Maak van je NAS een back-upserver

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 februari 2020 14:47

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

06 Back-up instellen

Zodra je bij de client van Cloud Station bent ingelogd, zijn er twee mogelijkheden om een back-up in te stellen. Via Snelle instelling maak je een synchronisatiemap op de pc aan. Alle bestanden die je hierin sleept, belanden automatisch in een map op je NAS. Bij deze 'Dropbox-methode' werkt de synchronisatie in twee richtingen. Indien je dus verse bestanden aan de NAS toevoegt, verschijnen die vanzelf in de synchronisatiemap op de pc.

Wil je bestaande mappen back-uppen naar een gedeelde bestandslocatie op je NAS? Kies dan voor Geavanceerde instelling en klik op Volgende. Aan de linkerkant selecteer je de map van de pc die je wilt back-uppen. Rechts selecteer je de doellocatie op je NAS. Via Volgende en tweemaal een klik op Voltooid stel je een permanente back-uptaak in, waarbij Cloud Station alle wijzigingen automatisch verwerkt. Op het bureaublad is er een snelkoppeling actief waarmee je rechtstreeks toegang hebt tot de synchronisatiemap. Vanuit een pictogram in het systeemvak volg je de voortgang van het synchronisatieproces. Het staat je overigens vrij om van meer bestandslocaties een back-up te bewaren. Kies in het hoofdscherm dan voor Synchronisatietaken / Maken en volg de instructies.

06 Selecteer in Synology Cloud Station de bronmap en doellocatie om de synchronisatie te starten.

Back-up op QNAP-NAS

07 QNAP

Net als Synology is QNAP een zeer bekende fabrikant van NAS'en. Deze fabrikant beschikt eveneens over eigen gereedschap om back-ups van belangrijke bestanden op je pc te maken. Voordat je begint, creëer je in de webinterface via Configuratiescherm / Gedeelde mappen op je NAS eerst een map waarin je de data wilt opslaan. Let hierbij op dat je lees- en schrijfrechten aan de juiste gebruiker toewijst. QNAP heeft diverse tooltjes voor Windows ontwikkeld. Surf hiernaartoe en selecteer het modelnummer en aantal schijven van jouw NAS. Klik op Programma om een lijst met beschikbare desktopapplicaties weer te geven. Bij NetBak Replicator for Windows klik je op de Europese downloadlink en voer je de installatie uit. Helaas is er geen Nederlandse vertaling van het programma beschikbaar. Tijdens de installatiewizard is het niet nodig om instellingen te wijzigen.

08 NetBak Replicator instellen

Zodra je QNAP NetBak Replicator opstart, verschijnt er een configuratiewizard om de doellocatie van de back-up in te stellen. Kies voor Start en selecteer de juiste NAS in het netwerk. Via Next verschijnt de mappenstructuur van het netwerkapparaat in beeld. Wanneer er locaties ontbreken, vink je eventueel de optie Show all folders aan. Nadat je de doellocatie van de back-up hebt geselecteerd, is het noodzakelijk om de gebruikersnaam en het wachtwoord van je NAS in te vullen.

Sluit de wizard af met Finish. Je gaat nu de back-up activeren. Kies in het hoofdscherm voor Advanced Mode om alle instellingen van NetBak Replicator te tonen. In het deelvenster onder Auto-Backup Source is het nu zaak om de juiste mappen op de pc voor de automatische back-up te selecteren. Wil je liever niet dat je NAS bestanden verwijdert die je al op de pc hebt gewist? Zet in dat geval een vinkje voor Do not delete files at the backup destination. Via Start Auto-Backup activeer je de back-uptaak. Zodra je nieuwe bestanden aan de bronmap toevoegt, kopieert het programma ze in het vervolg direct naar je NAS. Houd er rekening mee dat NetBak Replicator alleen geschikt is om back-ups in één richting weg te schrijven. Wijzigingen in de doelmap op je NAS hebben geen invloed op de bronmap van je pc. Wens je liever synchronisatie in twee richtingen, dan is het raadzaam om stap 10 te bestuderen.

