Is jouw pc klaar voor de winter?

Door: Jochem de Goede | 16 december 2016 07:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Check 1: harde schijf en SSD
  3. Check 2: intern geheugen
  4. Check 3: grafische kaart
  5. Check 4: accu
  6. Check 5: voeding

Het is altijd verstandig om een vinger aan de pols te houden, zodat je pc altijd optimaal draait. Hierdoor kun je hardwareproblemen vroeg herkennen en voorkomen dat er een defect optreedt. Hoe je je pc op de pijnbank legt en tijdens de donkere dagen een betrouwbare indoor-kameraad in huis hebt, vertellen we je in dit artikel.

Tijdens de winterdagen zitten we over het algemeen vaker achter de computer dan in de zomer. Het is daarom des te belangrijker dat tijdens deze koude, donkere periode je pc goed werkt. Om problemen te voorkomen, is het goed om af en toe een aantal tests uit te voeren en de gezondheid van alle componenten in de gaten te houden. Hiervoor beginnen we bij de schijf, waarbij we zowel de harde schijf als de SSD behandelen. Beide zijn essentiële onderdelen, want daar bevinden zich al je bestanden.

Als de schijf faalt, kost het veel tijd om Windows opnieuw te installeren, alle bestanden weer terug te zetten en je eigen software te installeren. Andere onderdelen zijn echter ook belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het geheugen. Als dat stukgaat, is de pc ineens in zijn geheel onbruikbaar. Verder behandelen we de videokaart, de accu en de voeding. Indien van toepassing geven we je ook tips hoe je het leven van een computeronderdeel kunt verlengen.

Betrouwbaarheid computeronderdelen?

Hoe betrouwbaar de onderdelen uit je computer zijn, is niet expliciet te zeggen. Er zijn namelijk geen goede harde cijfers beschikbaar. BackBlaze, een cloudopslagdienst, gebruikt 68.813 harde schijven, waarvan iets meer dan de helft van Seagate is. Van al die schijven gaat jaarlijks 2,8 procent stuk. Deze cijfers zijn hoger dan normaal, omdat de schijven 24/7 gebruikt worden, waar de schijven niet voor zijn gemaakt. Voor RAM geldt hetzelfde: ook weinig cijfers, maar door cijfers van Puget Systems wordt duidelijk dat de fail-rate voor RAM minimaal is, vaak zelfs 0 procent. Een andere Franse website stelt dat dat het falen van RAM bij Kingston het laagst is, rond de 0,2 procent, en bij Corsair het hoogst, rond de 1,08 procent. Over grafische kaarten zijn geen recente gegevens beschikbaar, maar data van twee jaar geleden geven een slechte indruk. Sommige videokaarten hebben een uitvalpercentage van bijna 6 procent, vooral AMD-kaarten. NVIDIA blijft hangen tussen de 1 à 2 procent defect.

0 Reactie(s) op: Is jouw pc klaar voor de winter?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.