Maak je nieuwe harde schijf klaar voor gebruik

Door: ignace-de-groot | 28 april 2015 10:46

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 08: Schone Windows

Is het je bedoeling Windows schoon te installeren op een schijf, dan hoef je niet noodzakelijk zelf al de fases van initialiseren, partitioneren en formatteren te doorlopen vanuit het Windows Schijfbeheer of met behulp van een of andere externe tool. Dat kan ook gewoon vanuit het installatiemedium van Windows gebeuren. Uiteraard moet je er dan wel voor zorgen dat je systeem van dit medium kan opstarten. In een notendop verloopt de installatie van Windows 8(.1) als volgt.

Kort nadat het medium is opgestart, komt een wizard in beeld. Die vraagt je naar taal, tijd, valuta en toetsenbordindeling. Druk op Volgende en op Nu installeren. Ga akkoord met de licentievoorwaarden en vul desgevraagd de productcode in. Druk op Volgende en kies Aangepast: alleen Windows installeren (aanbevolen).

Een schone installatie heeft altijd de voorkeur.

Tip 09: Windows installeren

Standaard stelt Windows voor om voor de opstartpartitie de volledige opslagcapaciteit van de schijf te gebruiken - op een kleine systeempartitie na die Windows automatisch ook zal creëren. Wil je dat anders, bijvoorbeeld omdat je al dan niet met het oog op een dualboot-configuratie twee of meer partities wenst, druk in plaats van Volgende dan op Nieuw en stel de gewenste grootte van de eerste partitie in, waarna je bevestigt met Toepassen. Herhaal dit voor de volgende partities. Na afloop selecteer je de partitie waarop je Windows wilt installeren en druk je alsnog op Volgende. De installatie van Windows gaat van start.

Beslis zelf of je al dan niet met diverse partities wilt werken.

2 Reactie(s) op: Maak je nieuwe harde schijf klaar voor gebruik

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 mei 2015 13:47 Anoniem
  Op pagina 2 staat hetvolgende te lezen: "(zie ook kadertekst 'Partities in soorten en maten')."
  Ik kan dat kader nergens vinden, helaas…

  Ik vind het sowieso een niet zo heel goed artikel. Met alle respect voor de auteur, maar de mensen die dit stuk tekst goed kunnen begrijpen vanwege alle moeilijke termen en afkortingen zijn denk allang in staat om een nieuwe harde schijf aan de gang te krijgen… Maar toch bedankt, uiteraard!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2015 05:12 Anoniem
  Tsja, ik denk ook dat iemand moet betalen voor de gratis informatie, maar dit gaat wel een beetje erg ver: nog niet eens de helft van het scherm is gevuld met datgene waar we voor gekomen zijn …

  Zit je net lekker een stukje tekst te lezen, springt er ineens een Add tussen, en waar was ik nou gebleven?

  We hebben duidelijk een verschil van mening over wat nu eigenlijk commercieel is … maar straks niet klagen over het gebrek aan bezoekers van de site.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.