Maak mappen in je Startmenu-tegels van Windows 10

Door: Ronald Smit | 05 april 2018 08:50

Maak mappen van en met tegels in het menu Start
How To

Het tegelmuurtje in het Windows 10 startmenu doet in de verte nog wat denken aan de 'Berlijnse muur' uit Windows 8. Gelukkig is de bescheiden reïncarnatie in Windows 10 heel wat bruikbaarder. Deel tegels bijvoorbeeld eens onder in mappen.

Tegels en Windows, voor velen een nachtmerrie-achtige herinnering. En lang niet iedereen apprecieert de verkleinde tegelmuur in het Windows 10 Startmenu. Toch is dat niet helemaal terecht, want de tegelzone hier kan je eigenlijk nog het best beschouwen als een gebied voor snelkoppelingen naar programma's. Dat Microsoft het tegels noemt: prima. Maar in de praktijk gedragen ze zich - met een beetje plannen - als gewone snelkoppelingen. En dan is het best handig om daar wat zaken neer te zetten. Zo maak je snel een rijtje met je meest gebruikte software, door simpelweg te slepen vanuit de lijst in het menu Start. Heb je eenmaal een setje snelkoppelingen (tegels dus) geproduceerd, dan kan je de zaak nog verder ordenen. Door bij elkaar horende tegels in mappen te stoppen bijvoorbeeld. Dat gaat heel makkelijk.

(Nog meer) orde in de chaos

Om een tegelmap te maken sleep je simpelweg een tegel op de andere. Althans, dat is de eerste stap. Stel: je hebt alle Office-onderdelen van een tegeltje in het menu Start voorzien. Door nu bijvoorbeeld het Excel-tegeltje op dat van Word te slepen en daar los te laten wordt een map met daarin beide tegels aangemaakt. Door de overige Office-tegels eveneens naar deze map te slepen creëer je in een handomdraai een Office-map. Het slepen zelf oogt wat klungelig, zo is het niet direct duidelijk dat je een tegelmap aan het maken bent. Maar geloof ons: zodra je de ene tegel boven de andere loslaat ontstaat er wel degelijk een map.

Op dezelfde manier zijn andere bij elkaar behorende tegels ook in mappen te verzamelen. Dat geeft overzicht en rust. Het gebruik van de tegelmappen is simpel: klik op een tegel waarna alle erin aanwezige tegels tijdelijk een verdieping lager zichtbaar worden. Nogmaals op de maptegel klikken heft deze tijdelijke plaatsing weer op. Net als het sluiten van het startmenu en het later weer openen. Wil je een tegelmap weer opheffen, dan sleep je de tegels daaruit simpelweg weer naar een plek in de tegelmuur.

Door op een tegelmap te klikken worden de in zulke mappen aanwezige tegels tijdelijk getoond

Headers boven tegelgroepen

Behalve dat je tegelmappen kunt maken, is het ook mogelijk om groepen tegels van een naam te voorzien. Windows groepeert tegels namelijk - ietwat onzichtbaar - in blokken. Door je muis even stil te houden boven zo'n tegelblok verschijnt de tekst Naam aan groep geven. Door daar weer op te klikken kan je en groep van een passende naam voorzien. Het klinkt allemaal wat plastisch, maar als je je muis zo eens langs de bovenrand van tegelgroepen beweegt zie je de genoemde tekst hier of daar ongetwijfeld oplichten. Voor een deel heeft Windows zelf standaardgroepen ook al van een naam voorzien, zoals bijvoorbeeld Het leven in één oogopslag. De naam van zo'n voorgebakken groep is desgewenst ook aan te passen middels een muisklik. Zo zet je het startmenu behoorlijk naar je eigen hand!

Behalve tegels organiseren via mappen kan dat ook via groepnamen

0 Reactie(s) op: Maak mappen in je Startmenu-tegels van Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.