Maak je eigen Chromebook met CloudReady

Door: redactie-computertotaal | 04 augustus 2016 14:39

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De mogelijkheden om een oude laptop een tweede leven te geven zijn erg groot. CloudReady voegt daar nu een nieuwe mogelijkheid aan toe, namelijk door je de optie te bieden om een laptop om te toveren tot een Chromebook met Chromium OS, de opensource-versie van Chrome OS.

01 Voorbereiding

Voordat je aan de slag kunt met CloudReady, is het eerst nodig even een aantal voorbereidingen te treffen. Het gehele proces neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Je hebt een usb-stick nodig met 8 of 16 GB aan opslagruimte, bij voorkeur usb 2.0. Zorg ervoor dat er niets belangrijks op de usb-stick staat, aangezien deze gewist zal worden. Zorg ervoor dat de laptop die je gaat gebruiken voor CloudReady ook geen belangrijke data bevat of dat daarvan een back-up is gemaakt. Aan welke eisen je laptop precies moet doen, lees je in het kader 'Wat zijn de systeemeisen?'. Lees ook: Zo stel je een nieuwe Chromebook in.

CloudReady ondersteunt veel verschillende hardware.

Wat zijn de systeemeisen?

De systeemeisen voor CloudReady zijn niet heel erg hoog. Je hebt minstens 1 GB aan geheugen nodig, evenals wifi of een ethernetverbinding. De hoeveelheid vereiste opslagruimte is erg laag, minimaal 8 GB op een harde schijf of SSD. Wat betreft grafische kracht of de chipset, zal dat misschien nog wel de meeste problemen opleveren. CloudReady raadt aan dat je laptop ten minste na juni 2009 is geïntroduceerd, dan heb je de grootste kans dat de laptop krachtig genoeg is. Netbooks met Intel GMA 500, 600, 3600 of 3650 graphics zullen zeer matig presteren, volgens CloudReady.

02 Herstelprogramma

Als eerste is het nodig om het Chromebook-herstelprogramma te installeren. We gaan er vanuit dat je Google Chrome al hebt geïnstalleerd. Wij voeren de stappen uit op Windows 10, maar elke versie vanaf Vista is prima. Open Google Chrome en ga naar de Chrome Web Store. Voer linksboven de zoekterm Chromebook-herstelprogramma in en druk op Enter. In het zoekresultaat zie je vervolgens van google.com het herstelprogramma voor Chromebooks. Klik ernaast op Toev. aan Chrome en klik in de melding die dan verschijnt op App toevoegen.

Het Chromebook-herstelprogramma is nodig om de usb-stick voor de installatie aan te maken.

03 Usb-stick maken

Je downloadt CloudReady hier. De download van het zip-bestand start automatisch. Ga in Windows naar het menu Start en open de Chromebook Recovery Utility. Klik rechtsboven op het tandwiel en kies voor Lokale image gebruiken om zelf een zip-bestand te selecteren. Blader naar de map waar je het zojuist gedownloade zip-bestand hebt opgeslagen. Kies bij Selecteer het medium dat u wilt gebruiken de usb-stick om het image op te plaatsen. Klik op Doorgaan gevolgd door Nu maken. Let op dat de voortgang verkeerde waardes kan aangeven: bij ons werd het zip-bestand 400 procent uitgepakt met nog -20 seconden resterend. Klik achteraf op Gereed om het venster te sluiten.

Na het uitpakken wordt het image weggeschreven naar de usb-stick, het proces dat de meeste tijd in beslag neemt.

04 Opstarten

Om de installatie te starten, boot je de laptop vanaf de usb-stick door direct na het inschakelen op de juiste toets te drukken. Voor Dell- en Lenovo-laptops is dat vaak F12, voor HP is het F9, voor Sony druk je op F11 en voor MacBooks gebruik je de option-toets. Voor andere modellen probeer je diverse functietoetsen of Enter direct nadat de laptop is gestart. Of je let even op tijdens het opstarten, meestal wordt de juiste toets getoond. Lukt het echt niet, dan kun je het BIOS ingaan en de opstartvolgorde wijzigen, waarbij je de usb-optie bovenaan de lijst zet, zodat er automatisch vanaf opgestart wordt.

Een standaard bootmenu waarmee je vanaf de usb-stick kunt starten.

0 Reactie(s) op: Maak je eigen Chromebook met CloudReady

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.