Maak van je oude pc een ESXi-server

Door: Edmond Varwijk | 04 april 2016 10:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Dankzij tablet en smartphone staat menig pc in een hoekje te verstoffen. Wanneer het nog geen heel oud systeem is, kun je er in een paar stappen een ESXi-server van maken. Daarop kun je gelijktijdig meerdere besturingssystemen gebruiken.

In dit artikel leggen we uit hoe je een pc inricht als ESXi-server en welke mogelijkheden dat biedt. We gebruiken hiervoor alleen gratis software. Voordat we beginnen met de installatie, worden belangrijke begrippen toegelicht en gaan we een aantal dingen voorbereiden om later verrassingen te voorkomen. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

01 Bare metal

De bekendste vorm van virtualisatie is wat we 'host-virtualisatie' noemen. Daarbij maak je bovenop Windows of Linux met behulp van een virtualisatieprogramma één of meer virtuele machines. Deze vorm van virtualisatie heeft een aantal onoplosbare nadelen. Zo verbruikt het besturingssysteem van de pc een flink deel van de processor en het geheugen, en blijft er dus minder over voor de virtuele machines. Ook moet je altijd dat onderliggende besturingssysteem weer beveiligen en updaten. Er is een ander soort virtualisatie dat we 'bare-metal-virtualisatie' noemen en die heeft deze nadelen niet. Er is in dit scenario namelijk geen onderliggend besturingssysteem, de virtualisatiesoftware installeer je direct op de kale pc.

Doordat bij bare-metal-virtualisatie de virtualisatiesoftware direct op de hardware wordt geïnstalleerd, blijft er veel meer rekenkracht over voor de virtuele machines.

02 VMware ESXi

De bekendste software voor bare-metal-virtualisatie is ESXi van VMware. Alle grote bedrijven gebruiken het en ook nog in hun meest kritische omgevingen. ESXi is namelijk zeer robuust en toch eenvoudig te gebruiken. Bovendien is ESXi gratis, wat het ook aantrekkelijk maakt het thuis te gebruiken. Er is eigenlijk maar één belangrijk kenmerk om goed te onthouden en te overwegen voor je jouw eigen pc ombouwt tot ESXi-server: op een ESXi-server kun je niet gewoon computeren! Je hebt áltijd een ander apparaat nodig (een andere pc of een tablet) om de virtuele machines op de ESXi-server te gebruiken.

We laten in paragraaf 5 zien waar je ESXi kunt downloaden, maar eerst treffen we wat voorbereidingen.

Op een ESXi-server kun je niet inloggen en een virtuele machine gebruiken, dat doe je altijd vanaf een ander apparaat.

03 Systeemeisen en BIOS

De minimale systeemeisen van ESXi zijn bescheiden: een harde schijf of SSD van 256 GB, een 64-bit-dualcore-processor en 4 GB RAM-geheugen. Maar: vooral meer geheugen is welkom. Verder moet je in het BIOS twee technieken inschakelen. Druk bij de start van de pc op DEL of F2 (of welke toets dat ook is op jouw systeem) om het BIOS te openen. Ga naar de processorinstellingen en zoek naar termen als NX Technology, XD Support of Execute Disable Bit. Zet die opties op Enabled. Ook een optie getiteld Intel (Intel VT) Virtualization Technology of AMD (AMD-V) Virtualization Technology moet op Enabled staan.

De optie Execute Disable Bit moet in het BIOS worden aangezet om ESXi te kunnen gebruiken.

04 Back-up

Voordat je ESXi installeert, raden we met klem aan om een back-up te maken van de hele pc. In elk geval wordt de harde schijf waarop je ESXi installeert tijdens de installatie gewist. Voor het geval er nog meer schijven aan hangen: bij een installatie als deze is een totale back-up (image) altijd beter. Gebruik Acronis True Image Home of een ander goed back-programma om de back-up te maken én te controleren voor je verder gaat!

Een back-up is een superbelangrijk, want in elk geval de schijf waarop ESXi wordt geïnstalleerd, wordt volledig gewist.

ESXi-multiboot

Wil je de pc ook nog gewoon kunnen gebruiken, kies dan voor een 'hardware-multiboot'. Hiervoor koppel je voor je ESXi installeert, de bestaande harde schijf of SSD los en sluit je een nieuwe schijf of (bij voorkeur) een SSD aan. Installeer dan ESXi. Wil je nou later eens gewoon de pc gebruiken, sluit dan weer de oorspronkelijke schijven aan. Of sluit alle schijven aan en selecteer bij het opstarten de schijf met Windows of die met ESXi.

05 ESXi downloaden

Om ESXi te downloaden bij VMware, moet je een account aanmaken. Ga naar deze website en klik op Download Now. Log in of maak een nieuw account via Create an Account. Ben je ingelogd, dan kom je direct op de pagina License en Download. Neem de licentiecode over, die heb je later nodig. Klik bij ESXi ISO image (Includes VMware Tools) op Manually Download en doe hetzelfde bij VMware vSphere Client. Bewaar beide bestanden op de pc. Plaats een lege cd in de cd-brander en open Windows Verkenner. Blader naar het iso-bestand en klik erop met de rechtermuisknop, kies Schijfkopiebestand branden. Zet een vinkje bij Schijf controleren na branden en bevestig met Branden. Haal de cd eruit als die klaar is en schrijf er met een cd-markeerstift op dat dit de VMware ESXi 6.0-installatieschijf is.

Download zowel de ESXi ISO als de VMware vSphere Client, beide heb je nodig.

3 Reactie(s) op: Maak van je oude pc een ESXi-server

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 april 2016 11:11 jelled
  In jullie 01 Bare Metal verkopen jullie een hoop onzin.
  ESXi Draait net als KVM en XEN(linux virtualisatie) op de linux kernel.

  ESXi heeft in die zin zelfs een grote beveiligingsrisico. Daar kan je de linux kernel niet apart updaten ten opzichte van ESXi.

  De foodprint van een lege linux kernel met daarop KVM is netzo groot al ESXi.

  En je hoeft geen account te maken op een website om je spul te downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 april 2016 09:25 Anoniem
  Bescheiden configuratie nodig… 64 bits dual core met ssd en 4Gb geheugen vind ik niet echt bescheiden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 18:09 Anoniem
  Pfff bescheiden configuratie… hoort wel een andere plaatje sowieso bij dan XP… weer een onzin artikel….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.