord van je Prey-account hebt ingevuld, klik je op Inloggen. Klik op de naam van je laptop om meer details te bekijken. Je geeft het apparaat als vermist op door de schuifregelaar naar MISSING te bewegen. Klik vervolgens rechtsboven op Wijzigingen opslaan. Je ontvangt per e-mail rapporten over de locatie. Selecteer hiervoor de gewenste interval. Je stelt bijvoorbeeld in dat je iedere tien minuten een rapport wilt ontvangen.

Via wifi-toegangspunten lukt het om de locatie te achterhalen, waarna je deze gegevens eventueel doorgeeft aan de politie. Handig is dat je op afstand een alarm of waarschuwing op de gestolen laptop kunt tonen. Daarnaast vergrendel je eenvoudig het apparaat, zodat dieven niet bij je privégegevens kunnen komen. Ten slotte kan je Prey laten proberen een foto van de dief te maken via de ingebouwde webcam. Bewaar de instellingen via Wijzigingen opslaan.

Tip 02 Geef je laptop als vermist op en ontvang rapporten met nuttige gegevens.

Tip 03: Windows-wachtwoord

Voor de beveiliging van je persoonlijke gegevens is het slim om voor je Windows-account een sterk wachtwoord in te stellen. Open het Configuratiescherm op je laptop en ga naar Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een wachtwoord voor uw account instellen.

Typ tweemaal het zelfgekozen wachtwoord. Wanneer je bang bent om het wachtwoord te vergeten, vul je naar eigen inzicht een geheugensteun in. Zorg er wel voor dat alleen jij het antwoord op deze geheugensteun weet, want anders is je laptop gemakkelijk te kraken. Klik ten slotte op Wachtwoord instellen.

Tip 03 Vakantiegangers doen er goed aan om hun Windows-account te beveiligen met een wachtwoord.

Tip 04: TrueCrypt

Als je privégegevens op je laptop bewaart, kun je ervoor kiezen om deze data te versleutelen, bijvoorbeeld met het programma TrueCrypt. Bij diefstal weet je dan in ieder geval zeker dat er geen waardevolle bestanden in verkeerde handen terechtkomen. Surf naar www.truecrypt.org/downloads en klik op Download om het installatiebestand op te slaan. Voer het exe-bestand uit door erop te dubbelklikken.

Accepteer de licentievoorwaarden en klik op Next / Next / Install / Finish / Nee om de installatie af te ronden. Je creëert met TrueCrypt een virtueel schijfstation dat alleen toegankelijk is via een wachtwoord. Klik op Create Volume en kies voor Create an encrypted file container. Via Next selecteer je de optie Standard TrueCrypt volume. Klik wederom op Next. Gebruik de knop Select File om naar de gewenste bestandslocatie te bladeren. Typ een logische naam en bevestig met Opslaan. In het volgende scherm selecteer je een versleutelingsmethode.

Kies bijvoorbeeld voor AES-Twofish-Serpent. Via Next stel je de opslagcapaciteit van het virtuele schijfstation in. Als het veel data betreft, markeer je GB. Geef vervolgens aan hoeveel gigabyte je minimaal nodig hebt en klik op Next. Vul tweemaal een sterk wachtwoord in en klik op Next. Kies achter Filesystem voor NTFS. Bevestig daarna met Format. TrueCrypt gaat het virtuele schijfstation nu aanmaken. Sluit de wizard via OK / Exit.

Tip 04 TrueCrypt ondersteunt verschillende versleutelingsmethoden.

0 Reactie(s) op: Maak in 12 stappen je laptop vakantieproof

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.