08 Met behulp van NetBak Replicator bewaar je eenvoudig kopieën van waardevolle bestanden op je NAS.

09 Overige back-upfuncties

Naast het instellen van een automatische back-up die wijzigingen direct verwerkt, gebruik je NetBak Replicator ook om back-ups vooruit te plannen. Dat is bijvoorbeeld bruikbaar wanneer je aan het einde van de werkdag telkens een volledige back-up in het netwerk wilt opslaan. Navigeer naar Schedule Backup en selecteer de bronlocatie(s) op je pc. De software berekent meteen de totale bestandsomvang. Via Create folder for each backup bewaar je iedere back-up desgewenst in een aparte map. Geef onder Start de gewenste startdatum en het tijdstip aan. Klik daarna op Frequency Settings en vink de optie Repeat on selected day aan. Bepaal met Hourly (ieder uur), Daily (dagelijks), Weekly (wekelijks) of Monthly (maandelijks) hoe vaak je de back-up wilt herhalen. Via OK / Add / Ja plan je een nieuwe taak in.

09 Gebruik NetBak Replicator om een automatische back-up in te plannen.

Time Machine

Gebruikers van OS X beschikken over de applicatie Time Machine om een reservekopie van bestanden naar een externe opslaglocatie weg te schrijven. Dat gebeurt overigens erg frequent, want standaard maakt Apples besturingssysteem ieder uur een back-up. Gunstig is dat zowel QNAP als Synology ondersteuning voor Time Machine hebben ingebouwd.

In het besturingssysteem van Synology maak je hiervoor eerst een aparte gebruiker aan met een opslaglimiet. Hiermee voorkom je dat de back-ups de volledige capaciteit van je NAS opslokken. Via Configuratiescherm / Bestandsservices activeer je de optie Mac-bestandsservice inschakelen. Wijs vervolgens de juiste doelmap aan en bevestig met Toepassen. Op een NAS van QNAP navigeer je achtereenvolgens naar Back-upmanager / Time Machine, waarna je een vinkje plaatst voor Time Machine ondersteuning aanzetten. Vul zo nodig de juiste inloggegevens in, zodat Time Machine op je Mac verbinding met je NAS kan maken. Klik als laatste op Toepassen

Ook bezitters van een Mac bewaren eenvoudig back-ups op een NAS.

10 Qsync

Wie meerdere systemen gebruikt, wil natuurlijk overal toegang tot zijn of haar persoonlijke bestanden. In dat geval is er synchronisatie in twee richtingen vereist. De server (jouw NAS) houdt de inhoud van de back-upmap op alle aangemelde systemen gelijk. Met de applicatie Qsync regel je dat eenvoudig. Klik in de webinterface van je QNAP NAS op Qsync Central Station 2.0 en doorloop alle vensters van de introductiewizard.

Via Gebruikers geef je de juiste accounts toestemming om Qsync te gebruiken. Ga vervolgens naar Gedeelde mappen en bepaal de doellocatie van de back-upbestanden. Vergeet niet om de wijzigingen te activeren via Toepassen. Je keert daarna weer terug naar het overzicht. Je kunt aan de hand van het Windows- of OS X-logo de benodigde client naar de computer downloaden en installeren. Start het programma op.

Via de knop Zoeken maak je verbinding met het netwerkapparaat, waarna je de juiste inloggegevens invult. Bevestig met Toepassen en bekijk of de juiste gedeelde map van je NAS in beeld verschijnt. Je klikt vervolgens op het plusteken en koppelt een lokale map aan het QNAP-apparaat. De inhoud van beide locaties is voortaan altijd identiek. Klik een aantal keer op Volgende om de wizard af te ronden. De synchronisatietaak is nu actief.

10 Je koppelt een lokale bestandslocatie aan de gedeelde map op je NAS.

Wil je weten wat de beste NAS voor jou is? Computer!Totaal heeft liefst negentien NAS-apparaten onder de loep genomen. De volledige test en de resultaten ervan vind je hier.

3 Reactie(s) op: Maak van je NAS een back-upserver

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2016 10:02 johnsiroen2016
  Als je gebruik gaat maken van Synology op je NAS server dan is het misschien een goed idee om gebruik te maken van EVO Collaborator voor Outlook voor de synchronisatie van je emails,contacten,kalender etc.

  Snel en handig in te stellen en bied stabiele ondersteuning voor Synology.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 februari 2020 12:48 MechaNic
  Ik krijg de afbeeldingen niet te zien.
  Gebeurt de laatste tijd vaker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2020 00:09 jankpj
  Een handig back-up programma is ook SyncBack Pro.
  Ook te gebruiken om back-ups te maken op een NAS
  en ook programmeerbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.