Maak van je laptop een wifi-hotspot

Door: robbin-ooijevaar | 01 februari 2016 07:28

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Soms laat het wifi-netwerk op een bepaalde plek te wensen over, maar is er wel een snelle en stabiele ethernetverbinding beschikbaar. Hier lees je hoe je deze bedrade verbinding deelt met al je apparaten. Handig daar waar wifi vaak stoort. We gebruiken een Windows 10-laptop om een hotspot te maken.

Tip 01: Internet delen

In dit artikel lees je hoe je een bedrade internetverbinding deelt via wifi. Hiervoor gebruiken we geen extra software. We bespreken de stappen voor het besturingssysteem Windows 10. Alles werkt ook in Windows 8.1, wellicht zijn een paar benamingen net anders. Lees ook: Veilig en gemakkelijk wifi delen met je gasten.

Het is de bedoeling dat je laptop een werkende internetverbinding heeft via ethernet, bijvoorbeeld in een hotelkamer, op school of andere situatie. We gebruiken de interne wifi-adapter van je laptop om de bekabelde ethernetverbinding 'uit te zenden' als een wifi-hotspot. Hieraan koppelen we uiteraard een wachtwoord. Zoals je gewend bent met wifi, wordt je nieuwe netwerk zichtbaar voor je smartphone, tablet, laptop(s) en andere wifi-apparatuur. Met het juiste wachtwoord kun je dan gemakkelijk verbinding maken.

Tip 01 Met een paar trucjes deel je de internetverbinding van je laptop via wifi met je smartphone, tablet en andere apparatuur: geen extra hardware nodig!

Tip 02: Voorbereiding

Zorg ervoor dat de internetverbinding van je laptop werkt via de bekabelde verbinding. Het is nu allereerst handig om te weten waar je netwerkinstellingen te vinden zijn. In Windows 10 geef je de zoekopdracht netwerk in je startmenu om Netwerkcentrum te openen. Je vindt dit onderdeel ook via Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Je ziet het netwerk waarmee je verbinding hebt onder De actieve netwerken weergeven. Bij Verbindingen zie je hoe je verbonden bent, als het goed is staat hier Ethernet. Als je via een draadloos netwerk verbinding zou maken, vind je achter Verbindingen de aanduiding WiFi.

Tip 02 Open Netwerkcentrum en controleer of (en hoe) je verbonden bent met internet.

Tip 03: Adapterinstellingen

Je bent één klik verwijderd van het overzicht van je netwerkadapters. Klik hiervoor op Adapterinstellingen wijzigen. Je ziet minimaal twee adapters: je ethernet-adapter voor de bedrade verbinding en je wifi-adapter. Je wifi-adapter moet de aanduiding Ingeschakeld hebben. Als dit niet het geval is, kun je dit voor elkaar krijgen via het menu achter de rechtermuisknop.

Als je wifi-verbinding de status Verbonden heeft, dien je deze nu te verbreken. Internet wordt immers verzorgd door je ethernet-adapter, anders kunnen we de wifi-adapter niet gebruiken voor het uitzenden van het netwerk. Gebruik de rechtermuiskop op je wifi-adapter en kijk bij Status om te zien of je verbonden bent, als de verbinding actief is kies je Verbinding maken verbreken.

Tip 03 Zorg ervoor dat je wifi-adapter niet verbonden is met een wifi-netwerk.

Tip 04: Opdrachtprompt

We zijn nu aanbeland bij een iets technischer deel om alles aan te praat te krijgen. Zoek in je startmenu naar opdra om Open opdrachtprompt te vinden. Klik met de rechtermuisknop op dit onderdeel en kies Als administrator uitvoeren. Er zijn twee commando's nodig om je wifi-hotspot in de lucht te krijgen. Hierna kun je de opdrachtprompt sluiten met het commando exit of het bekende kruisje.

3 Reactie(s) op: Maak van je laptop een wifi-hotspot

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 februari 2016 22:44 darknessblade
  het geinige is dat op bepaalde laptops een soort van stock key toegang kan verschaffen tot het internet/systeem van de laptop 0123456789
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 03:55 Anoniem
  Bedankt voor deze instructie!
  Het lijkt erop dat deze commando's ook gewoon werken op Windows 7, (dus zonder de Virtual Router software). Wel duurde het bij mij even voordat ik het netwerk kon starten vanuit het opdrachtprompt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2016 00:41 Anoniem
  Na reboot is de hotspot verdwenen. en moet het proces opnieuw worden uitgevoerd. Dat is behoorlijk lastig, tenzij iemand een goede batchfile schrijft. zodat het proces meteen muisklik kan worden gestart
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.