Maak je eigen Chromebook met CloudReady

Door: redactie-computertotaal | 04 augustus 2016 14:39

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

05 Problemen?

Als het opstarten niet lukt, is het eerst het proberen waard om een andere usb-stick te gebruiken en de stappen 1 tot en met 4 nogmaals te doorlopen. Sommige usb-sticks leveren problemen op, waardoor ze ongeschikt zijn voor CloudReady. Indien het opstarten wel lukt, maar je een leeg scherm krijgt, kan het helpen om het BIOS in UEFI-modus te zetten. Daarna probeer je opnieuw op te starten vanaf de usb-stick. Indien je foutmeldingen krijgt bij het starten, zorg dan dat Secure Boot en TPM zijn uitgeschakeld in het BIOS.

Als je problemen hebt met starten, kijk dan of Secure Boot aanwezig is en is ingeschakeld, zo ja, schakel het uit.

06 Dualboot?

Met een dualboot-installatie installeer je Windows en CloudReady naast elkaar, maar dat kan alleen als je laptop niet te oud is. Daarvoor moet Windows in UEFI-modus zijn geïnstalleerd. Dat controleer je door Schijfbeheer te openen en te kijken of er een EFI-partitie voor de C-schijf aanwezig is. Er is daarnaast 32 GB vrije schijfruimte nodig. Ook is het vereist om Snel opstarten uit te schakelen via Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer / Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen links. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn en vink onderaan Snel opstarten inschakelen uit. Schakel ook de sluimerstand uit door met de rechtermuisknop op Start te klikken en te kiezen voor Opdrachtprompt (administrator). Voer het commando powercfg -h off in en druk op Enter.

Je pc start op in EFI als er een EFI-partitie voor je C-schijf aanwezig is.

07 Installatie

Het CloudReady-logo verschijnt na het opstarten waarna alles geladen wordt. Zodra de installatiewizard verschijnt, kun je deze negeren. Klik rechtsonder op de klok en kies voor de optie Install CloudReady. Klik opnieuw op Install CloudReady. Je hebt nu de keuze uit een dualboot-installatie (waarbij Windows behouden blijft) of een standalone-installatie (waarbij de schijf gewist wordt). Wij kiezen op onze laptop zonder UEFI dus voor Install CoudReady Standalone en daarna voor Erase Hard Drive & Install CloudReady. De installatie neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag. De computer herstart daarna automatisch.

Klik rechtsonder op de klok, waarna de optie verschijnt om CloudReady te installeren.

08 Instellen

Nadat de installatie is voltooid, verschijnt de installatiewizard nogmaals en dit keer kun je die wel volgen. Kies bij Select your language voor Dutch - Nederlands en selecteer je toetsenbordindeling bij Select your keyboard. Maak daaronder verbinding met een netwerk. Klik op Doorgaan waarna op updates wordt gecontroleerd en deze worden geïnstalleerd. Chromium OS komt standaard niet met Flash, daarom moet je apart akkoord gaan met de overeenkomst: klik op Accept and install om Flash te installeren. Je kunt je daarna aanmelden met je Google-account, zodat al je bladwijzers en geschiedenis van Chrome naar de Chromebook worden gesynchroniseerd.

Flash is geen onderdeel van Chromium, dat CloudReady gebruikt, dus moet dat apart worden geïnstalleerd.

09 Tips

Je schakelt Chromium OS in en uit door rechtsonder op de klok te klikken en dan onderaan te kiezen voor de aan/uitknop. Je installeert apps vanuit de Chrome Web Store, deze open je door linksonder op de zoekknop te klikken en te kiezen voor Web Store. De instellingen van Chromium OS configureer je opnieuw via de klok rechtsonder, kies dan voor Instellingen. Handig is om de Widevine Content Decryption Module te installeren, klik daarvoor bij de betreffende sectie op Install. Daarna is het mogelijk om DRM-beschermde HTML5-video te bekijken, zoals bijvoorbeeld die van Netflix.

Om DRM-inhoud af te spelen, is de Widevine-module vereist die je vanuit de instellingen kunt installeren.

0 Reactie(s) op: Maak je eigen Chromebook met CloudReady

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.